JUTUT

Loimaan keskustaan uusi kauppa ja kahvila

Jaakko Ahokas piti kyläkauppaa Loimaan Metsämaalla 23 vuoden ajan.

– Metsämaalla elämä alkoi hiljentyä vuosien mittaan. Oli sieltä ikävä lähteä, mutta ei siitä kaupanpidosta enää saanut kahdelle ihmiselle palkkaa, Ahokas toteaa.

Kaupan ohessa Ahokkaalla oli pieni kahvionurkkaus, lääkekaappi, asiamiesposti, Veikkauksen piste, pesulapalvelua ja nestekaasuakin tarjolla.

– Ei nämä oheistoiminnotkaan enää riittäneet. Jos joku siellä aikoo aloittaa uutena kyläkauppiaana, hänen olisi hyvä löytää jotakin aivan uutta, kannattavaa toimintaa.

Metsämaan kauppakiinteistön omistaa osuuspankki, joka etsii nyt uutta kauppiasta.

– Toivottavasti löytävät. Se olisi metsämaalaisille lottovoitto.

Panostusta lähituotteisiin

Kun liikemies Markku Helander oli ostanut entisen Loimaan Sähkön kiinteistön kaupungin keskustasta, hän tarjosi siitä tilaa uutta kauppaa varten Jaakko Ahokkaalle.

– Tarjous oli siinä määrin kiinnostava, että päätin tarttua siihen, Ahokas kertoo.

Helander on tehnyt kiinteistössä mittavaa remonttia, ja viikon sisällä Ahokas saa Jaskan Puotinsa ja Jaskan Kahvilansa avattavaan kuntoon.

– Meillä on tässä noin 400 neliötä, joten tilat tuplaantuvat kyläkauppaan verrattuna.

Samalla Ahokas aloittaa M-ketjun kauppiaana.

– Ketju mahdollistaa sellaisen toiminnan, mitä lähdinkin hakemaan. Konsepti ei ole yhtä tiukka kuin muissa ketjuissa, joten pystyn esimerkiksi tekemään kauppaa suoraan lähialueiden tuottajien kanssa.

Lähiruoka on yksi asia, johon Ahokas haluaa panostaa.

– Tarkkaan tässä pitää miettiä, mitä tuotteita otamme myyntiin ja miten ne sijoitellaan. Monta kertaa asiakas ratkaisee jo ensimmäisen käynnin perusteella, asioiko jatkossa kaupassa vai ei.

Ahokkaan liikeideana on tehdä Jaskan Puodista Loimaan paras täydennysostospaikka.

– Tuotevalikoima tulee olemaan melko laaja, ja markkinahinnoissa pyrimme olemaan mukana.

Kyläkauppiaana Ahokkaalla on ollut viitisentoista asiakasta, joille kauppias on vienyt tilatut ostokset suoraan kotiin.

– Edelleen hoidamme kotiinkuljetukset, mutta jos Metsämaalle tulee uusi kauppias, sitten tietenkin luovumme tästä tehtävästä.

Lihapiirakka kahdella nakilla

Kaupan yhteyteen rakennetussa Jaskan Kahvilassa on kaksi erillistä tilaa, joista toinen on myös vuokrattavissa esimerkiksi pienimuotoisiin kokouksiin.

– Kahvilapaikkoja on kaikkiaan 49. Tarjolla on kahvia, leivonnaisia ja pientä suolaista. Loimaalla on myös kaivattu takavuosien suosikkiruokaa lihapiirakkaa kahdella nakilla. Olutta emme kahvilassa myy, Jaakko Ahokas kertoo.

Puotia ja kahvilaa pyöritetään ainakin aluksi seitsemän ihmisen voimin.

– Kun haimme työntekijöitä, hakemuksia tuli noin 130. Yllätyin kertakaikkisesti siitä määrästä. Hakijoita oli Loimaalta, mutta myös esimerkiksi Forssasta ja Salosta. Päädyimme palkkaamaan loimaalaisia. Ajatus on, että jos homma lähtee hyvin pyörimään, palkkaamme lisää väkeä.

Jaskan Puoti ja Jaskan Kahvila avataan asiakkaille keskiviikkona 21. maaliskuuta. Virallisia avajaisia vietetään pääsiäisen jälkeen.