JUTUT

Liikunta ei ole seurojen omaisuutta

Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry LiikUn tärkeimmät kohderyhmät ovat lapset ja nuoret, aikuiset harrasteliikkujat ja liian vähän liikkuvat sekä työyhteisöt ja seurat. Yhdistys toimii Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueilla.

– Toiminnassa on kolme kärkitavoitetta. Itselleni tutuin ja sydäntäni lähinnä oleva osa-alue on se, että liikunta saataisiin osaksi jokaisen lapsen maailmaa, läpi elämän jatkuvaksi harrastukseksi, LiikUn varapuheenjohtajaksi valittu loimaalainen Tarja Mäki-Punto-Ristanen toteaa.

Ongelmana Mäki-Punto-Ristanen näkee sen, että aktiivisesti urheilevien lasten lisäksi on paljon lapsia, jotka eivät harrasta liikuntaa ollenkaan.

– Urheiluseurojen rooli on tärkeä, mutta myös koulun. Olisi tärkeää, että koulupäivä rakennettaisiin sellaiseksi, että siihen sisältyisi liikuntaa muutenkin kuin liikuntatuntien muodossa. Näin tavoitettaisiin paremmin niitäkin lapsia, joiden harrastuksiin liikunta ei luontaisesti kuulu. Samaten koulujen loma-aikoina voisi nykyistä laajemmin järjestää liikuntaleirejä, joissa voisi tutustua eri lajeihin.

Lasten ja nuorten harrastamisen kustannuksista urheiluseuroissa on ollut paljon puhetta.

– On totta, että kaikkien perheiden lapsilla ei ole mahdollisuutta osallistua maksullisiin harrastuksiin. Nyt seurat järjestävät kukin omia juttujaan ja pyrkivät keräämään varoja toimintaansa talkoilla. Olisiko kuitenkin niin, että kustannuksista voitaisiin säästää eri lajiseurojen tiiviimmällä yhteistyöllä.

Loimaan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana toimiva Mäki-Punto-Ristanen tuntee kuntatalouden rajalliset resurssit.

– Luottamushenkilönä olen pyrkinyt vaikuttamaan liikuntapaikkarakentamiseen, johon lukeutuu esimerkiksi yleisurheilukentän uudistaminen ja tekonurmikentän rakentaminen. Näen asian niin, että uudistettu kenttä ei ole tarkoitettu pelkästään huippu- tai kilpaurheilukäyttöön, vaan myös jokaisen koululaisen harrastuspaikaksi. Kannattaisi myös pohtia sitä, voisiko kunta tarjota sisäliikuntatilojaan veloituksetta juniorivuoroille.

Liikkumattomuus on kallista

Lasten liikunnan edistämisen ja urheiluseurojen elinvoimaisuuden ohella LiikU panostaa aikuisten liikkumiseen.

– Tällä sektorilla katselemme myös sote- ja maakuntauudistuksen jälkeistä Suomea. Jos sote merkitsee maakunnissa sairauksien hoitoa, ennaltaehkäisy on kuntien tehtävä. Ilman liikkuvia ihmisiä terveydenhuollosta tulee todella kallista, Tarja Mäki-Punto-Ristanen sanoo.

Suomessa liikkumattomuuden on laskettu maksavan vuosittain jopa 2-4 miljardia euroa. Liikkumattomuus on useiden vakavien sairauksien ja ennenaikaisten kuolemien taustalla.

– LiikUn puitteissa on luotu hanke nimeltä LiPaKe eli liikunnan palveluketju, jonka tavoitteena on terveytensä kannalta liian vähän liikkuvien ihmisten saaminen liikunnan harrastajiksi. Ennaltaehkäisyn lisäksi liikuntaa pyritään tuomaan aiempaa voimakkaammin mukaan myös kuntoutukseen.

Mäki-Punto-Ristasta huolestuttaa vanhusten tilanne.

– Jos ikäihminen vain makaa sängyssä aktiviteettien puuttuessa, toimintakyky heikkenee rajusti varsin lyhyessä ajassa. Kaipaisin vanhuksille liikkumisystäviä.

Urheilullinen perhe

Tarja Mäki-Punto-Ristanen harrasti lapsuudessaan yleisurheilua Loimaan Jankossa. Sittemmin hän pelasi koripalloa SM-tasolla FoKoPossa ja oli mukana voittamassa seuralle A-tyttöjen Suomen mestaruuden. Puoliso Kari Ristanen on hiihdon olympiamitalisti, ja poika Antti Ristanen harrastaa niin lentopalloa ja yleisurheilua kuin uintia ja jalkapalloakin.

– En tiedä, oliko ensin muna vai kana. Olemme monta kertaa miettineet, että lähteekö lapsen liikuntaharrastus vanhempien innostuneisuudesta vai olemmeko puheissamme suhtautuneet aina niin myönteisesti liikuntaan. Koskaan Anttia ei ole tarvinnut patistella, vaan hän harrastaa oma-aloitteisesti ja monipuolisesti aina yhtä riemuissaan, Tarja Mäki-Punto-Ristanen kertoo.

Vanhempien toiveena on, että pojalla vielä viisitoistavuotiaanakin olisi palo liikunnan harrastamiseen.

– Kilpaileminen ja kilpailuissa pärjääminen tulevat, jos ovat tullakseen.