JUTUT Loimaa

Lihashuolto on tärkeä osa koiran harrastamista yhtä lailla kuin ihmisurheilijoillakin

Harrastuskoirillakin on tarvetta huoltoon, ylläpitoon ja hoitoon.
Ripsa Järven 6-kuukautinen saksanseisoja Calla nauttii hieromisesta.

Hieronta on tärkeä osa koiran säännöllistä lihashuoltoa.

– Koira kärsii aivan yhtä lailla lihasjumeista kuin ihminenkin. Joissain lajeissa hieronnan merkitys ymmärretään paremmin kuin toisissa, mutta yleisesti ottaen koirien lihashuolto on menossa parempaan suuntaan. Ihminen käskee koiraa harrastamaan, joten tällä on myös velvollisuus hoitaa koiraa, urheilukoirahieroja Ripsa Järvi toteaa.

Ripsa Järvi on harrastanut 2-3 vuoden ajan aktiivisemmin valjakkourheilua.

– Kiinnostukseni alaan lähti siitä, että sain pari vuotta sitten koiran, jonka ongelmia aloin hoitaa. Hain opiskelemaan Tampereen koirahierojakouluun. Koulutus oli maksullinen, mutta tasokas opetus maksoi itsensä takaisin.

Koiran ehdoilla

Ripsa Järvi aloitti sivutoimisena yrittäjänä viime syksynä. Hän ottaa asiakkaita vastaan toimitilassaan Loimaan Oijalantiellä. Järven asiakkaina on vieraillut niin aktiivisesti urheilevia kilpakoiria kuin rennommin ottavia sohvanvaltaajia.

– Toimintani pääpaino on urheilevissa koirissa, mutta kaikki koirat ovat tervetulleita asiakkaiksi. Monilla on harhakuva, ettei alle vuodenikäistä voi hoitaa, mutta esimerkiksi omaa koiraani jouduin hoitamaan ensi kertaa kymmenviikkoisena.

Järven mukaan jokainen koira on erilainen asiakas.

– Jokainen koira kohdataan yksilöllisesti ja koiran ehdoilla eletään, sillä eihän sitä edes voisi pakottaa yhteistyöhön. Kipeän lihaksen hoitaminen ei välttämättä ole nautinnollista, mutta osa nauttii ja päästää huokaisuja ja muita rentoutumisen ääniä.

Hän toivoo, että koiran hoidossa pyrittäisiin myös moniammatilliseen yhteistyöhön.

– Hieroja ei voi hoitaa kaikkea, vaan aina on hyvä selvittää, olisiko esimerkiksi osteopaatti tai fysioterapeutti se henkilö, joka voi tuoda parhaimman tuloksen yksilön tarpeeseen.

Urheilusuoritus yhdessä

Ripsa Järven omiin harrastuskavereihin lukeutuu 7,5-vuotias saksanseisojaristeys Sleepy ja 6-kuukautinen saksanseisoja Calla. Järven kilpalajeihin lukeutuu muun muassa 1-2 koiran kärryluokka, jossa kärrynä on kickbike sekä koirapyöräily.

– Tutustuin valjakkourheiluun tätini Riitta Kempen kautta. Minua kiinnostaa valjakkourheilussa koiran ja ihmisen yhteistyö sekä urheilusuoritusten yhdistäminen.

Päätoimisesti Ripsa Järvi tekee lähihoitajan työtä.

– Valmistuin ylioppilaaksi vuonna 2015 ja lähihoitajaksi vuonna 2017. Työskentelen tällä hetkellä kehitysvammaisten nuorten asumisyksikössä.

Tulevaisuudessa häntä kiinnostaa jatkaa opiskeluja.

– Kuntoutuminen on minua kiinnostava osa-alue. Olen miettinyt sekä fysioterapeutin että eläinfysioterapeutin opintoja.