JUTUT

Kysely: Kuivakäymälä nähdään vaihtoehtona myös kaupungissa

Kuivakäymälöitä on perinteisesti ollut etenkin mökeillä, mutta kyselyn vastaukset kertovat, että ne kelpaisivat myös kaupungeissa.
Kuivakäymälät mielletään erityisesti mökkikäymälöiksi. Kuva: Terho Aalto, arkisto

Kuivakäymälällä on monia etuja vesivessaan verrattuna.

Biolanin ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kyselyyn vastanneet ovat lähes yksimielisiä siitä, että kuivakäymälä säästää vettä. Tätä mieltä on 94 prosenttia vastaajista.

Lähes yhtä moni näkee kuivakäymälän etuna sen mahdollistaman paikallisen ravinnekierron.

– Luonnonvarojen entistä tehokkaampi kierrätys on jo lähitulevaisuudessa välttämätöntä. Tämä koskee myös ravinteiden kierrätystä eli esimerkiksi virtsan sisältämää fosforia ja typpeä, jotka ovat keskeisiä ruoantuotannossa lannoitearvonsa takia, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kehityspäällikkö Pia Engström kertoo.

– Kuivakäymälästä ravinteet saadaan paikallisesti ja vesivessaa helpommin hyötykäyttöön. Ravinteiden paikka on pellossa ja puutarhassa eikä pilaamassa Itämerta ja muita vesistöjä.

Joka toinen ottaisi kotiinsa

Kyselyyn vastanneista 92 prosenttia on sitä mieltä, että kuivakäymälä sopii mökille. Lähes kolme neljästä ottaisi kuivakäymälän festareille ja joka toinen myös omaan kotiinsa.

Reilu kolme neljästä kyselyyn vastaajasta piti kuivakäymälää sopivana kaupunkiin.

– 79 prosenttia vastaajista toivoo kuivakäymälöiden lisääntyvän yleisökäymälöinä ja lähes yhtä iso osa vastaajista on sitä mieltä, että kuivakäymälä sopii myös kaupunkiin. Tämä viestii selvästi kuivakäymälämyönteisyyden kasvusta, Biolanin tuotekehitysjohtaja Hannamaija Fontell toteaa.

Kyselyn mukaan 83 prosenttia kokee kuivakäymälässä asioinnin miellyttäväksi tai melko miellyttäväksi. Kuivakäymälöiden hajua ei pelätä, mutta kuivakäymälöiden käytössä mietityttävät epäsiisteys ja toisten jätösten näkeminen.

Biolanin ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen yhteinen kuluttajakysely toteutettiin sähköisesti toukokuussa 2018 ja siihen vastasi 927 suomalaista.

Luetuimmat