JUTUT Loimaa

Loimaalaistaustainen Hippo Taatila kirjoitti Teflon Brothersin tarinan – Kirja sai alkunsa keskustelusta Pyhimyksen kanssa

Hippo Taatilan tuore kirja kertoo Teflon Brothersin tarinan lisäksi rapin noususta marginaalista kaiken populaarimusiikin elementiksi. Rap on useiden sukupolvien kokemus, ja yhtyeen kirjailija toteaa Suomen keski-ikäisimmäksi poikabändiksi.
Loimaan kaupunginkirjasto on Hippo Taatilalle tärkeä paikka, missä hän on mm. osin kirjoittanut Loimaan Korikonkareiden ja Bisonsin historiikkia.
Loimaan kaupunginkirjasto on Hippo Taatilalle tärkeä paikka, missä hän on mm. osin kirjoittanut Loimaan Korikonkareiden ja Bisonsin historiikkia.

Loimaalaistaustainen Hippo Taatila oli nelisen vuotta sitten Teflon Brothersin Pyhimyksen, Mikko Kuoppalan kanssa tekemisissä muissa asioissa.

– Puhuimme hänen projekteistaan ja siitä, miten paljon suomalainen rapmusiikki on meihin vaikuttanut. Sittemmin pohdimme yhdessä muusikoiden kanssa sitä, mistä musiikin valtavirtaa määrittelevä suomihiphop on noussut, ja totesimme, että on aika tehdä kirja, Taatila kertoo.

Pari viikkoa sitten pidettiin Teflon Bible -kirjan promoviikko. Nimi juontaa teoksen tietynlaisesta mahtipontisuudesta ja siitä, että bändi on myös eräänlainen performanssi.

– Media varmaankin oletti, että tämä on jokin paljastuskirja. Sitä se ei kuitenkaan ole, vaan hiphopkulttuuria luotaava analyyttinenkin teos. Julkistamistilaisuudessa kustantaja Johnny Knigan edustaja totesi tämän Tieto-Finlandia-ehdokkuuden arvoiseksi teokseksi.

Juuret lähiössä

Teflon Brothersin tarina alkaa 90-luvun lama-ajan Malminkartanosta, huonomaineisesta lähiöstä, missä eli paljon työttömiä ja pudokkaita.

– Siellä lapset hengailivat ja hölmöilivät, mutta tulevan Teflon Brothersin pojat harrastivat kuitenkin jälkimmäistä lajia suhteellisen vähän. Rapmusiikki tuli Suomeen samoihin aikoihin, ja nuoret miehet perustivat bändejä, Hippo Taatila kertoo.

Pojat halusivat räpätä, ja heillä oli pieni, mutta innokas faniyleisö. Ensimmäiset biisit syntyivät jo kaksikymmentä vuotta sitten. Teflon Brothers julkaisi ensimmäisen albuminsa vuonna 2009.

– Myöhemmin Universal Music Finland oy:n tuottaja Riku Marttila totesi, että kivaa performanssia, mutta pystytte parempaankin. Syntyi biisi Seksikkäin jäbä, platinaa myynyt kappale, jossa esiintyvät myös Stig ja Meiju Suvas. Teflon Brothers onkin ollut vähän camp-yhtye, joka on aina ottanut mielellään mukaan vierailevia artisteja.

Taatila toteaa Teflon Brothersin muusikoiden huvittelevan myös itsensä kustannuksella.

– Rapin tematiikka on monesti ryppyotsaisia, mutta nämä kaverit osaavat nauraa itselleen. He kommentoivat yhteiskuntaa purkkapopkappaleissaan ja tekevät tosissaan rallatusbiisejä, jotka rallattavat tahattomasti kuulijaa. Tästä minulla on omakohtaista kokemusta. He ovat keksineet, miten hitti tehdään.

Kaikessa soi rap

Kun Hippo Taatila alkoi tehdä Teflon Biblea, lähinnä Pyhimys ja Heikki Kuula ohjeistivat kirjoittajaa.

– Ohje kuului: irrottele! Tämä on ollut minulle unelmaprojekti, ja muusikoiden kanssa on ollut tosi helppoa tulla toimeen. Noin 95 prosenttia ideoistani meni läpi ja ne, jotka eivät läpäisseet seulaa, perusteltiin, Taatila toteaa.

Taatila puhuu paljon Pyhimyksestä ja Kuulasta, vähemmän Volista.

– Rapnimensä peliyhtiön mainoksesta saanut Voli eli Jani Tuohimaa on bändin liima, jolla on riittävää määrätietoisuutta. Hän on se duunari ja hiljainen yhtiömies, jollaisia löytyy jokaisesta bändistä. Hän on omien sanojensa mukaan ammattimuusikko, joka ei osaa soittaa eikä laulaa, ainoastaan räpätä. Lisäksi Volilla on äärimmäisen huonoa mustaa huumoria, joka sopii minulle.

Pyhimyksen Taatila sanoo puhuvan koko ajan.

– Mutta hän puhuu hyvin ja analyyttisesti, sanoo enemmän kuin sanoo. Heikki on taiteilija, joka pitää voittaa puolelleen. Kyllä hänkin sulaa, mutta lämpiäminen kestää hetken.

Yhtyeessä Taatila pohtii olevan tiettyä käsityöläisyyttä.

– Kolmikolle on tärkeää kiertää pienetkin paikkakunnat ja pikkuiset opiskelijabileet. Jokainen on kirjoittanut omat rapbiisinsä, ja viime vuosikymmenellä he tekivät omakustanneleffan, joka on tosi huono.

Taatila on kokenut kirjaprojektin äärimmäisen mielenkiintoiseksi.

– Sukupolvilla on omat rapkokemuksensa. Ensimmäiset rapbiisit soivat koulun discossa, sittemmin internetin suoratoistokanavilla. Vielä kymmenen vuotta sitten rap edusti marginaalia, mutta nykyisin kaikessa populaarimusiikissa on rapin elementtejä. Rapin suosiosta kertoo sekin, että Pyhimys palkittiin tänä vuonna kuuden eri kategorian Emmalla. Hänet mm. valittiin vuoden artistiksi yleisöäänestyksessä.

Teflon Bible -teoksen graffitimaisen kuvituksen on tehnyt Vilunki 3000 -taiteilijanimeä käyttävä muusikko ja graafikko Mikko Viljakainen.

Gallialaiskylä

Samanaikaisesti Teflon Biblen kanssa Hippo Taatila on kirjoittanut myös vastikään julkaistua Talo, jonka Esko rakensi. Teos kertoo 50-vuotiaasta Kokkolan HalpaHalli oy:stä ja nimensä se on saanut yhtiön perustajan Esko Ylisen mukaan.

– Yrityshistoriikit menevät monesti lukemattomina kirjahyllyyn, joten nykyinen toimitusjohtaja toivoi sellaista teosta, jonka ihmiset voivat myös lukea. Tämä on eräänlainen perheyrityksen oppikirja, mutta myös kaupan kehittymistä ja globalisoitumista luotaava teos. Prismojen ja Citymarketien kanssa kilpaileva HalpaHalli on myös siten kiinnostava, että se on kuin pieni gallialaiskylä, Taatila toteaa.

Taatila on kirjoittanut useiden tietokirjojen lisäksi yhden romaanin.

– Jos asiat etenevät suunnitelmien mukaisesti, vuoden kuluttua ilmestyy toinen romaanini ja seuraavana vuonna tietokirja, joka kertoo eräästä julkisuuden henkilöstä.

Päätoimisena kirjailijana Taatila sanoo pystyneensä elämään viiden vuoden ajan.

– Sitä ennen söin pari vuotta kengännauhoja.

Luetuimmat