JUTUT Loimaa

Loimaan Teatterissa tapahtuu kylmä murha – Psykologinen trilleri etenee hyytävin kääntein

Rahan ja vallan tavoittelu johtaa siihen, että Loimaan Teatterissa tapahtuu kylmä murha. Edward Taylorin kirjoittama psykologinen trilleri etenee hyytävin kääntein.
Kylmä murha rakentuu neljän henkilön varaan. Tarkastaja Egan (Ossi Mäkelä, vas.) tutkii rikosta, Paul Riggs (Jani Hägg) ja Harold Kent (Markku Ahokas) ovat liikekumppaneita. Haroldin vaimoa Emmaa esittää Tarja Rantanen.

Edward Taylorin kirjoittama psykologinen trilleri Kylmä murha rakentuu kumppanuuden, petoksen, salaisuuksien ja juonittelun ympärille.

– Kylmä murha on erilainen jännitysnäytelmä, jossa on yllättäviä käänteitä ja huumoriakin. Teemoina ovat raha, valta ja kilpailu taidealalla, Loimaan Teatterin ohjaaja Sari Äikää-Torkkeli kertoo.

Luovia ristiriitoja

Tapahtumat sijoittuvat Harold ja Emma Kentin luksusasuntoon Englannin kanaalin rannalle. Harold kirjoittaa tv-sarjoja yhdessä Paul Riggsin kanssa, ja miehet ovat saaneet useita tunnustuksia työstään.

– Alkuperäiseltä ammatiltaan Harold on kirjanpitäjä, mutta hänellä ei ole mahdollisuutta saada sen alan töitä, vaikka pätevä mies onkin. Harold tietää, että debet on aina ikkunan puolella, Haroldia esittävä Markku Ahokas toteaa.

Käsikirjoittajien työnjako menee siten, että Paul ideoi, ja Harold selvittää faktat ja laittaa asiat järjestykseen.

– Paul asuu yksiössä ja viettää Sohossa boheemielämää. Paremman luokan taiteilijana hän kiertää kapakoita ja rakastaa viskiä, Paulin roolin vetävä Jani Hägg kertoo.

Emma Kent puolestaan on kallispalkkainen sisustusarkkitehti, jota raha inspiroi.

– Emma ei ymmärrä, miksi Haroldin ja Paulin pitää loputtomiin vatkata ja veivata yhtä murhatarinaa moneen suuntaan. Kestää aivan liian kauan saada joku hengiltä, kun tekstin voisi kasata paljon nopeammin ja ottaa rahat pois, Emmaa esittävä Tarja Rantanen ihmettelee.

Eri ja Keeper

Miesten välillä on taidealalla tavallista luovaa ristiriitaa.

– Vaikka Paul kirjoittaisi kuukauden putkeen, ei siitä valmista tulisi ilman kuivakkaa Haroldia. He ovatkin kuin Eri ja Keeper, Hägg pohtii.

Lopulta tapahtuu murha, mutta kuka murhaa ja kenet – sitä saa jännittää esityksen loppuun saakka. Tarkastaja Egan (Ossi Mäkelä) selvittää totuutta Kentien asunnossa.

– Egan on holistinen ja kunnianhimoinen poliisi, jonka tavoitteena on päästä Scotland Yardiin töihin. Egan kulkee Sherlock Holmesin jalanjäljissä ja poimii tapahtumavirrasta asioita, mikä ainakin tässä tapauksessa toimii, Mäkelä kertoo.

Kylmä murha Loimaan Teatterissa 23.11.-8.12.