JUTUT Loimaa

”Kun keskittyy vain lapsen kanssa olemiseen, siitä paljon itsekin” – Loimaalla isien joukko käy retkillä lasten kanssa

Loimaalla joukko isiä käy lapsineen erilaisilla toiminnallisilla retkillä. Nuotiotulen lämpö saattaa toisinaan sulattaa isät puhumaan keskenään tärkeistäkin asioista.
Petri Mäkisen poika Osmo täytti sunnuntaina seitsemän vuotta.
Petri Mäkisen poika Osmo täytti sunnuntaina seitsemän vuotta.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Loimaan kaupungin yhdistys käynnisti isä-lapsitoiminnan viime syksynä. Sysäyksenä toiminnan aloittamiseen oli mm. lastenneuvolasta tullut vinkki, jonka mukaan isät kaipaavat yhteistä ajanviettoa ja vertaistukea.

Toimintaa vetävät Jukka Laaksonen ja Petri Mäkinen.

– Vaimoni oli saanut vinkkiä, että lisää isiä kaivattaisiin toimintaan. Puhuin asiasta MLL:n puheenjohtajan Raisa Kankaanpään kanssa ja sitä myöten lähdin yhdeksi vetäjäksi, Mäkinen kertoo.

Viljelyä yhdessä

Viime sunnuntaina tuli kuluneeksi tasan seitsemän vuotta siitä, kun Petri Mäkisestä tuli isä.

– Odotin suurella mielenkiinnolla, miltä se mahtaa tuntua. Kun kuulin lapsen ensimmäisen parkaisun, pian tuli kätilö laittamaan paitani alle pienen nyytin. Se oli herkkä hetki. Meillä oli ollut vaimoni kanssa valtavan hienoa kahdestaankin, mutta lapsen kautta elämään tuli uusi ulottuvuus, Mäkinen muistelee.

Mäkinen toteaa, että lapset ovat vain hetken ajan pieniä.

– Se on klisee, mutta kun ottaa aikaa ja keskittyy vain lapsen kanssa olemiseen, siitä saa niin paljon itsekin. Välillä tuntuu pahalta, että viikolla yhdessä olemisen ja tekemisen aika Osmon kanssa jää hirveän lyhyeksi, kun tulen töistä kotiin vasta joskus ennen iltaseitsemää.

Palkkatyönsä ohessa Mäkinen toimii sivutoimisena viljelijänä.

– En ole kieltänyt Osmoa tulemasta mukaan viljelyhommiin, mutta en ole myöskään tuputtanut asiaa. Hän lähtee usein ihan oma-aloitteisesti apumieheksi. Se on sitä meidän kahden yhteistä juttua, kun kylvämme jyvää ja käymme sittemmin katsomassa, miten ne jyvät ovat itäneet. Pidän hienona sitäkin, että tällä tavalla lapsi näkee ja ymmärtää luonnon kiertokulun.

Vaiteliaat isät

Isä-lapsitoiminnan myötä on toteutettu erilaisia retkiä.

– Olemme olleet mm. pulkkamäessä Juvalla, Kurjenrahkan pitkospuilla ihmettelemässä luontoa ja pitäneet sisäliikuntapäivää SuperParkissa Turussa. Nyt kehittelemme tapahtumia kevätpuolelle ja katsomme, mihin resurssit riittävät, Petri Mäkinen toteaa.

Mäkinen katsoo, että esimerkiksi loimaalaiset yritykset voisivat kutsua isiä ja lapsia vierailulle ja tukea toimintaa vaikkapa tarjoamalla tilojaan käyttöön.

– Otamme ideoita vastaan, eivätkä sponsoritkaan olisi pahitteeksi.

Yhtenä ajatuksena isillä on esimerkiksi vierailu paloasemalle.

– Se kiinnostaisi yhtä lailla isiä kuin lapsiakin.

Olennaista Mäkisen mielestä on se, että lasten kanssa tehdään muutakin kuin pelataan tietokonepelejä.

– Samaten tärkeää on se, että isät pääsevät lasten kautta luontevasti tekemisiin toistensa kanssa. En oikein voi kuvitella, että olisi jokin säännöllisesti neljän seinän sisällä kokoontuva piiri, missä miehet keskustelisivat isänä ja puolisona olemisesta.

Mäkinen pohtii, etteivät isät juurikaan juttele syvällisiä keskenään.

– Helposti jutellaan kaikesta muusta kuin perheestä. Yleensä tarvitaan jotakin konkreettista yhteistä tekemistä ennen kuin miehet alkavat puhua. Jos ylipäätään alkavat.