Tammela

Kunnanjohtajan harrastus poiki kuvakisan Tammelassa – ”En silloin olisi uskonut, että maisemakuvista tulee oma juttuni”

Kunnanjohtajan harrastus poiki valokuvauskilpailun Tammelassa. Teemalla Ihminen luonnossa kulkeva kisa jatkuu läpi kuluvan vuoden.
Kalle Larsson kuvasi Strömman museokanavaa Salossa tammikuun lopulla.

Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson osti ensimmäisen digikameransa vuonna 2010.

– Kuvasin lintuja ja kavereina oli useita lintuharrastajia. Pyörin kuvausreissuilla ympäri maailmaa hyvissä porukoissa, Larsson kertoo.

Sittemmin Larsson mietti, että nettihän on jo täynnä upeita lintukuvia.

– Ne oli niin nähty. Pohdin, minkälaiset kuvat itseäni koskettaisivat vielä vuosienkin jälkeen. En silloin olisi uskonut, että maisemakuvista tulee oma juttuni, mutta olen huomannut tykkääväni juuri siitä. Toki olen sitä myöten kuullut olevani menetetty sielu, joka kohta kuvaa vain kasveja.

Larsson pohtii, minkälainen on hyvä valokuva.

– Varmasti se on sellainen, joka herättää tunteita, mutta on myös teknisesti upea otos. Olennaista on tilanteen ja hetken vangitseminen.

Kuvankäsittelyn Larsson näkee osana tämän ajan valokuvausta.

– Ymmärrän, jos jostakin maisemakuvasta vaikkapa muokataan pois häiritsevä oksa. Hyväksyn senkin, jos halutaan vähän leikitellä.

Kaikille avoin kisa

Tammelan kunta on lanseerannut valokuvakilpailun, jonka teemana on Ihminen luonnossa. Sääntöjen mukaan kuvien tulee olla otettuja Tammelan alueella. Kilpailu on avoin kaikille yksityishenkilöille.

– Säännöissä todetaan, että maltillinen kuvankäsittely on sallittua. Näiltä osin mietimme vielä, mitä se tarkoittaa, ja tarkennamme asiaa. Tämä kysymys on saanut paljon huomiota kuvaajafoorumeilla ja kilpailu yleensäkin, mikä on hieno asia, Kalle Larsson toteaa.

Kilpailu on siinä mielessä pitkäjänteinen, että se kattaa ajallisesti koko kuluvan vuoden. Kisa käydään kolmena osakilpailuna, joista ensimmäiseen haetaan talvi- ja kevätajan kuvia, toiseen kesäotoksia ja kolmanteen syksyisiä valokuvia.

Pääpalkinto on tuhat euroa. Hopeasijalle yltäneen kuvan ottajalle on luvassa 500 euroa ja kolmanneksi sijoittuneelle 250 euroa.

Loppukilpailuun päässeistä kolmestatoista kuvasta tehdään Tammelan kunnan seinäkalenteri 2020.

– En osaa sanoa, tuleeko valokuvauskilpailusta jatkumo. Nyt kilpailu on ajateltu vain tämän vuoden jutuksi.

Lisätietoja valokuvauskilpailusta sivustolla luontokuva.tammela.fi.