JUTUT Loimaa

Loimaan cosplay-tapahtuma kerää yhteen anime- ja mangafanit: “On ihan okei olla vähän erilainen”

Loimaalaisnuoret järjestävät teatterin tiloissa cosplay-tapahtuman osana 4H-hanketta.
Else Ahlgren (vas.) ja Nina Aaltonen ovat mukana järjestämässä Loicon-tapahtumaa Loimaalle.
Else Ahlgren (vas.) ja Nina Aaltonen ovat mukana järjestämässä Loicon-tapahtumaa Loimaalle.

Cosplay on monipuolinen harrastus, jossa voi kehittää useita taitoja. Cosplay-harrastaja voi kehittyä ompelutaidon lisäksi muun muassa pukusuunnittelijana, kampaajana, maskeeraajana ja esiintyjänä.

– Paras juttu tässä on, että cossaajat ovat rohkeasti omia itsejään ja hyväksyvät myös muut. On ihan okei olla vähän erilainen, Nina Aaltonen kuvailee.

14-vuotias Nina Aaltonen kiinnostui animesta, mangasta ja japanilaisesta kulttuurista ala-asteikäisenä, mutta on harrastanut cosplayta vakavasti vasta parin vuoden ajan.

– Se lähti Turussa asuvan pikkuserkkuni innostuksesta. Hän on aina ollut anime-, manga- ja Japani-intoilija, Nina naurahtaa.

15-vuotias Else Ahlgren on harrastanut cosplayta vuoden verran.

– Kiinnostus cosplayihin heräsi sitä harrastavien kavereiden kautta.

Yhteisöllinen harrastus

Harrastajat tapaavat toisiaan isoissa harrastajatapahtumissa eli coneissa. Nina on vieraillut coneissa Helsingissä ja Tampereella, Elsen ensimmäiset conit ovat elokuussa Loimaalla.

– Tapahtumissa on huikea fiilis. Yhteisöllisyys harrastajien kesken on aika mielettömän hienoa. Harrastajat ovat toisilleen tosi ystävällisiä, Nina kuvailee.

Harrastajien ikäskaala on laaja.

– Kuka vaan voi cossata, mutta pääosin coneissa käyvien harrastajien ikäjakauma menee ala-asteikäisistä kolmekymppisiin.

Ensimmäisen pukunsa Nina ja Else ovat tilanneet valmiina, mutta ovat miettineet seuraavien pukujen ompelemista itse.

– Suomalaisessa cosplay-kulttuurissa suositaan itse tekemistä. Onhan se oma juttunsa tehdä itse ja päästä esittelemään lopputulosta muille harrastajille, Nina miettii.

– Käsityötaidot ainakin riittävät itse tekemiseen. Ensimmäinen pukuni on silti valmiina ostettu. Cossaan animehahmoa nimeltään Sinisen taivaan demoniprinsessa, mutta seuraavaksi haluaisin cossata ehkä Sirius the Jaeger -animen Yluliy-hahmoa, koska se nyt vaan on niin ihana, Else suunnittelee.

Nina puolestaan valitsi ensimmäiseksi hahmokseen Re:Zero-animen vaaleansinitukkaisen Remin, jonka pinkkitukkaista Ram-siskoa hänen pikkuserkkunsa cossaa.

Esittävää taidetta

Cosplay yhdistetään ensimmäisenä japanilaiseen populaarikulttuuriin, mutta käytännössä mitä vaan voi cossata, vaikka oikeaa henkilöä.

– Paljon cossataan pelihahmoja, tv-sarjojen ja elokuvien hahmoja, esimerkiksi Disney-leffat ovat suosittuja lähteitä. Voit cossata mitä tahansa sarjakuvahahmoa, kirjallisuuden henkilöä tai vaikka oikeaa ihmisitä. Ei sillä ole väliä, kunhan mielikuvitusta riittää, tytöt luettelevat.

Cosplay ei ole pelkkää pukuilua eli hahmoksi pukeutumista, vaan se on myös esittävän taiteen muoto.

– Coneihin valmistellaan monesti pieniä esityspätkiä lähdeteoksesta. Vähintään fiiliksen tasolla eläydytään hahmoon, Nina kertoo.

Irti arjesta

Coneja järjestetään pääosin isommissa kaupungeissa, mutta seitsemän nuoren joukko päätti järjestää Loimaalle ensimmäisen anime-, manga- ja cosplay-tapahtuman.

Loicon järjestetään 24. elokuuta Loimaan teatterin tiloissa. Tapahtuma on osa Loimaan 4H:n Valmista nuoren ideasta -hanketta.

– Tapahtumaan on suunniteltu esimerkiksi cosplay-pukukilpailu, hahmojen metsästystä, yleistä hengailua sekä siellä on erilaisia myyntipisteitä, järjestäjät kertovat

Harrastuksen kautta nuoret ovat saaneet samanhenkisiä kavereita.

– Ja joskus on kiva irtautua arjesta ja olla hetken aikaa joku ihan muu, tytöt miettivät.

Loicon, la 24.8. klo 12–18, Loimaan teatterin tiloissa (Juvantie 11), pääsylippu 2 e (sisältää siirtokuvatatuoinnin).

Cosplay

Lyhenne sanoista ”costume play”, suomalaisittain cossaus, on harrastus, jossa pukeudutaan ja eläydytään esimerkiksi manga-, anime-, sarjakuva-, peli- tai elokuvahahmoiksi.

Cosplayn juuret ovat Yhdysvalloista, josta se on rantautunut Japaniin ja muualle maailmaan.

Suomessa cosplayta on harrastettu pienimuotoisesti jo 1990-luvulla.

Luetuimmat