JUTUT Urjala

Leskiä ja huru-ukkoja Urjalassa – Oprin sydämellisyys aiheuttaa närää vanhainkodissa

Kunnalliskotiin joutuva karjalaisrouva muistelee lämmöllä edesmennyttä puolisoaan Urjalankylän kesäteatterissa. Sydämellinen Opri ei ole kaikkien mieleen, ja talon huru-ukotkin aiheuttavat paljon hämminkiä.
Akviliina (Virva Jokinen), Opri (Aila Manner) ja Tiina (Lahja Leppäkorpi) sietävät ja eivät siedä toisiaan vanhainkodissa.
Akviliina (Virva Jokinen), Opri (Aila Manner) ja Tiina (Lahja Leppäkorpi) sietävät ja eivät siedä toisiaan vanhainkodissa.

Kyllikki Mäntylä kirjoitti 50-luvulla näytelmän Opri, josta on tehty elokuvaversiokin.

– Opri on leskeksi jäänyt karjalaisevakko, joka joutuu muuttamaan kunnalliskotiin, sillä hänen mummonmökkinsä on jäänyt tietyömaan alle, Urjalankylän kesäteatterissa näytelmän ohjaava Seppo Heinola kertoo.

Heinola kuvailee tarinaa hersyvän hauskaksi komediaksi.

– Vanhainkodin asukkaat viettävät elämän syksyä, mutta ottavat siitä kukin tavallaan kaiken irti. Tulokulma on sydämellinen, vaikka kipupisteitä on paljon. Karjalaisena Opri tuo taloon elämäniloa, jonka muut hoidokit ottavat eri tavoin vastaan.

Heinola on ohjannut Oprin ennenkin, mutta isommissa puitteissa Ruovedellä.

– Urjalaan tein uudenlaisen sovituksen ja karsin henkilöitä. Periaatteessa sama huumori ja hauskanpito ovat silti läsnä.

Heinola ohjaa ensimmäistä kertaa Urjalankylän kesäteatterissa.

– Tutustuin teatterin kantaviin voimiin kuuluvaan Lahja Leppäkorpeen lausuntaharrastuksissa Tampereella, ja Lahja vinkkasi, että teatteri etsii ohjaajaa. Tämä sopi minulle hyvin, koska pidän näistä kulmakunnista. Olen viettänyt paljon aikaa esimerkiksi Kreivilän kesäkodissa Matkussa.

Urallaan Heinola on ohjannut kuusikymmentä näytelmää.

– Lempinäytelmäni on Punainen viiva. Valmistuin Suomen teatterikoulusta vuonna 1966, ja olen ollut teatterinjohtajana esimerkiksi Raumalla. Rakkain roolini on ollut Mannerheim, josta olen myös kirjoittanut piakkoin ilmestyvän kirjan Mystinen Mannerheim. Enempää en tässä paljasta, mutta olihan hänen elämänsä täynnä ihmeellisiä asioita. Mies säilyi hengissä, vaikka oli mukana viidessä sodassa, ja hänet myös yritettiin murhata pariin otteeseen.

Kuollut poika ei tule

Urjalankylän näytelmässä Opria esittää Aila Manner.

– Kaikki on Oprille alkuunsa outoa, kunnes hän sopeutuu ihmisiin ja paikkaan. Opri näkee unia ja selittää niitä muille. Useimmiten tulkinnat myös osuvat kohdilleen. Roolini on ihana, nautin siitä ja tästä mukavasta porukasta, Manner kertoo.

Lahja Leppäkorpi on tarinan Tiina, joka haaveilee siitä, että oma poika tulee hakemaan äitinsä kotiin.

– Tiina vain on niin dementoitunut, ettei muista poikansa kuolleen, Leppäkorpi toteaa.

Mukana menossa on myös Akviliina, joka on hieman pahansisuinen ja samalla kateellinen Oprille.

– Akviliinalla oli paha mies, mutta Opri haikailee oman, kuulemma ihanan miehensä perään, kiukkuisen Akviliinan roolin vetävä Virva Jokinen sanoo.

Lisävauhtia näytelmään tuovat huru-ukoiksi kutsutut Onni (Lasse Saari) ja Alpertti (Tarmo Karhunen), jotka ovat omiaan jyräämään kaikki alleen omintakeisella kulkupelillään.

Opri Urjalankylän kesäteatterissa 2.-16.7.

Luetuimmat