JUTUT Loimaa

Loimaalaisesta Pia Heikkilästä tuli maajoukkueurheilija – LoKoKo Unified -pelaaja maajoukkueen mukana Abu Dhabiin

Kaksi vuotta LoKoKo Unified-joukkueessa koripalloa pelanneesta Pia Heikkilästä tuli yhtäkkiä maajoukkueurheilija.
Pia Heikkilä ei ole koskaan ollut lentokoneessa eikä ulkomailla. – Ja nyt yhtäkkiä lennän Abu Dhabiin, Pia hymyilee.

Loimaalainen Pia Heikkilä lähti reilut kaksi vuotta sitten ystävänsä kanssa katsomaan Seppo Taatilan vetämiä kehitysvammaisista ja partneripelaajista koostuvan LoKoKo Unified -koripallojoukkueen harjoituksia.

– Kokeilin lajia ja jäin sille tielleni, aiemmin mm. yleisurheilua ja jalkapalloa harrastanut Pia kertoo.

Nyt Pia toimii joukkueen kapteenina, käy kaksi kertaa viikossa treeneissä ja kolmosdivarissa pelaavien Unified-joukkueiden turnauksissa. Tarvittaessa Pia voi toimia partneripelaajanakin.

– Sitten viime vuonna Special Olympics Finlandin Unified-koripallovalmentaja Milla Haglund tuli katsomaan turnaustamme Hirvihoviin ja kysyi kiinnostaisiko minua lähteä edustamaan Suomea kehitysvammaisten olympiakisoihin Abu Dhabiin.

Kun Pian valinta Suomen joukkueeseen varmistui, nuoren koripalloilijan piti vielä olla asiasta hiljaa julkistamistilaisuuteen saakka.

– Se oli vaikeaa, mutta pidin suuni kiinni. Koko ajan mietin, että apua! – olen yhtäkkiä maajoukkueurheilija.

Merkattu pelaaja

Kun tieto asiasta levisi, Pia Heikkilä huomasi divariturnauksissa olevansa tiukasti vartioitu.

– Koska olen maajoukkuepelaaja, minut merkataan vastustajan puolelta paljon aiempaa tarkemmin. Samalla siinä joukkuekaverit saavat tilaa tehdä ratkaisuja, kun vastustajan huomio kiinnittyy minuun, Pia naurahtaa.

”Katson, mihin rahkeet riittävät. Vanhempani ovat koko ajan kannustaneet minua täysillä, ja sillä asialla on suuri merkitys.”

Kapteenina Pia neuvoo ja auttaa joukkuetovereitaan parhaan kykynsä mukaan.

– Tsemppaan, kun tulee epäonnistumisia. Sanon, että tästä vain täysillä seuraavaan tilanteeseen. Haluan jakaa positiivista energiaa joukkueelle.

Nyt Pia on käynyt jo kolmella maajoukkueleirillä ja tutustunut uusiin ihmisiin, maajoukkuekavereihinsa.

– Olen innoissani, kun pääsen edustamaan Suomea.

Urheilu on tärkeä asia Pialle.

– Olen pienestä pitäen harrastanut yleisurheilua ja pelannut jalkapalloa. Pystyn hyödyntämään saamani tiedon ja kun taustalla on eri lajeja, se tukee ja helpottaa koripallon pelaamistakin.

Pia aikoo urheilla niin kauan kuin ikä ja terveys antavat periksi.

– Ja niin kauan kuin se on hauskaa. Katson, mihin rahkeet riittävät. Vanhempani ovat koko ajan kannustaneet minua täysillä, ja sillä asialla on suuri merkitys.

Pia on opiskellut laitoshuoltajaksi ja kotitalousyrittäjäksi. Hän tekee nelipäiväistä työviikkoa Loimaan toimintakeskuksessa.

– Pidän työstäni valtavan paljon. Jokainen päivä on erilainen.

Taisteleva pelaaja

LoKoKo Unifiedien toinen valmentaja Seppo Taatila kertoo joukkueen olevan innoissaan Pia Heikkilän valinnasta maajoukkueeseen.

– Joukkueelle on kunnia-asia, kun yksi pelaajista edustaa Suomea maailmalla. Samalla koko porukan motivaatio kasvaa, ja lisäksi toiminta saa tärkeää julkisuutta, Taatila toteaa.

Piaa Taatila luonnehtii periksiantamattomaksi ja toisia kannustavaksi pelaajaksi.

– Hän on hyvä valmennettava ja loistava tyyppi, joka taistelee kentällä sata lasissa.

Taatila on kiitollinen siitä, että monet tahot ovat lähteneet tukemaan Pian Abu Dhabin -matkaa. Loimaan kaupunki on antanut urheilijalle stipendin ja taloudellista apua ovat myöntäneet myös LC Loimaa Sinikellot, Loimaan Sportia ja Bello Mondo. Omarahoitusosuus on viisisataa euroa.

”Omassakin turnauksessamme oli yllättävän vähän yleisöä, käytännössä katsomossa on lähinnä pelaajien omaisia ja autokuskeja. Ehkä korispiirien ulkopuolella ei juurikaan tiedetä, mitä Unified-toiminta tarkoittaa.”

– Koko Unified-joukkueen toiminta on hyvin pitkälti omarahoitteista. Kun lähdemme turnaukseen esimerkiksi Kotkaan, parinkymmenen ihmisen bussimatka maksaa äkkiä kuusisataa euroa.

Taloudellisesta pärjäämisestä Taatila kiittää pitkälti Sivénin perhettä, joka muiden vanhempien ja omaisten kanssa on järjestänyt runsaasti talkoita ja kerännyt varoja pitämällä puffettia.

– Loimaan liikuntapalvelut ja vammaispalvelut ovat niin ikään tärkeitä tukijoita. Samaten Loimaan Korikonkarit ovat pitäneet kausimaksut varsin kohtuullisina ja seura-aktiivi Juha Littunen lahjoitti joukkueelle osan 50-vuotislahjarahoistaan.

Ongelmallisena Taatila näkee monelle seuralle tutun vetäjäpulan.

– Nyt vain Nico Sivén ja minä hoidamme valmennuspuolen eikä se oikein tahdo riittää. Toimimme kumpikin myös partneripelaajina, ja sille osastolle tarvitsisimme lisää ihmisiä.

Taatila pohtii, että näkyvyyttä ja tietoisuutta Unified-toiminnasta pitäisi niin ikään ehtiä kasvattaa.

– Sitä myöten saisimme toivottavasti enemmän yleisöä otteluihin. Omassakin turnauksessamme oli yllättävän vähän yleisöä, käytännössä katsomossa on lähinnä pelaajien omaisia ja autokuskeja. Ehkä korispiirien ulkopuolella ei juurikaan tiedetä, mitä Unified-toiminta tarkoittaa.

Unified-koripallossa kehitysvammaiset urheilijat ja vammattomat partneripelaajat pelaavat samassa joukkueessa. Kentällä yhdessä joukkueessa pelaa samaan aikaan kolme urheilijaa ja kaksi partneria.

Partnerit eivät saa olla dominoivassa roolissa kenttätapahtumissa eli partnereiden tärkein tehtävä on lukea peliä, rakentaa tilanteita ja toimia mallina. Suomessa on tällä hetkellä kaksikymmentä Unified-koripallojoukkuetta.

Lisätietoja https://www.lokoko.fi/joukkueet/unified-koripallo/