JUTUT Loimaa

Loimaan Rompepäivät on lajissaan maan mittavimpia

Loimaan Peltoisten kyläyhdistyksen Rompepäivät kuuluvat lajissaan maan suurimpiin. Tapahtuma kerää vuosittain satoja myyjiä ja jopa kymmenentuhannen hengen yleisön.
Peltoisten kyläpäällikkö Jorma Luuri ja meklari Markku Värjönen odottavat Rompepäiville useita tuhansia kävijöitä.
Peltoisten kyläpäällikkö Jorma Luuri ja meklari Markku Värjönen odottavat Rompepäiville useita tuhansia kävijöitä.

Loimaan perinteiset Rompepäivät ovat tulleet neljännesvuosisadan ikään. Peltoisten kyläyhdistyksen tapahtuma on kasvanut suureksi.

– Olen ollut melkein alusta lähtien mukana järjestelyissä. Ensimmäisinä vuosina myyjiä rompetorilla oli neljä tai viisi, mutta viime vuosina heitä on ollut noin neljäsataa, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jorma Luuri kertoo.

Rompepäivien yleisömääräkin on huikea, vuosittain tapahtuma kerää 7 000-10 000 ihmistä.

– Alallaan tämä on varmaankin yksi Suomen suosituimmista tapahtumista. Talkoolaisiakin on satakunta. Ihmisiä tarvitaan lipunmyyntiin, järjestyksenvalvojiksi ja paikannäyttäjiksi myyjille. Yövartijoitakin pitää olla, sillä moni kauempaa tuleva myyjä saapuu paikan päälle jo torstai-iltana.

Lisääntyneen byrokratian Luuri sanoo tuottavan valtavasti työtä.

– Lupia tarvitaan monelta taholta, kaupungilta, poliisilta, pelastuslaitokselta ja ely-keskukselta. Nykyisin pitää olla myös törmäysesteet terroristisen hyökkäyksen varalta siellä, mistä alueelle kuljetaan sisään.

Tapahtuman kokonaismyynti yltää 40 000-50 000 euroon.

– Yleensä voittoa ei juuri tule, mutta jos jotakin jää, sillä rahalla yhdistys tekee esimerkiksi teatterireissun tai rompematkan Tallinnaan. Rompepäivät ovat kuitenkin koko kaupungin tapahtuma, josta myös kauppaliikkeet hyötyvät.

Rahattomana pois

Rompetorialueella varastoaan pitävä meklari Markku Värjönen kertoo järjestävänsä omaa ohjelmaa.

– Perjantai-iltana kuudelta varastolla alkavat tonkatalkoot, joiden seuraukset ovat olleet perinteisesti moninaisia. Varsinkin avioliittoneuvojilla on talkoiden jälkeen ollut kysyntää, Värjönen paljastaa.

Värjösen uusi myyntiartikkeli on tee-se-itse -vihta. Varaston sisäänkäynnin vierellä kasvavasta koivusta voi pientä korvausta vastaan poimia vihdaksia.

– Varastossa riittää kaikenlaista ostettavaa, ja periaatteenani on, että asiakas on lähtiessään tyytyväinen ja rahaton.

Rompemyyjät saavat kaupitella kaikenlaista muuta paitsi viinaa.

– Mielellään kuitenkin vähän vanhempia tavaroita, Jorma Luuri sanoo.

Värjönen antaa romppeelle määritelmän.

– Rompe on käypäläinen kodinirtain, joka ei ole vielä kaatopaikkatavaraa.

Kummallinen kylä

Peltoinen on erikoinen kylä keskellä kaupunkia.

– Nykyisellä Loimaan kaupunkialueella on aikoinaan ollut seitsemän kyläyhdistystä, mutta vain Peltoisten yhdistys on jäänyt henkiin. Tämä johtuu siitä, että meillä on ja on ollut niin samanhenkinen porukka, Jorma Luuri pohtii.

Huomisen huolta Peltoisissakin silti on.

– Kun koulu lakkautettiin, kylän väkimäärä kääntyi laskuun. Ei tänne uusia lapsiperheitä tule, kun koulumatkan pituus on peräti puolitoista kilometriä.

Kyläyhdistys pitää hyvää huolta ympäristöstään.

– Miehet pitävät puistoalueen kunnossa ja naisilla on kerhotoimintaa. Meillä on myös oma uimaranta ja laituri.

Loimaan kaupunki järjestää Rompepäiville kuljetuksen Prisman ja Citymarketin pysäköintialueilta. Loimaan Seurahuone huolehtii tapahtumassa tarjoilusta ja perjantain 2.8. iltaohjelmasta, johon esiintyjäksi on pestattu Tauski.

Rompetori on avoinna lauantaina 3.8. klo 6-16. Lisätiedot www.rompepaivat.fi.

Luetuimmat