JUTUT

Loimaalaisen Maijan heijastimesta tuli hittituote

Maija Onnela opiskeli vaatetusartesaaniksi Loimaalla ja hankki sittemmin Tampereen ammattiopistossa suutari- ja jalkinevalmistajan ammattiin tähtäävän koulutuksen.

– Valmistuin keväällä 2005 ja seuraavan vuoden tammikuussa perustin toiminimeni Onnela Designin, Maija kertoo.

Yrityksensä puitteissa Maija tekee mm. laukkuja ja koruja.

Hankala tehtävä

Nelisen vuotta sitten Maija Onnelan ystävä otti yhteyttä ja pyysi yhteistyöhön suunnittelemaan uudenlaista, asusteena toimivaa heijastinta.

– Hän oli pohtinut, että markkinoilta puuttuu kokonaan tyylikäs ja helppokäyttöinen niin miehille ja naisille kuin lapsillekin sopiva heijastin, joka myös istuu hyvin vaatteiden päälle. Ajattelin, ettei sellaista voi olla olemassakaan, Maija muistelee.

Vuoden verran Maija pähkäili ystävänsä kanssa heijastinideaa.

– Etenimme pikkuhiljaa, vaikka tehtävä tuntuikin aluksi mahdottomalta.

Maijan suunnittelema Ovelia-heijastinolkavyö oli ensi kertaa myynnissä Suomen Kädentaidot-messuilla vuonna 2014.

– Sinne tuomani heijastimet myytiin loppuun heti ensimmäisenä päivänä. Ompelin niitä lisää seuraavana aamuna, mutta ei se enää paljon auttanut, Maija naurahtaa.

Heijastinolkavyö on saanut CE-merkinnän, ja siitä on tullut loppusyksyn hittituote.

– Heijastin on otettu todella hyvin vastaan. Värivalikoima on laaja, ja kun pukee päälle muuhun vaatetukseen sopivan heijastimen, se ei päivänvalossa juurikaan erotu, vaan sulautuu kauniisti kokonaisuuteen.

Laukkuja ja koruja

Maija Onnela asuu Tampereella.

– Olen nyt vuoden verran ollut osa-aikaisesti palkkatyössä, mikä helpottaa yrittäjän stressiä. Palkkatyö tuo yrittäjyydelle myös mukavaa vastapainoa eikä sieltä tarvitse tuoda työasioita kotiin, Maija kertoo.

Viikonloput Maija viettää usein lapsuudenkodissaan Loimaalla.

– Minulla on siellä työhuone, missä ompelen laukkuja ja teen yleensä hyvinkin pitkää päivää. Nautin käsillä tekemisestä ja opettelen aina uusia tekniikoita, joskin nykyinen konekantani asettaa vähän rajoituksia.

Tampereen kodissaan Maijalla on toimistonurkkaus.

– Siellä teen esitteitä, mainoksia ja suunnittelutyötä. Esimerkiksi laukkuihini suunnittelen omia kuoseja tietokoneavusteisesti.

Onnela Designin tuotteisiin kuuluvat erikokoisten kangaslaukkujen lisäksi mm. korut.

– Ideoita tulee aina jostakin ja ajatus valmiista tuotteesta kehittyy, kun sitä alkaa työstää. Olen pohtinut nykyistä suurempien laukkujen valmistamista, mutta myös heijastinrintamalla voisin tehdä jotakin uutta.

Maijan tuotteita on myynnissä nettikaupassa, ja esimerkiksi Loimaalla Sarka-museossa, Kuulto Shopissa ja muotiliike Todayssa.