JUTUT Loimaa

Loimaalaisnuoret suunnittelivat itse itselleen kesätyöt

Loimaalaiset Antti Jalonen ja Artturi Vuorinen suunnittelivat itselleen kesätyön. Nuoret tekevät tahoillaan ja eri kanteilta videoita, joita Loimaan kaupunki voi hyödyntää markkinoinnissaan.
Erika Kiviranta menee kesätöihin isäpuolensa koneurakointiyritykseen, Artturi Vuorinen (keskellä) ja Antti Jalonen kuvaavat videoita Loimaan kaupungin markkinoinnin tueksi.
Erika Kiviranta menee kesätöihin isäpuolensa koneurakointiyritykseen, Artturi Vuorinen (keskellä) ja Antti Jalonen kuvaavat videoita Loimaan kaupungin markkinoinnin tueksi.

Loimaan kaupunki palkkaa kesätöihin olemassa oleviin työpaikkoihinsa neljän viikon ajaksi 85 nuorta, jotka ovat syntyneet vuosina 2002–2003.

– Joka vuosi ikäluokkia on ollut kaksi, ja kesätyöntekijät on valittu arpomalla. Nuorisovaltuusto pohti aikoinaan, että olisi hyvä, jos kaupungin kesätöitä voisi hakea vähän varttuneemmatkin nuoret, nuoriso-ohjaaja Anu Haapanen kertoo.

Syntyi ajatus, että nuori suunnittelee itse kesätyönsä ja kertoo ideastaan hakemuksessaan.

– Tee-se-itse -kesätyöltä edellytetään, että nuori toteuttaa jonkin Loimaata hyödyttävän palvelun tai tuotteen.

Nuorisovaltuuston jäsen Erika Kiviranta kertoo, että nuorilla on vapaat kädet työpaikkansa suunnittelussa.

– Itse suunniteltu työ kannustaa yrittäjyyteen ja auttaa eteenpäin, jos esimerkiksi kaavailee harrastuksestaan ammattia, Kiviranta toteaa.

Kiviranta ei itse ole hakenut kaupungilta kesätöitä.

– Menen töihin isäpuoleni koneurakointiyritykseen. Palkasta säästän rahaa auton ostamista varten siksikin, että peruskoulun jälkeen tarkoitukseni on pyrkiä Turun Luostarivuoren lukioon. Olen aktiivisesti mukana politiikassa, ja Turussa politiikkapiirit ovat laajemmat kuin Loimaalla. Haluan myös kokeilla siipiäni.

Palkka elokuvatavaraan

Itse ideoimaansa kaupungin kesätyöhön menevät Antti Jalonen ja Artturi Vuorinen.

– Kesätyössäni teen videoita, jotka esittelevät Loimaan vapaa-ajan mahdollisuuksia. Kaupunki voi hyödyntää niitä sitten markkinoinnissaan haluamallaan tavalla, Jalonen kertoo.

Jalonen on aiemmin tehnyt monenlaisia pelivideoita ja lyhytelokuvia, joiden aiheet ja tyylilajit vaihtelevat paljon. Seuraavaksi tulossa on kova nuorisodraama.

– Kesätyö kestää neljä viikkoa, ja koska sen saa jaksottaa kesäajalle, miten parhaaksi näkee, teen videoita ilmeisesti sekä kesäkuussa että heinäkuussa.

Palkkaa kesätyöstä maksetaan 650 euroa.

– Rahat menevät elokuvaustavaraan. Lukion ja armeijan jälkeen toivon pääseväni opiskelemaan elokuvaohjaajaksi. Tai editoijaksi. Näyttelemistä lukuun ottamatta olen kiinnostunut kaikesta elokuva-alan työstä.

Artturi Vuorisen liikeidea on dokumenttityyppinen video, jota hän aikoo kesällä kuvata Loimaan keskustassa, Hirvikoskella, Mellilässä ja Alastarolla.

– Tavoitteeni on tehdä osin huumorillakin kerrottu video, joka tukee Loimaan kaupungin markkinointia. Kun hain kesätyötä, mietin, mitä järkevää voisin keksiä. Nyt kun sain tämän mahdollisuuden, haluan myös olla osaltani Loimaalle hyödyksi.

Syksyllä lukion aloittava Vuorinen arvelee palkkansa menevän elokuvien ja musiikin parissa puuhaamiseen.