JUTUT Loimaa

Kun tanssipaikkaa ei ole ihan lähellä, sellainen pitää rakentaa itse – Wanha Kuiwuri avautuu Loimaalla

Wanhan Kanalan yrittäjä Jaana Pirttisalo-Mäkelä rakastaa tanssimista. Koska ihan lähellä ei ole talvikauden tanssipaikkaa, sellainen piti rakentaa omalle tilalle.
Vaikkei tämä siltä näytä, kaikki on kuitenkin valmista Wanhan Kuiwurin avajaistansseihin mennessä, Jaana Pirttisalo-Mäkelä naurahtaa.
Vaikkei tämä siltä näytä, kaikki on kuitenkin valmista Wanhan Kuiwurin avajaistansseihin mennessä, Jaana Pirttisalo-Mäkelä naurahtaa.

Jaana Pirttisalo-Mäkelä ja Markus Mäkelä alkoivat pitää Mäkelän tilaa Loimaan Niinijoella vuonna 2008.

– Siitä lähtien olemme rakentaneet joka vuosi jotakin. Kuusi vuotta sitten avasimme entisessä kanalarakennuksessa juhlapaikka Wanhan Kanalan, missä jo alkuunsa järjestettiin silloin tällöin erilaisia tilaisuuksia kuten edelleenkin ja myös jatkossa. Tämän piti olla harrastus, mutta homma lähti paisumaan, Pirttisalo-Mäkelä naurahtaa.

Perjantaitansseja

Seuraavaksi Mäkelän tilalla vietetään tanssi- ja juhlapaikka Wanhan Kuiwurin avajaisia.

– Innokkaina tanssijoina olemme harmitelleet sitä, että ihan lähellä ei ole talvikauden tanssipaikkaa. Isäntä nauroikin, että onko sellainen pakko rakentaa itselle, jotta pääsee tanssimaan, Jaana Pirttisalo-Mäkelä kertoo.

Koska entisellä kuivurirakennuksella ei ollut enää alkuperäistä tai muutakaan virkaa, pariskunta alkoi tehdä siitä tanssisalia.

– Lattiapinta-alaa salin puolella on 375 neliötä, joten se mahdollistaa monenlaista muutakin toimintaa kuin tanssien järjestämisen. Kun rakennuksen kaikki tilat ovat valmiit, niihin mahtuu 820 ihmistä, mutta esimerkiksi ruokajuhlissa määrä putoaa puoleen. Wanhan Kanalan salissa tilaa on vain 120 hengelle, joten siellä on mahdoton järjestää esimerkiksi isoja tanssihäitä.

Tansseja Wanhassa Kuivurissa järjestetään talvikaudella joka perjantai klo 19–23.30.

– Salissa voi järjestää tanssien ja juhlien lisäksi vaikkapa messuja ja näyttelyitä. Kesään mennessä valmistuu kuivurin parvikerros, jonne tulee kahvila-ravintola ja isot terassiparvekkeet. Kuivurin takana ollutta peltomaata olemme raivanneet pysäköintialueeksi. Kesällä on edessä piha-alueiden kunnostaminen sellaisiksi, että ne mahdollistavat ulkoilmatilaisuuksien järjestämisen.

Wanhan Kuiwurin arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Harri Kaukinen.

Teematapahtumia

Kevät- ja kesäkaudelle Jaana Pirttisalo-Mäkelällä on niin ikään monenlaisia suunnitelmia.

– Järjestämme erilaisia teematapahtumia mm. musiikin ja tanssin ympärille. Luvassa on esimerkiksi argentiinalaista tangoa ja Topi Sorsakoski -iltaa sekä pelimannitapahtumaa ja perheille suunnattua maatilavierailua, Pirttisalo-Mäkelä kertoo.

Huhtikuussa vietetään Wanhan Kanalan markkinoita gluteenittomasti.

– Suunnittelemani gluteeniton, lisä- ja säilöntäaineeton leivontaseossarja ja leivonnaiset ovat saaneet todella hyvän vastaanoton niin kuluttajilta kuin Keliakialiitolta ja -yhdistyksiltäkin. Tämä kertoo siitä, että tarvetta tällaisille tuotteille riittää. Ja sille, että ne tuotteet myös oikeasti maistuvat hyviltä.

Lisää majoitustilaa

Seuraava projekti on majoitustilojen lisääminen.

– Nyt meillä on vain kymmenen vuodepaikkaa, Jaana Pirttisalo-Mäkelä toteaa.

Wanha Kuiwuri ja Wanha Kanala palvelevat ympäri vuoden.

– Loimaan keskustassa toimineen Pikku Wanhan Kanalan lakkautimme. Olen pahoillani uskollisten asiakkaiden puolesta, mutta Loimaa on kuitenkin kaupunkikeskustana sen verran hiljainen paikka, että kahvilan toimintaa ei ollut kannattavaa jatkaa.

Wanhan Kuiwurin avajaistanssit pe 29. marraskuuta klo 19 alkaen. Musiikista vastaa Kyösti Mäkimattila ja Varjokuva.