JUTUT Urjala

Lasten leiripäivä tuotti monenlaisia luontoelämyksiä – ”Luonnossa voisi liikkua enemmänkin”

Nelli, Henni ja Uchenna löysivät peuran luita Kivijärven luonnonsuojelualueen metsästä. Vaikuttavan löydön lisäksi kolmikko tutustui myös hyönteisiin ja kasveihin Luonto Lähellä -hankkeen leiripäivässä.
Uchenna, Henni ja Nelli viettivät leiripäivää Raikon kartanon maisemissa Satu Leinon (vas.) ja Vilma Lehtovaaran kanssa.
Uchenna, Henni ja Nelli viettivät leiripäivää Raikon kartanon maisemissa Satu Leinon (vas.) ja Vilma Lehtovaaran kanssa.

Kahdeksanvuotias Nelli esittelee komeaa peuran hammasta. Se löytyi Kivijärven luonnonsuojelualueen metsästä Urjalassa, missä Nelli, seitsenvuotias Henni ja yhdeksänvuotias Uchenna osallistuivat lasten leiripäivään.

– Luonnossa voisi liikkua enemmänkin, Nelli ja Henni toteavat.

Eväitään syövä Uchenna on samaa mieltä.

– En ole paljon kulkenut metsissä, mutta halusin tulla leirille, Uchenna kertoo.

Lasten leiripäivä järjestettiin pilottina osana Lounais-Hämeen Luonnonsuojeluyhdistys ry:n Luonto Lähellä -hanketta. Osallistuminen oli lapsille ilmaista.

– Leiripäivän aikana kävelimme metsässä ja niityllä, tutkimme kasveja ja hyönteisiä ja löysimme myös peuran luita ja liito-oravan ulostetta. Pelasimme metsäbingoa ja opiskelimme tunnistamaan kasveja, hankevetäjä Vilma Lehtovaara luettelee.

Hyvää yhteistyötä

Luonto Lähellä -hankkeen tavoitteena on tarjota lapsille ja nuorille ympäristökasvatusta erilaisten toimintojen kautta.

– Iso asia on yhteistyö koulujen kanssa. Hankkeen puitteissa on mm. kehitetty opetusmateriaalia palvelemaan koululaisryhmiä ja opettajia varten nettiin on luotu kokonaisuus tästä materiaalista. Opettajien kanssa olemme järjestäneet tapaamisia, ja olen kuullut heidän mielipiteitään. Pyrin kehittämään opetusmateriaaleja opettajien vinkkien pohjalta niin, että ne motivoivat oppilaita. Yksi opettajien ehdottama keino on pelillistäminen, Lehtovaara kertoo.

Luontomuseossa käy paljon koululaisryhmiä.

– Harmi vain, että vierailuja tehdään enimmäkseen toukokuussa, jolloin lasten ajatukset ovat jo kesälomassa. Toivoisin, että opettajat tulisivat oppilaineen vaikkapa pitämään oppituntia muinakin aikoina.

Hankkeeseen on saatu rahoitusta maaseuturahastosta Louna-Plussa ry:n kautta.

– Hankkeiden haasteena on löytää keinot vakiinnuttaa toiminnot siten, että ne ovat mahdollisia myös hankkeen päättymisen jälkeen.

Ison kiitoksen Lehtovaara antaa Forssan seudun toimijoille, varsinkin yhdistyksille ja vapaaehtoistyötä tekeville tahoille hyvästä yhteistyötä.

– Hämeen ammattikorkeakoulusta puolestaan meillä on ollut kestävän kehityksen opiskelijoita harjoittelijoina. He ovat saaneet aikaiseksi hienoja konkreettisia asioita kuten mobiililuontopolun.

Viime lokakuussa käynnistynyt hanke kestää tämän vuoden loppuun saakka. Hanke on esiselvityshanke, jonka aikana on pyritty kartoittamaan toimintoja ja yhteistyökumppaneita.

– Tulin tähän tehtävään hankkeen puolivälissä, kun edeltäjäni Tiina Sihto siirtyi opettajan työhön. Hän oli jo suunnitellut ja toteuttanut monenlaista ohjelmaa. Oma aktiivinen työni hankkeessa varmaankin päättyy syyskuun lopussa. Hankkeelle on tarkoitus hakea jatkoa.

Vilma Lehtovaara on opiskellut biologian ja maantieteen opettajaksi ja ollut toiminnanjohtajana Joensuun kasvitieteellisessä puutarhassa useiden vuosien ajan. Lehtovaaran väitöskirja on nyt ollut esitarkastuksessa.

– Ilahduin siitä, miten loistavat puitteet Forssan seudulla on kansallis- ja kaupunkipuistoineen ja luontomuseoineen. Hanketta tukevia luontokohteita on valtavasti.

Vilma Lehtovaaran kanssa lasten leiripäivää veti liikunnanohjaaja Satu Leino. Hankkeen puitteissa järjestetään 31. elokuuta, Suomen luonnon päivänä Forssan kaupunkisuunnistus.