JUTUT Loimaa

Loimaalainen Ämmät Äänessä -ryhmä julkaisi esikoislevynsä

Kolmen loimaalaisnaisen Ämmät Äänessä -ryhmä julkaisi ensimmäisen äänitteensä osin järjellisistä syistä, osin fanien kannustuksesta.

Ämmät Äänessä -ryhmän Iina Wahlström ja Elsa Hietala kertovat, että oman levyn tekeminen alkoi tuntua järkevältä.

– Olimme jo tehneet paljon omia biisejä, mikä antoi syyn levyn tekemiseen, Hietala toteaa.

Projekti oli naisten mukaan opettavainen, ja kappaleetkin hioutuivat sen myötä.

– Live-esiintymisestäkin tuli samalla harkitumpaa.

Wahlström pohtii, että lopputulostakin hauskempi oli itse prosessi.

– Asioita pääsi katselemaan uudesta näkövinkkelistä, Wahlström kertoo.

Uusi maailma studiossa

Naiskolmikko oli hakenut apurahaa levyn tekemiseen Kansan Sivistysrahastosta.

– Haimme ja saimme, ja koska se raha piti käyttää tänä vuonna, etsimme ammattilaisilta apua. Kaipasimme vinkkejä mm. siihen, mitä biiseille pitää tehdä, jotta ne kuulostaisivat järkeviltä levyllä, Elsa Hietala kertoo.

Mentoriksi löytyi kansanmusiikin ammattilainen Ilona Korhonen sekä pukkilalaisen Ääniä-studion Taito Hoffren, joka niin ikään on tehnyt paljon kansanmusiikkia.

Lue Iinan kansallispukuharrastuksesta: Kansallispuku elää nousukautta 

– Saimme paljon apua kummaltakin. Eihän meillä ollut aavistustakaan esimerkiksi siitä, miten studiossa ollaan ja toimitaan. Ja jos ei osaa puhua teostoa, ei ymmärrä musiikin lainoista tai tuottaja-asioista mitään. Meillä on omissa kappaleissamme kuitenkin lainapätkiä Erinin ja Vesalan musiikista, Wahlström toteaa.

Naiset myöntävät, että heidän läheisensä ja tuttavansa ovat joutuneet kuulemaan loputtoman paljon levyttämisen eri vaiheista.

– Olemme myös kuunnelleet tärkeiden ihmistemme mielipiteitä, mutta emme välttämättä ole ottaneet niistä opiksi. Omalta perheeltäni valmiista levystä on tullut runsaasti kommentteja. Monenlaisia kommentteja, Hietala sanoo.

Ihmeellisiä instrumentteja

Kujalla-niminen äänite sisältää kolmetoista biisiä. Niitä ovat tehneet niin Iina Wahlström ja Elsa Hietala kuin Laura Kilpiökin.

– Instrumenttien kirjo on laaja ulottuen pyykkilaudasta, raastinraudasta ja Iinan vatsasta tavallisempiin soittimiin, Hietala luettelee.

Jokaisella on omanlaisensa tyyli tehdä ja lähestyä musiikkiaiheita.

– Iina ehkä tekee vähän popimpaa ja hakee vaikutteita monenlaisista tyyleistä. Laura lähtee liikkeelle siitä, minkälainen kappaleesta tulee musiikillisesti. Itse kirjoitan ensin otsikon ja tekstiä, leikittelen sanoilla ja käytän vertauskuvia.

Ämmät eivät koe tekevänsä kaksimielisiä sanoituksia, mutta monimielisiä kylläkin.

– Teksteissä tulevat esiin naisen elämän moninaiset puolet. Monessa kappaleessa on sellainen sivuvire, että vaikka hankaluuksiakin on elämässä, aina yritetään löytää iloja ja riemuja, Wahlström toteaa.

Wahlströmin kappale Sellainen mies kertoo sellaisesta miehestä, Hietalan Puutarhahumppa ehkä myös puutarhanhoidosta ja Kilpiön Rompejenkka kirppiksellä käymisestä sukupuolineutraalisti.

Kujalla-CD julkistettiin tiistaina Loimaan Taidetalolla.