JUTUT Somero

Lämmin tarina välittämisestä – Someron Tupanäyttämöllä työn alla Sirkku Peltolan uusi näytelmä

Someron Tupanäyttämö tuo Havuharjulle Sirkku Peltolan Pässin. Inhimillinen tarina tuo esiin pakolaiskysymyksen ja ilmastonmuutoksen, mutta kantavana teemana on muista välittäminen.
Suvi Käkönen esittää tulevaa yksinhuoltajaäitiä Anitaa ja Merja Koivaara tämän tätiä Hellää.
Suvi Käkönen esittää tulevaa yksinhuoltajaäitiä Anitaa ja Merja Koivaara tämän tätiä Hellää.

Sirkku Peltolan Pässi sai kantaesityksensä Tampereen Työväen Teatterissa viime lokakuussa.

– Olemme ennenkin tehneet Peltolan näytelmiä, ja nyt halusimme välillä myös tuoreen tekstin. Kyllä tämä on taattua Peltolaa, Merja Koivaara toteaa.

Tarina on myös monella tavalla ajankohtainen.

– Näytelmässä ihmiset puhuvat toistensa ohi, ja jokainen on omissa maailmoissaan omien ongelmiensa kanssa. Peltola ei kuitenkaan julista, vaan saa ajattelemaan.

Lämpöä ja huumoria

Kolmatta kesää Havuharjulla ohjaava Jarmo Hämeranta pohtii, mikä on näytelmän tyylilaji.

– Kyllä tämä selkeimmin on tragikomedia, enemmän komediallinen kuitenkin ja ennen muuta inhimillinen. Peltola on lämpimästi pienen ihmisen puolella. Tarinassa on useita aiheita, ja se sivuaa esimerkiksi pakolaiskysymystä ja ilmastonmuutosta, mutta ei ota kantaa siihen, mitä teemoista tulisi ajatella. Kantava teema on muista välittäminen ja muista huolehtiminen, Hämeranta sanoo.

Hämeranta kehuu Peltolan huumoria oivaltavaksi.

– Tekstissä on paljon asioita, jotka eivät ensilukemisella välttämättä tule pintaan. Kautta linjan tekstissä on lämpöä jokaista tyyppiä kohtaan. Tässä on komediaa, asiaa ja draamaa. Sitä myöten Pässiä on kiva tehdä.

Myös ryhmän kokoa Hämeranta pitää kompaktina.

– Näytelmässä on kahdeksan roolia ja kuusi näyttelijää. Pidän siitäkin, että roolit ovat hyvin tasa-arvoisia eikä yksikään nouse toisten yli. Muilta osin ryhmä saatiin helposti kokoon, mutta vähän vaikeaa oli löytää ihmistä kolmoisrooliin esittämään pässiä, yhdeksänvuotiasta tyttöä ja irakilaista sellonsoittajaa.

Hellä haluaa pelastaa

Tarinan henkilöitä ovat vanhempi rouva Hellä Puska ja hänen veljentyttärensä, kieltenopettaja Anita Ailion, joka on raskaana kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneelle Damirille ja sitä myöten todennäköinen tuleva yksinhuoltaja. Hellän jossakin päin Suomen maaseutua sijaitsevalle tilalle eksyvät auton hajottua velkaantunut monialayrittäjä Leksa apumiehensä Hebun kanssa. Jokke puolestaan on vanha kainuunharmaspässi.

– Hellä on piilottanut Damirin lampolaan, mutta siitä ei tiedä kukaan, ei edes Anita. Hellä on vähän hippimäinen, ehkä hieman maailmanparantajakin. Hän kauhistelee nykypolitiikkaa, ja miettii olemmeko me ihmisiä ollenkaan. Hän haluaa pelastaa edes yhden, Hellän roolin tekevä Merja Koivaara kertoo.

Suvi Käkönen esittää Anitaa.

– Anita on korkeasti koulutettu ja auttavainen ihminen, joka kaikesta huolimatta on pohjimmiltaan iloinenkin. Hän muistelee Damiria haikeudella ja miettii, miten selviytyy yksinhuoltajana. Tarina on todella hyvä ja ajankohtainen, Käkönen toteaa.

Someron Tupanäyttämön Pässi Havuharjulla 25.6.–4.8.

Luetuimmat