JUTUT

Liveorkesteri säestää Loimaan Teatterin näytelmää

Loimaalaiskirjailija Pirkko Hyvönen kehitteli tapahtumarungon uusimpaan kirjaansa vuosina 2014–2015.

– Lähtöasetelma oli se, että mitä siitä seuraa, kun hyvä ihminen tekee jotakin pahaa, Hyvönen kertoo.

Tarinan päähenkilö on myyjä nimeltä Valma. Kun Valma huomaa asiakkaan pudottaneen juuri ostamansa lottokupongin, Valma pyrkii kaikin mahdollisin tavoin etsimään asiakkaan käsiinsä siinä kuitenkaan onnistumatta. Kun voittorahojen lunastamisen eräpäivä lähestyy, Valma viimeisenä keinona päättää nostaa varat omalle tililleen.

– Tämä on täysin uskomatonta, Hyvönen ihmettelee ja viittaa Loimaan eurojackpotmysteeriin, joka on huomattavasti myöhempää perua kuin Valman tarina.

Itsensä ylittämistä

Reilu vuosi sitten alettiin kasata tiimiä musiikkinäytelmään, joka kirjan mukaisesti sai nimekseen Toinen.

– Nimi syntyi sattumalta. Kirjoitin tarinaa ja mietin, millä nimellä sen tallennan. Siitä tuli sitten Toinen, koska tämä on myös toinen kirjani. Vasta jälkeenpäin ymmärsin, että nimihän on loistava, sillä Valma on hetken aikaa toinen, Pirkko Hyvönen pohtii.

Laura Kilpiö pyydettiin musiikkinäytelmän ohjaajaksi.

– Tiesin jo, että ystäväni Iina Wahlström on pääosassa, joten ei minua tarvinnut puhua ympäri, Kilpiö kertoo.

Päätoimisena ohjaajana toimiva Kilpiö kehuu tiiminsä maasta taivaaseen.

– Niin näyttelijät kuin lavastajat, muusikot ja kaikki muut ylittävät itsensä koko ajan. Kun joku tekee jotakin älyttömän hienosti, ei kukaan muukaan halua olla sen huonompi.

Ongelmalliseksi Kilpiö on kokenut runsaudenpulan.

– Pirkon tekstissä on niin paljon elementtejä, että sen rakentaminen näytelmäkäsikirjoitukseksi on ollut haastavaa. Helpolla eivät pääse näyttelijätkään, kun roolit ja vaatteet vaihtuvat.

Padot aukeavat

Iina Wahlströmin esittämä Valma elää aluksi avioliitossa, jossa ei asioista puhuta.

– Valma alkaa toteuttaa tosi syvälle haudattuja haaveitaan ja antaa itselleen luvan toimia viettiensä viemänä. Padot aukeavat, ja asiat johtavat uusiin asioihin, kunnes tulee pysähdys. Hän alkaa miettiä, menivätkö kaikki asiat kuten piti, oliko hän ollut ihan reilu kaikkia kohtaan ja kuinka paljon hän on satuttanut ihmisiä, Wahlström kuvailee.

Hektisessä vaiheessaan Valma löytää itsestään jazzlaulajan ja itselleen uuden miehen, pianisti Joonaksen.

– Aloin jossakin kohdassa olla jo epätoivoinen, kun sopivaa miestä ei millään meinannut löytyä Joonaksen rooliin. Vaatimukset olivat kovat, koska rooliin valittavan miehen pitää oikeasti osata soittaa ja näytellä, Laura Kilpiö kertoo.

Sitten yläneläinen Jussi Toivonen otti ohjaajaan yhteyttä.

– Pikkulinnut olivat jo laulaneet, ja kyselin lisää ensin vähän nurkan takaa. Kun kaikki kuulosti hyvältä, soitin Lauralle. Olen aina hakeutunut projekteihin musiikin kautta, mm. Ypäjän musiikkiteatterissa soittanut Toivonen kertoo.

Toivonen soittaa näytelmässä pianoa, Sampsa Jaakkola rumpuja, Jukka Lahtonen bassoa ja Kimmo Mäkeläinen kitaraa.

– Ensimmäistä kertaa Loimaan Teatterin näytelmässä esiintyy liveorkesteri. Musiikin valitsimme Iinan ja muusikoiden kanssa, ja lähinnä se on jazzahtavaa iskelmää. Musiikin on sovittanut Kari Mäkiranta, Kilpiö kertoo.

Sivuroolien suma

Kirsi Toivanen ja Jarmo Suokas näyttelevät kaikki sivuroolit.

– Siskossa ja sen veljessä minulla oli viisi roolia, mutta koskaan aikaisemmin en ole samassa näytelmässä esittänyt kahdeksaa eri hahmoa. Tämä on hieno tarina, joka on täynnä elämänmakuisia tilanteita, Toivanen kertoo.

Suokas esittää mm. Valman alkuperäistä miestä Eskoa.

– Teemat ovat rankkoja, mutta sivuhahmojen kautta kokonaisuuteen tulee huumoriakin. On hieno tunne, kun Esko pitää oluenhuuruista monologia, ja musiikki komppaa sanomaa selän takana, Suokas toteaa

Musiikkinäytelmän puvustaa Hanna-Maria Suonpää. Lavastustiimiin kuuluvat ohjaajan ohella Arto Koliseva, Jani Hägg, Markku Ahokas ja Jarmo Suokas. Sari Äikää-Torkkeli huolehtii tekniikasta, joka on poikkeuksellisen monipuolista.

Musiikkinäytelmä Toinen Loimaan Teatterissa ensi-ilta pe 13.4.–24.4.