JUTUT

Liikennevinkki: Vältä peruuttamista parkkipaikoilla, vältät kolhut

Kuvassa on kahdeksan pysäköinyt niin, että heidän on helppo lähteä parkkiruudusta pois. Kaksi joutuu todennäköisesti peruuttamaan ruudusta, ja suurin osa kolareista tapahtuu juuri näissä tilanteissa

Suomen kolareista valtaosa tapahtuu parkkipaikoilla, yleensä kyseessä on peruutustilanteessa sattuvat kolhimiset. Isoilla, esimerkiksi markettien parkkipaikoilla on yleensä kaksi ruuturivistöä rinnakkain. Kannattaa aina ajaa sellaiseen paikkaan, että voi lähteä etuperin pois. Eli ajaa kahden ruudun läpi siten, ettei eteesi voi kukaan parkkeerata.

Tarvittaessa voi jo parkkeeraamiseen ryhtyessään peruuttaa sopivan paikkaan. Kun olet juuri tullut paikalle, tiedät ja näet vielä muut liikkujat. Asia vielä korostuu sitten, kun sataa laseille lunta tai ikkunat huurtuvat, illä etulasi säilyy parhaiten selkeänä ja puhdistuu nopeammin. Lisäksi omat valosi ovat taatusti tehokkaammat eteen kuin taaksepäin.

Pysäköintiruudusta lähtevä on aina velvollinen väistämään muita alueella liikkuvia.

Yleisenä ohjeena parkkipaikoilla ajamiseen on pidettävä sitä, että kaikilla on velvollisuus yleiseen varovaisuuteen ja vaaran ja vahingon välttämiseen. Se on paljon terveellisempää kuin arvuutella omaa etuajo-oikeutta ja toisten väistämisvelvollisuuksia.