JUTUT Forssa

Kuntosalilta voimaa vanhuuteen: “Liikunta on lääkettä keholle ja mielelle”

Kuntosaliharjoittelu parantaa ikäihmisten elämänlaatua. Voimaharjoittelu edistää esimerkiksi koordinaatiota ja lihasvoimaa, jotka tukevat arjessa selviytymistä.
Liikuntaneuvos Pentti Jolanki liikkuu ja liikuttaa aktiivisesti myös eläkkeellä. Iltapäivätanssien tuotolla Heikanrinteelle hankittiin soutulaite.
Liikuntaneuvos Pentti Jolanki liikkuu ja liikuttaa aktiivisesti myös eläkkeellä. Iltapäivätanssien tuotolla Heikanrinteelle hankittiin soutulaite.

Pentti Jolanki on herännyt aamulla puoli kuudelta, jotta hän ehti nauttia aamukahvit ennen lentopallovuoroa.

– Vuoro alkoi kello 6.45. Ryhmä koostuu entisistä kiireisistä virkamiehistä ja yrittäjistä, jotka eivät aikoinaan ehtineet muuhun aikaan pelaamaan, ja sittemmin se on vakiintunut samaan ajankohtaan. Olemme nyt yli 30 vuotta pelanneet, Pentti Jolanki kertoo.

Jolanki toimi aikoinaan 28 vuotta Forssan Salaman puheenjohtajana, mutta hän liikkuu ja liikuttaa aktiivisesti eläkkeelläkin.

– Lajit ovat monipuolistuneet. Lentopallo on ollut aina, mutta eläkkeelle jäämisen myötä liikuntakalenteriin on löytynyt esimerkiksi bocciaa ja vesijumppaa, ja sauvojakin täytyy käydä joskus kävelyttämässä. Joka arkipäivä on jotain liikuntaa, ja viikonloppuisin keräillään risuja mökillä ja penkkiurheillaan, Pentti Jolanki myhäilee.

Voimaa vanhuuteen

Nyt ollaan Heikanrinteen seniorisalilla, jossa Jolanki toimii keskiviikkoisin vertaisohjaajana. Tänään hän on tullut käymään Eläkeliiton Forssan yhdistyksen torstain ryhmässä.

– Täällä on yleensä torstaisin sellaiset 14–15 kävijää, mutta nyt on käynyt kato. Korona on tainnut pelästyttää puolet pois, Jolanki toteaa.

Eläkeliiton Forssan yhdistys järjestää viikon aikana kolmet treenit Heikalla ja kahdet Tyykihovin seniorisalilla.

– Kuntosaliharjoittelu on aivan ehdotonta. Se auttaa ylläpitämään lihasvoimaa, joka helpottaa arjessa selviytymistä.

Eläkeliiton ryhmissä käy mukavasti väkeä. Maanantaisin jopa parisenkymmentä kuntoilijaa, eivätkä kaikki mahdu kerralla sisälle.

– Palaute on ollut positiivista. Väki käy ahkerasti, kun ovat huomanneet, että voimaharjoittelusta on apua. Myös sosiaalinen puoli tässä on tietysti tärkeää.

En pääsisi enää minnekään, ellen täällä kävisi, Yrjö Silvan tokaisee.
– En pääsisi enää minnekään, ellen täällä kävisi, Yrjö Silvan tokaisee.

Ohjatessa Jolanki ei voi keskittyä treenaamiseen, siksi hän käy joka perjantai Ukkokerhon vetämällä salivuorolla Vesihelmessä.

– Toivottavasti kaikki ikääntyvät vaan lähtisivät saleille rohkeasti mukaan, sillä liikunta on tärkeä lääke meille kaikille. Salilla voi jokainen tehdä rahkeidensa mukaan ja neuvoja saa aina. Meillä iäkkäimmät ovat lähes 90-vuotiaita.

Lahjoitus kuntosalille

Kuntosalilla on torstaiaamun Eläkeliiton ryhmässä kuusi kävijää.

– Kuntoharjoittelu on tärkeää. En pääsisi enää minnekään, ellen täällä kävisi. Seuraavaksi lähden uimahalliin, Yrjö Silvan toteaa.

Torstain iltapäivätanssien peruuntuminen harmittaa monia, mutta syy on ymmärrettävä, sillä yleisötapahtumia on nyt parempi välttää.

– Odotettu Simo Silmu oli vuorossa 18. maaliskuuta, mutta tanssit on peruttu loppukevääksi, liikuntasihteeri Pauliina Jolanki kertoo.

Torstain iltapäivätanssit Forssan järjestöjentalolla ovat Forssan liikuntatoimen ja kaupungin kaikkien eläkeläisjärjestöjen, kuten Eläkeläiset ry:n, Eläkkeensaajien ja Eläkeliiton yhteisponnistus. Tansseista on kertyneellä tuotolla eläkeläisjärjestöt ovat halunneet panostaa ikäihmisten hyvinvointiin ja toimintakykyyn.

– Yhdistykset lahjoittivat Heikanrinteelle soutulaitteen ja Tyykihoviin kuntopyörän. Laitteet ovat tulleet toiveina saleja käyttävien yhdistysten jäseniltä, Pauliina Jolanki kertoo.

Luetuimmat