JUTUT Forssa

Laventeli on eteeristen öljyjen äiti, basilikalla autetaan migreenin iskiessä – Aromaterapia rentouttaa kehon ja tasapainottaa tunteet

Eteeriset öljyt vaikuttavat ihmiseen joko hengityksen tai ihon kautta.
Öljypulloon kannattaa kirjata avaamispäiväys. Osa öljyistä saattaa säilyä jopa 10 vuotta, kun taas esimerkiksi teepuuöljy vain 6 kuukautta.

Aromaterapia hoitaa mieltä ja kehoa sekä vahvistaa niiden yhteyttä toisiinsa.

– Minua kiehtoo kokonaisvaltainen hyvinvointi, jonka innostamana kouluttauduin aromahoitajaksi ja aromaneuvojaksi, Ekokampaamo Luonnonkauniin yrittäjä Jaana Seppä kertoo.

Aromaterapiahoidossa käytetään aitoja eteerisiä öljyjä, joita on käytetty hyvinvointiin, rentoutumiseen ja terveyden edistämiseen jo vuosituhansien ajan.

– Aromaterapialla voidaan hoitaa ja lievittää monenlaisia vaivoja, kuten muun muassa stressiä, unettomuutta, lihas- ja nivelkipuja, migreeniä, ruoansulatusvaivoja ja iho-ongelmia tai vaikka tehostaa aineenvaihduntaa ja poistaa selluliittia, Seppä luettelee.

Aromaterapiaa käytetään myös virkistämään ja kohottamaan mielialaa.

– Siitä voidaan hakea myös itsevarmuutta ja sen avulla voidaan parantaa muistia.

Öljyjä käytetään monella tavalla, kuten hierontaöljyinä, kylvyissä, diffuusoreissa ja inhalaattoreissa.

Vaikutuksia tutkitaan

Jaana Seppä käyttää öljyjä esimerkiksi kosteusvoiteessa, shampoossa ja suihkushampoossa sekä itselle tehdyssä hoitavassa roll-on-tuoksussa.

Eteerisillä öljyillä on useita eri käyttötarkoituksia, basilikaa saatetaan käyttää esimerkiksi migreeniin, eukalyptusta flunssaan ja yskään, kardemummalla haetaan apua ruoansulatusvaivoihin, rosmariinilla elvytetään muistia ja mandariinilla pms-oireita ja piparmintun kerrotaan lisäävän ainakin työvireyttä. Laventelia puolestaan nimitetään eteeristen öljyjen äidiksi.

– Monikäyttöinen laventeli rauhoittaa, sillä voi hoitaa palovammoja ja ihottumia, kotona se ehkäisee koit ja pipossa se pitää loitolla täit. Laventeli tosin ei sovi, jos on alhainen verenpaine, koska laventeli alentaa verenpainetta, Seppä kertoo.

Seppä mainitsee, että aromaterapian vaikutuksia tutkitaan paljon.

– Tämä ei perustu mututuntumaan tai vain vanhaan kansanperinteeseen, vaan öljyjen hyvää tekevistä vaikutuksista on nykyisin paljon tieteellistä tutkimusta. Uusimpia tutkimuskohteita on ihmisen kyky haistaa solutasolla, Jaana Seppä kertoo.

Öljy valitaan huolella

Jaana Seppä valmistui Frantsilasta aromahoitajaksi ja -neuvojaksi viime marraskuussa.

– Tarjoamani aromaterapiahoidot käsittävät aromaattisia jalkakylpyjä sekä aromahierontaa. Hoidoista voi tulla nauttimaan joko yksinään tai sitten niitä voi toteuttaa vaikka kampaamopalveluiden yhteydessä.

Jaana Seppä tekee myös aromaneuvontaa.

– Kaikki öljyt eivät sovi kaikille. Näiden kanssa pitää tietää mitä tehdä, sillä öljyillä voi myös tehdä haittaa. Öljyjä valittaessa on tärkeä huomioida esimerkiksi käytössä olevat lääkitykset, Seppä painottaa.

Myös hoitoihin tullessa kartoitetaan aina ensin hoidettavan terveydentila ja lääkitys.

– Lopullinen öljyvalinta tehdään asiakkaan tuoksutestin perusteella.

Jaana Sepällä on suunnitteilla alkuvuoteen tapahtuma, jolloin hän kertoo öljyjen vaikutuksesta ja kurssilaiset pääsevät valmistamaan myös roll-on-tuoksun omaan käyttötarkoitukseen.

– Tuoksua voi sivellä iholle esimerkiksi ranteisiin tai muihin valtimokohtiin.