JUTUT Loimaa

Loimaalainen Matti Virta etsii kotia edesmenneen poikansa 10 000 kirjalle – Kokoelma on kuin pieni kirjasto

Loimaalainen Petri Virta oli intohimoinen kirjallisuuden harrastaja. Uskomattomana todisteena siitä on kymmenentuhannen kirjan kokoelma, jolle keräilijän vanhemmat etsivät nyt uutta, hyvää kotia.
Matti Virta kertoo poikansa Petrin rakastaneen kirjojen lisäksi kotiseutuaan. Hän olisi saanut Helsingistä töitä, mutta ei halunnut lähteä sinne. Eikä pääkaupungista olisi sellaista asuntoakaan löytynyt, mihin nämä kirjat olisivat mahtuneet, Virta toteaa.
Matti Virta kertoo poikansa Petrin rakastaneen kirjojen lisäksi kotiseutuaan. Hän olisi saanut Helsingistä töitä, mutta ei halunnut lähteä sinne. Eikä pääkaupungista olisi sellaista asuntoakaan löytynyt, mihin nämä kirjat olisivat mahtuneet, Virta toteaa.

Ennalta on vaikea hahmottaa, miltä näyttää yksityinen kymmenentuhannen kirjan kokoelma. Asia visualisoitui tutustumiskäynnillä Loimaalla; kokoelma on kuin pieni kirjasto. Ensimmäisessä huoneessa on lukuisia lattiasta kattoon ulottuvia hyllyjä täynnä kirjallisuutta. Ja niitä huoneita on useita.

– Poikamme Petri keräsi kirjoja parinkymmenen vuoden ajan. Kirjojen esillelaitossa hänellä oli oma logiikkansa, josta en oikein ole perillä. Täällä käynyt asiantuntija kuitenkin kielsi minua muuttamasta järjestystä, Petri Virran isä Matti Virta kertoo.

Kokoelmissa on kaikkea mahdollista – ja paljon. Sotakirjallisuutta, nuorten kirjasarjoja 20-luvulta alkaen, rajattomasti kaunokirjallisuutta, urheiluhistoriaa, vuosikirjoja…

– Petri suhtautui kirjaharrastukseensa intohimoisesti ja myös tutki kirjallisuutta. Varmasti hän myös oli hyvin perillä kirjojen arvosta, hänhän teki jonkin verran vaihtokauppojakin siten, että sai itselleen vanhemman painoksen omistamastaan kirjasta.

Tarkka luettelointi

Matti Virta toteaa, että homma vain paisui vuosien mittaan.

– Petri käytti vapaa-aikansa siihen, että kiersi ympäri Suomea kirjamessuilla ja antikvariaateissa. Yritin välillä toppuutella, mutta turhaan. Hän tiesi, mitä tekee, ja sanoi, että ei ikinä tule myymään kirjojaan, Virta kertoo.

Ammatiltaan Petri Virta oli kirjanpitäjä, ja sitä myöten kirjat, niiden tiedot ja kirjalaskut olivat hyvässä järjestyksessä.

– Tulostimme yhden ystävämme kanssa tietokoneelta excel-taulukon, johon Petri oli luetteloinut kirjat. Tulosteita on muutama sata sivua, vaikka käytimme hyvin pientä fonttia. Kirjan ja kirjailijan nimen lisäksi luettelointi sisältää tiedot mm. ilmestymisvuodesta, painoksen järjestysnumerosta ja kustantajasta.

Lisäksi on iso pino mappeja, joihin Petri Virta oli säästänyt kaikki laskut ostamistaan kirjoista.

– Yhden vuoden laskut ovat yhdessä mapissa, paitsi erään vuoden osalta mappeja on kaksi. Silloin hän on ilmeisesti löytänyt poikkeuksellisen paljon kiinnostavia kirjoja.

Luopumisen aika

Maija ja Matti Virran ainoa poika kuoli leikkauksessa tapahtuneen hoitovirheen seurauksena vuonna 2013.

– Olemme säilyttäneet Petrin kirjakokoelmaa alkuperäisessä paikassaan ja järjestyksessään kotimme alakerrassa. Emme ole pystyneet myymään kirjoja, sillä tiedämme, kuinka rakkaita ne pojalle olivat, Matti Virta kertoo.

Luopumisen ajan Virta sanoo kuitenkin olevan nyt käsillä.

– Kun vielä pystymme, haluamme vaikuttaa siihen, mitä kirjakokoelmalle tapahtuu.

Virta toivoisi löytävänsä kirjakeräilijän, joka tarjoaisi kokoelmalle uuden, hyvän kodin. Mieluiten jonkun nuorehkon henkilön kokoelman säilymisen kannalta.

– Emme millään haluaisi paloitella Petrin kirjakokoelmaa, vaan toivoisimme sen siirtyvän kokonaisuudessaan uudelle omistajalle.