JUTUT Loimaa

Loimaa sai uuden kulttuurisihteerin – Monika Antikainen toivoo kulttuurin jalkautuvan ihmisten luo

Loimaan uudeksi kulttuurisihteeriksi valittu Monika Antikainen soisi kulttuurin jalkautuvan laitoksista sinne, missä ihmiset ovat.
Monika Antikainen ei ainakaan tässä vaiheessa harkitse muuttamista Loimaalle.

Monika Antikainen opiskeli Åbo Akademissa ensin kirjallisuustieteitä, mutta vaihtoi sittemmin pääaineekseen taidehistorian.

– Pätevöitymisen kannalta tein sen ratkaisun. Käytännön työt, joita tein opintojeni ohella, liittyivät kuitenkin museoalaan, Antikainen kertoo.

Antikainen on toiminut Aboa Vetus & Ars Nova -museossa korkeakouluharjoittelijana ja freelanceoppaana, alkuperäisessä asussaan säilytetyn 1800- ja 1900 -lukujen vaihteen yläluokan kodin Ett Hem -museon oppaana, Turun kaupungin matkailuoppaana sekä Turun taidemuseossa. Vastikään hän on lopettelemassa työtään Tampereen Muumimuseossa.

– Asun perheeni kanssa Ruskolla, ja yksi syy siihen, että hain Loimaan kulttuurisihteerin virkaan, oli lyhyempi työmatka. Ennen muuta minua kiinnosti kuitenkin tarjolla olevan työkentän monimuotoisuus. Nykyinen työnihän on pitkälti kokoelma- ja tutkimustyöpainotteista.

Kulttuuri tekee hyvää

Monika Antikainen valittiin Loimaan kaupungin kulttuurisihteeriksi joulun tienoilla.

– Pyhistä ja lomista johtuen tutustuminen uuteen työpaikkaani ja loimaalaiseen kulttuurielämään on vielä saanut odottaa. Osassa Loimaan kohteista olen aiemmin vieraillut vapaa-aikanani, esimerkiksi Suomen maatalousmuseo Sarka ja Alpo Jaakolan Patsaspuisto ovat jo tuttuja paikkoja, Antikainen toteaa.

”Yhä useammat tutkimukset osoittavat, että kulttuurilla on runsaasti vaikutusta ihmisen hyvinvointiin.”

Uuden pestinsä Antikainen aloittaa tämän kuun 28. päivänä.

– Oletan, että esimerkiksi Loimaan kaupungin 50-vuotisjuhlavuosi työllistää paljon monenlaisine tapahtumineen ja tilaisuuksineen. Vielä en tiedä, mitä kaikkea se pitää sisällään. Optimaalista olisikin ollut, että olisin voinut työskennellä aluksi jonkin aikaa yhdessä vuodenvaihteessa eläkkeelle jääneen pitkäaikaisen kulttuurisihteeri Juhani Heinosen kanssa, mutta uskon kyllä saavani häneltä alkuvaiheessa apua ja perehdyttämistä.

Kulttuurisihteerinä Antikainen aikoo olla helposti lähestyttävä.

– Haluan myötävaikuttaa siihen, että ihmiset pääsevät sujuvasti kulttuurin pariin. Yhä useammat tutkimukset osoittavat, että kulttuurilla on runsaasti vaikutusta ihmisen hyvinvointiin.

Antikaisella on kokemusta erityisryhmätyöskentelystä.

– Kulttuurin kuluttamisen ei tarvitse tapahtua pelkästään kulttuurilaitoksissa, vaan kulttuuria voi jalkauttaa esimerkiksi kouluihin ja hoivakoteihin. Kotiseututoiminta puolestaan voisi ehkä olla enemmän pedagogisesti hyödynnettävissä. Pyrinkin löytämään erilaisia yhteistyötahoja ja saamaan aikaan keskustelua siitä, mikä olisi hyvää toimintaa juuri Loimaalla.

Ainakaan tässä vaiheessa Antikainen ei suunnittele Loimaalle muuttamista.

– Ruskolta matkaa tulee kuutisenkymmentä kilometriä. Loimaan työpaikkaomavaraisuuden huomioiden en usko olevani ainoa, joka käy Loimaalla töissä pidemmän matkan takaa.

Monika Antikaisen perheeseen kuuluu puoliso, 15-, 14- ja 9-vuotiaat lapset sekä kolme siperianhuskya.

– Koiratarha senkin alun pitäen määritteli, että asetuimme maaseudulle asumaan.