JUTUT Somero

Lavatanssiseura Monokas on monipuolinen kulttuuritoimija – Ansiot huomattu presidentinlinnassakin

Lavatanssiseura Monokas on kahdenkymmenen vuoden ajan ollut monipuolinen kulttuuritoimija Somerolla. Seuran ansioihin on kiinnitetty huomiota presidentinlinnassakin.
Tonja Jalli esittelee Monokkaan tuoretta 20-vuotishistoriikkia.
Tonja Jalli esittelee Monokkaan tuoretta 20-vuotishistoriikkia.

Lavatanssiseura Monokas ry:n sihteeri-rahastonhoitaja Tonja Jalli on ollut yhdistyksen toiminnassa mukana vuodesta 2005 alkaen.

– Ei minua kotona painostettu siihen, vaan olen aina tykännyt musiikista ja tanssista. Nuorempana kävin paljon vanhempieni mukana tansseissa, ja nyt 8-vuotias tyttärenikin harrastaa tanssimista. Monokkaan juhlaan hän aikoo lähteä kauniissa mekossa ja korkokengissä. Ilmeisesti tyttö on seurannut äitinsä valmistautumista tansseihin, Jalli toteaa.

Lapsia ja nuoria Jalli kaipaisikin lisää Monokkaan toimintaan.

– Joitakin lastenkursseja olemme järjestäneet, mutta yläkouluikäisiä on hankalampi houkutella harrastukseen. Enimmäkseen aktiiviset harrastajat ovat 30–60-vuotiaita ja sitä vanhempia.

Toisaalta uutta kiinnostusta on herättänyt se, että perinteisten tangon ja humpan oheen ovat tulleet fuskut, jivet ja salsatkin. Monokas on pitänyt myös argentiinalaisen tangon kursseja.

– Uskon, että tanssiharrastus pitää jatkossakin pintansa. Tanssilavojakin on kuitenkin maassa melko paljon.

Linnan tansseissa

Tonja Jalli pohtii Monokkaan olevan hieman erilainen lavatanssiseura, sillä se on paljolti mukana muussakin kulttuuritoiminnassa.

– Meillä on erilaisia esiintymisjuttuja, esimerkiksi olemme osallistuneet Esakallion Badding-näytelmään. Lisäksi järjestimme Esakallion iltamien lisäksi ohjelmallisia kyläiltamia vuosikymmenen ajan, jotka olivat aina iso rutistus, ja alkoi tuntua, että puhti loppuu. Viimeiset iltamat järjestimme vuonna 2014, Jalli kertoo.

Monokas on ottanut itselleen myös sosiaalisen tehtävän.

– Olemme usein käyneet tanssittamassa vanhuksia Tervaskannossa ja Lamminniemessä.

Vuonna 2015 Tonja Jalli oli Linnan juhlissa puolisonsa Kari Jallin kanssa.

– Toimin silloin Monokkaan puheenjohtajana ja luultavasti kutsun lähettäminen juontaa Turun Kirjamessuille, joilla olimme aiemmin olleet mukana. Joka tapauksessa kutsu oli suuri kunnianosoitus pienelle seuralle.

Lavatanssiseura Monokas juhlii 20-vuotista taivaltaan Teeriharjulla la 26.10. klo 18 alkaen. Ohjelmassa on mm. Tanssi-Tähti -kilpailu. Musiikista vastaa Tytti Pelkonen yhtyeineen.

Luetuimmat