JUTUT Loimaa

Loimaan Eläkeläiset ry täyttää 50 vuotta – Moni vanhuksia koskeva asia huolestuttaa yhdistysaktiiveja

Samalla, kun Loimaan Eläkeläiset ry valmistautuu 50-vuotisjuhlaansa, yhdistysaktiiveja huolestuttaa vanhusten toimeentulo, hoito ja pärjääminen digitaalisessa maailmassa. – Pieni ihminen on nykymaailmassa heikoilla, puheenjohtaja Ari Löytömäki toteaa.
Ari Löytömäki, Maija Virtanen ja Eila Kolu ahkeroivat juhlajärjestelyissä työväentalolla.
Ari Löytömäki, Maija Virtanen ja Eila Kolu ahkeroivat juhlajärjestelyissä työväentalolla.

Loimaan Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Ari Löytömäki, varapuheenjohtaja Maija Virtanen ja emäntä Eila Kolu lähettävät terveisiä maan tulevalle hallitukselle.

– Ikäihmisten toimeentuloa on parannettava. Monella on niin pieni eläke, että ruoka ja lääkkeet tappelevat keskenään. Kaikilla ei ole molempiin varaa, Löytömäki toteaa.

– Ja auttaako se luvattu sadan euron korotus pienimpiin eläkkeisiin vai katoaako se veroihin, Virtanen miettii.

Löytömäki näkisi korotusta parempana vaihtoehtona veroprosentin alentamisen.

– Myös vanhustenhoidon tila huolestuttaa. Väkisinkin sitä pohtii, että minkälaista hoitoa itse saa, kun tulee huonokuntoiseksi. Päättäjien pitäisi vakavasti pohtia, miten vanhustenhoito saataisiin nykyistä kiinnostavammaksi alaksi, jotta päteviä ja osaavia hoitajia riittäisi jatkossa.

Huolenaiheena kolmikolla on sekin, että palvelut on Loimaallakin vedetty minimiin ja viety yhä kauemmas.

– Verotoimistokin on avoinna enää muutaman tunnin tiistaisin, ja sinne on aina valtava jono. Ihmiset odottavat vuoroaan useita tunteja. Esitäytetyn veroilmoituksen tietoja voi korjata nykyisin vain netissä, mutta miten se onnistuisi ikäihmiseltä, jolla ei ole sellaisia taitoja, Kolu ihmettelee.

Löytömäki toteaa pienen ihmisen olevan nykyään aika heikoilla. Digitaalisessa maailmassa ei pärjää ilman auttavia läheisiä.

– Omien asioiden hoitaminen on tehty vaikeaksi tai suorastaan mahdottomaksi.

Jumppaa ja luentoja

Loimaan Eläkeläiset ry viettää 50-vuotisjuhlaansa Loimaan työväentalolla huomenna torstaina.

– Ensimmäiset paperit löytyvät vuodelta 1961, jolloin loimaalaiset toimivat vielä Turun yhdistyksen alaisuudessa, Ari Löytömäki kertoo.

Jäseniä Loimaan Eläkeläisillä on tällä hetkellä noin kahdeksankymmentä.

– Aktiivisia on kymmenkunta. Kerhossa käy 30–40 ihmistä ja retkillä vähän vähemmän. Viime aikoina yhdistykseen on liittynyt kymmenkunta nuorempaa eläkeläistä.

Maanantaikerhossa on joka toinen viikko tuolijumppaa, joka toinen viikko eläkeläisiä kiinnostavan aihealueen asiantuntija kertomassa tuoreista asioista. Tai sitten lauletaan.

– Meillä on myös bingotoimintaa ja keväisin ja kesäisin pelaamme mölkkyä työväentalon pihalla. Välillä teemme retkiä Mellilä-järvelle ja joskus käymme laivallakin, Eila Kolu kertoo.

Työväentalo on eläkeläisten tukikohta.

– Täällä on esteettömyys huomioitu pihalta alkaen. Lisäksi portaiden reunassa on invaluiska ja sisätiloissa invavessa. Autottomia ja huonosti liikkuvia käymme torstaina hakemassa kotoaan juhlaamme.

Juhlatilaisuus alkaa onnittelujen vastaanotolla klo 10.30. Varsinainen juhla alkaa klo 12. Juhlapuheen pitää Eläkeläiset ry:n toiminnanjohtaja Jan Koskimies.