JUTUT

Lähes puolet suomalaisista välttelee pimeällä ajamista

Tutkimuksen mukaan neljäsosa suomalaisista tuntee turvattomuutta ratin takana, kun hämärä hiipii ympärille.
Kuva: Markku Tanni

Ilta-aikaan ajaminen näin syksyn pimettyä voi tuntua inhalta, etenkin jos ulkona vihmoo märkää ja näkyvyys on huono.

Lähes puolet suomalaisautoilijoista välttää pimeällä ajamista Specsaversin teettämän tutkimuksen mukaan. 48 prosenttia suomalaisista kertoi välttävänsä autoilua pimeän tullen.

Monella syynä pimeiden teiden välttelyyn voi olla epävarmuus: hämärällä autoillessaan viidesosa suomalaisista ei näe tiemerkintöjä selvästi, ja reilu kymmenesosa myöntää, ettei pysty arvioimaan etäisyyttä muihin ajoneuvoihin yhtä tarkasti kuin muulloin.

71,5 prosenttia kertoi sopeuttavansa ajotapaansa pimeällä.

Yleisin pimeän aikaan liikenteessä kohdattu ongelma on vastaantulevan auton sokaisevat ajovalot. Jopa 40 prosenttia suomalaisista mainitsee vastaantulijan ajovalojen häirinneen ajamistaan.

– Suoraan vastaantulevan ajovaloihin katsomista kannattaa välttää ja katsoa sen sijaan sivuun, jolloin valot eivät häiritse yhtä paljon, optikko Maarit Saarikoski Specsavers Iso Omenasta neuvoo.

Jos ajovalot tuntuvat häikäisevän todella paljon, Saarikoski neuvoo tarkastamaan, piileekö taustalla esimerkiksi harmaakaihi, joka aiheuttaa usein silmien herkempää häikäistymistä.

Specsaversin kansainvälisen tutkimuksen toteutti Panelwizard Direct kesäkuussa 2017. Tutkimuksen vastaajat olivat Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta ja iältään yli 18-vuotiaita. Yhteensä vastaajia oli 4 388, joista suomalaisia oli 1 104.

Optikon vinkit

Maarit Saarikoski antoi viisi vinkkiä hämärässä autoilevalle:

1. Jos hämärässä autoileminen tuntuu haastavalta, kannattaa ensin selvittää oman näkemisen tila.

2. Käytä kaukolaseja ajaessa, vaikka muuten pärjäisitkin ilman laseja.

3. Yöajolasit on hyvä hankinta paljon autoilevalle. Niiden linssien keltainen väri parantaa kontrastia hämärässä ja auttaa siten näkemään paremmin pimeällä.

4. Heijastuksenestopinnoite estää valoja heijastumasta linsseistä häiritsevästi.

5. Totuttele hetki pimeään ennen ajamaan lähtemistä.