JUTUT Loimaa

Lapidushalli tyhjenee Loimaalla – Työttömien toiminnoille haetaan korvaavia tiloja

Loimaalla pelätään työttömien toimintojen hiipuvan, mikäli ne sullotaan nykyisiä yli kolme kertaa pienempiin tiloihin.
Susan Tuovinen (vas.), Kari Leppäjoki ja Kaisa Kantola pohtivat, miten Lapidushallin toiminnat mahtuvat Krottikoulun pieniin tiloihin.
Susan Tuovinen (vas.), Kari Leppäjoki ja Kaisa Kantola pohtivat, miten Lapidushallin toiminnat mahtuvat Krottikoulun pieniin tiloihin.

Loimaan kaupungintalon kaavaillun peruskorjauksen myötä kaupungin toimintoja siirrettäisiin eri väistötiloihin kuten ns. Krottikoulun kiinteistöön.

– Kaupungin suunnitelmissa on siirtää Krottikoulun tiloihin sekä kaupungintalon työntekijöitä että Lapidushallin työttömien toiminnat. Ongelmana vain on se, että Lapidushallissa meillä on yli 2500 neliötä tilaa, mutta krottikoululla tarjolla olisi vain 700 neliötä, työtoiminnanohjaaja Kari Leppäjoki toteaa.

Lapidushallin tyhjentämisen taustalla on rakennuksen suhteellisen heikko kunto ja se, että kaupunki pyrkii säästöihin mm. vähentämällä kiinteistöjään.

Supistettu versio

Nykyisessä käytössään Lapidushalli on ollut jo parinkymmenen vuoden ajan. Hallissa on Loimaan Seudun työkeskuksen tuki ry:n työtoimintoja, joista näkyvin on kirpputori, työpajatoimintaa, Texvex ja kahvio sekä EU-ruokajako. Rakennuksessa työskentelee 40–50 ihmistä.

– Krottikoululta meille kaavaillut tilat ovat pienet ja hankalat, toimistotilaakaan ei juuri ole. Niin pienissä tiloissa emme pysty vastaamaan tarpeeseen ja vaarana on, että toiminta supistuu olemattomiin, Loimaan Seudun Työkeskuksen Tuki ry:n toiminnanjohtaja Susan Tuovinen sanoo.

Kari Leppäjoki toteaa, että kaupungille aiheutuu kuluja, mikäli kaikki kuntouttavassa työtoiminnassa olevat eivät mahdu Krottikoulun neliöihin. Työtoiminnan osuus Lapidushallin tiloista on noin 800 neliötä.

– Jos työttömät eivät voi osallistua toimintaan tilanpuutteen vuoksi, kaupungin maksuosuuslistan kulut nousevat merkittävästi, Leppäjoki muistuttaa.

Loimaan kaupungin työllisyyspäällikkö Kaisa Kantola arvioi, että Loimaan Seudun työkeskuksen tuen toiminnoista tulee Krottikoululle hyvin supistettu versio.

– Jo kirpputorimme pinta-ala on samansuuruinen kuin Krottikoululta kaavaillut tilat kokonaisuudessaan. Kirpputori on tärkeä tulonlähteemme, siellä käy paljon asiakkaita ja olemme saaneet runsaasti kiitosta tiloista, Tuovinen kertoo.

Leppäjoki lisää mahdollisesta muutosta aiheutuvan myös suuria logistiikkaongelmia. Krottikoulun pienellä pihalla ei juuri parkkipaikkoja ole.

– Olennaisinta kuitenkin on se, että toiminta Lapidushallissa on tärkeä henkireikä monelle ihmiselle, se, että he pääsevät tulemaan tänne ja tuntevat olevansa töissä. Olemme etsineet ja löytäneet ihmisiä, ja moni heistä on työtoiminnan myötä saanut säännöllisen rytmin elämäänsä. Toiminnan laajuus ja merkitys eivät välttämättä ole kaikille tuttu asia.

Kaisa Kantola on siitä asiasta käynyt kertomassa hallituksen iltakoulussa.

– On aina välillä hyödyllistä perustella olemassaoloaan, Kantola toteaa.

Aikataulusta ei tiedetä

Lapidushalli on 70-luvun rakennus.

– Siihen nähden talo on suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta ei se loputtomiin kestä. Katon rakentamista lukuun ottamatta pystymme tekemään omana työnä kaikki korjaukset, mitä rakennus vaatii, Kari Leppäjoki toteaa.

Leppäjoki, Kaisa Kantola ja Susan Tuovinen miettivät, mitä kaupunki tekee Lapidushallille, jos se tyhjennetään.

– Purkaminen kuitenkin maksaa jonkin verran ja tyhjänäkin hallista on käyttökustannuksia.

Kaupungintalon remonttisuunnitelmien osalta tilanne on avoinna.

– Tällä hetkellä peruskorjauksella ei ole aikataulua. Ei sitäkään vielä tiedetä, korjataanko kaupungintalo vai puretaanko se.