JUTUT Lounais-Häme

Lounais-Hämeeseen koulutetaan uusia matkailuoppaita – “Alueen matkailupotentiaalia vähätellään aivan turhaan”

Matkailuoppaiksi kouluttautuvien ryhmästä löytyy laaja-alaista osaamista, jota hyödynnetään alueen matkailua kehitettäessä.
Ismo Varis kertoi Wahrenista niin mukaansatempaavasti, että jopa paljasjalkainen kaupunkilainen innostui.
Ismo Varis kertoi Wahrenista niin mukaansatempaavasti, että jopa paljasjalkainen kaupunkilainen innostui.

Lounais-Hämeen Oppaat ry ja Forssan ammatti-instituutti ovat lähteneet yhteistyössä tositoimiin matkailuoppaiden kouluttamiseksi ja opastuspalveluiden kehittämiseksi.

– Lounais-Hämeessä matkailuoppaat olivat kuolemassa sukupuuttoon. Meillä oli yhdeksän opasta kirjoilla, joista opastavia muutama, ja opastuksia oli jo vaikea saada järjestymään, Lounais-Hämeen Oppaiden puheenjohtaja ja FAI:n liiketoiminnan lehtori Ismo Varis kertoo.

Täsmälääkkeeksi akuuttiin opaspulaan kehitettiin Forssan ammatti-instituutissa tammikuussa aloittanut matkailuopaskoulutus.

– Kyseinen koulutus on maassamme ensimmäinen, jossa nivotaan yhteen sekä matkailualan perustutkinnon opastuspalveluiden tutkinnon osa sekä Suomen Opasliitto ry:n hyväksymä matkailuoppaan peruskurssi.

Puolivuotinen koulutus koostuu monipuolisesti opastuksen teoriaopinnoista, yleistietoon ja paikallistuntemukseen liittyvistä luennoista ja kohdekäynneistä, itsenäisestä opiskelusta, kurssityöstä sekä käytännön opastusharjoittelusta.

Kuin lottovoitto

Tammikuussa aloittaneessa ryhmässä opiskelee parhaillaan 25 henkilöä.

– Vetovoima ilahdutti. Ryhmästä löytyy laaja-alaista osaamista ja ammattitaustoiltaan erilaisia opiskelijoita – se on kuin lottovoitto, Varis iloitsee.

Ismo Variksen toiveena on, että tulevien oppaiden laajaa osaamiskirjoa voidaan hyödyntää lähitulevaisuudessa alueen matkailun kehittämiseksi.

– Esimerkiksi teema- tai rooliopastukset voisivat olla mahdollisia. Yhdistyksellä on työn alla uudet verkkosivut ja tulemme yhdessä suunnittelemaan, miten toimintaa tullaan kehittämään tulevaisuudessa.

Kurssin hyväksytysti suorittanut voi auktorisoitua Lounais-Hämeen Oppaat ry:n matkailuoppaaksi ja toimia oppaana Forssan seutukunnalla.

Monia matkailuvaltteja

Forssan seutukunnan matkailuvalteiksi Ismo Varis mainitsee muun muassa upean luonnon sekä rikkaan kulttuuri- ja teollisuushistorian.

– Alueen matkailupotentiaalia vähätellään aivan turhaan.

Hänen mukaan seutukunnalla on kaikkea, mitä voisi markkinoida myös ulkomaalaisille turisteille.

– Olemme vain lyhyen ajomatkan päässä Helsingistä. Meillä on upea luonto, ja Tammelassakin on paikkoja kuin Punkaharjulla.

Opaskoulutuksen vanavedessä Forssan ammatti-instituutissa aloittaa tulevana syksynä matkailualan perustutkinto. Koulutus on mukana kevään yhteishaussa.

– Uskon vahvasti matkailuyrittämisen mahdollisuuksiin näillä seuduilla. Kun ensin se suomalaisten perisynti eli kateus kaivetaan maanrakoon ja tehdään yhteistyötä, niin kaikki voittavat. Yhdessä meistä on vaikka mihin. Tosin tällä seudulla ongelma ei ole niin paha kuin jossain muualla.

Mittava opasura

Lappeenrannasta syntyisin oleva Ismo Varis aloitti oppaan uransa vuonna 1985 Hangosta.

– Työskentelin ja opastin Pohjois-Karjalassa, pääosin Joensuussa, liki 20 vuotta. Opastusoikeus sinne on vieläkin olemassa.

Forssaan hän muutti Ylöjärven mutkan kautta vuonna 2013.

– Matkaopas on kuin elävä käyntikortti. Oppaan tehtävänä on herättää henkiin tarinat seinien ympäriltä. Se on hauskaa ja haastavaakin puuhaa, Ismo Varis miettii.

Luetuimmat