JUTUT Forssa

Leppäsen veljekset muuttavat Jokioisille – Uusi asumisyksikkö valmistuu tammikuussa

Leppäsen veljeskolmikko Konsta, Marko ja Teemu muuttavat vanhempiensa luota kukin omaan kotiinsa Jokioisille valmistuvaan asumisyksikköön. Trion mielestä omilleen muuttaminen on hieno juttu.
Konsta, Marko ja Teemu Leppänen ovat innoissaan päästessään muuttamaan omaan kotiin.
Konsta, Marko ja Teemu Leppänen ovat innoissaan päästessään muuttamaan omaan kotiin.

Forssalaiset Leppäsen veljekset Teemu, 28, Marko, 27, ja Konsta, 23, muuttavat Jokioisille, kun Kehitysvammaisten Palvelusäätiön KVPS:n rakennuttama asumisyksikkö valmistuu ensi tammikuussa.

– Asiaan on valmistauduttu monin tavoin siitä pitäen, kun tiesimme, että pojat pääsevät muuttamaan uuteen yksikköön. Valmennus on ollut ihan paikallaan, jottei kaikki tule yhtenä rysäyksenä, vaan poikien lähtöön on pikkuhiljaa valmistauduttu, veljesten isä Tarmo Leppänen kertoo.

KVPS:n muuttovalmennuksessa on paneuduttu käytännön asioihin kuten siihen, mitä uuteen kotiin otetaan mukaan, mutta myös siihen, mitä muutto merkitsee ja miltä se tuntuu.

– Vielä ei oikein osaa sanoa, miltä sitten tuntuu, kun pojat ovat muuttaneet. Kyllä se varmaan haikeaa on ainakin aluksi. Olemme myös poikien äidin Paulan kanssa suunnitelleet muuttoa Jokioisille ollaksemme lähempänä poikia, mutta asia on vielä avoin.

Pojat tietävät, mitä tarvitsevat mukaansa.

– Ainakin otamme mukaan sängyt ja pöydät. Muutto tuntuu tosi hienolta, ja osaamme kyllä olla ihmisiksi siellä, veljeskolmikko vakuuttaa.

Jokaisella veljeksistä on oma 28 neliön huone, jossa on olohuone-keittiö, makuualkovi ja esteetön kylpyhuone. Yhteisiä tiloja ovat mm. sauna ja oleskelutila. Töissä pojat käyvät muuton jälkeenkin Työvalmennuskeskus Aktiivissa Forssassa.

– Teemme siellä esimerkiksi pakkauksia, Marko kertoo.

Veljeskolmikko harrastaa uintia, pyöräilyä ja kävelyä. Lauantaisin nuoretmiehet käyvät Heikan koululla ohjatussa liikunnassa välillä jumppaamassa ja toisinaan pelaamassa sählyä.

Hyvässä mallissa

Uuden asumisyksikön valmistuttua Jokioisille kehitysvammaisten asumistilanne alkaa olla Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän alueella hyvässä mallissa.

– Viidentoista hengen asumisyksikkö vastaa tämän hetken tarpeeseen, FSHKY:n vammaispalvelupäällikkö Pia Nieminen toteaa.

Hyvinvointikuntayhtymä on valinnut asukkaat tehostetun palveluasumisen yksikköön.

– Yksikköön muuttaa aikuisia kehitysvammaisia, jotka ovat palvelusuunnitelmassa ilmoittaneet halunsa itsenäistyä ja muuttaa omaan kotiin. Osa heistä muuttaa vanhempiensa kotoa, osa toisesta yksiköstä lähemmäs kotikuntaa.

Vanhempiensa kotoa muuttavat ja heidän läheisensä ovat osallistuneet keväästä lähtien Kehitysvammaisten Palvelusäätiön järjestämään muuttovalmennukseen.

– Muuttovalmennus sisältää useita tapaamiskertoja ja siinä käydään läpi kaikki tärkeät ja myös tunteita nostattavat asiat. Kyseessä on aina suuri elämänmuutos niin lapselle kuin hänen vanhemmilleen.

Uusi asumisyksikkö valmistuu Opintielle Jokioisten vanhustentalojen naapuriin. Yksikkö tarjoaa ympärivuorokautista asumispalvelua, joka sisältää asukkaan tarvitseman yksilöllisen tuen, ohjauksen ja avustamisen siten, että hänen on mahdollista elää omannäköistään, turvallista ja hyvää arkea.