JUTUT Tammela

Lukutaidon heikentymistä voisi estää kirjoittamalla kirjoja suoraan selkokielellä

Kirjalahjan ei aina tarvitse olla fyysinen, vaan esimerkiksi pienen lapsen kiinnostusta kirjallisuuteen voi herätellä lukemalla tälle tarinoita ääneen.
Myös Wahren-Opiston lukupiirin vetäjänä toimiva kirjastonhoitaja Noora Oluikpe pitää kirjan kannen visuaalisuutta ja houkuttelevuutta tärkeänä erityisesti lasten- ja nuortenkirjojen osalta.
Myös Wahren-Opiston lukupiirin vetäjänä toimiva kirjastonhoitaja Noora Oluikpe pitää kirjan kannen visuaalisuutta ja houkuttelevuutta tärkeänä erityisesti lasten- ja nuortenkirjojen osalta.

Tammelan kunnankirjaston kirjastonhoitaja Noora Oluikpe kertoo ostavansa kirjalahjoja aiempaa enemmän.

– Tämä johtuu siitä, että kirjastotyössäni myös näen enemmän kirjoja, ja löydän siten helpommin lahjavinkkejä, Oluikpe toteaa.

Oluikpe sanoo, ettei kirjalahjan saajan makua välttämättä tarvitse tuntea perusteellisesti.

– On olemassa helppoja vaihtoehtoja, jotka sopivat monelle. Esimerkiksi elämäkerrat ovat sellaisia, ja niitä onkin julkaistu viime aikoina paljon. Suosittuja ovat olleet Kimi Räikkönen, Loiri ja Michelle Obama. Raakel Lignellin omaelämäkerta Älä sano että rakastat on hieno teos, mutta kirjan teema, perheväkivalta saattaa olla joillekin liian rankka. Viime vuonna kaunokirjallisuuden Finlandialla palkittu Olli Jalosen Taivaanpallo puolestaan on saanut jatko-osan nimeltä Merenpeitto.

Finlandia-palkitut kirjat menevät aina kaupaksi, siksikin, että niiden valinta ajoittuu sopivasti joulun alle ja kirjoista puhutaan paljon.

– Tänä vuonna palkinnot eivät ainakaan menneet vääriin osoitteisiin. Pajtim Statovcin Bolla on upea kirja, jossa on myös todella hieno kansi. Takuuvarma lahjavalinta on myös Sylvi Kekkosesta kertova Johanna Venhon Ensimmäinen nainen.

Suosituiksi Oluikpe toteaa edelleen dekkarit, ja klassikot tekevät uutta nousua. Esimerkiksi Seitsemän veljeksen vuoden 2014 painos on kaunis lahjakirja.

– Pokkaria en välttämättä ostaisi joululahjaksi paitsi siinä tapauksessa, että tietäisin lahjan saajan olevan lähdössä matkoille. Pokkarit ovat hyviä matkakirjoina, ja ihana tapa onkin jättää niitä lukemisen jälkeen hotellihuoneeseen – riippuen tietenkin siitä, missä matkustelee ja millä kielellä kirja on kirjoitettu.

Selkokieli käyttöön

Lasten ja nuorten lukuharrastuksesta tai -harrastamattomuudesta puhutaan paljon, mutta yhtä lailla runsaasti on keinoja herätellä kiinnostusta kirjallisuutta kohtaan.

– Kirjastossa lapset ja nuoret käyvät erityisesti päiväkoti- ja kouluryhmissä. Vanhemmat puolestaan tuovat lapsiaan kirjastoon lainaamaan kaikenlaista aineistoa, ja on aina kiva tilanne, kun lapsi löytää hyllystä jotakin kiinnostavaa, Noora Oluikpe kertoo.

Kirjojen pariin houkuttelee ovelasti myös kirjajoulukalenteri, jonka jokaisesta luukusta löytyy pieni kirja kuvineen ja tarinoineen. Kirjajoulukalenterin on tehnyt mm. Mauri Kunnas.

– Kun puhutaan pienistä lapsista, kirjalahjan ei välttämättä tarvitse olla fyysinen. Lahjana toimii hienosti sekin, että lapselle luetaan ääneen, ja toisaalta päiväkoti-ikäisillekin on olemassa äänikirjoja.

Oluikpe toivoisi, että selkokielinen kirjallisuus lähtisi vetämään nykyistä paremmin.

– Siihen on entistä enemmän tarvetta nyt, kun lukutaito on kokonaisuudessaan heikentynyt. Olemassa olevasta kirjallisuudesta on tehty selkokielisiä versioita, mutta tarina toimii paljon paremmin, jos se kirjoitetaan suoraan selkokielellä.

Trendiaiheet myyvät

Koulu- ja teini-ikäisissä Noora Oluikpe toteaa olevan himolainaajia ja niitä, joita ei oikein koskaan näy.

– Kirjastossa voi tehdä paljon muutakin kuin lainata kirjoja, ja pidän sitäkin arvokkaana. Jo kirjan takakannen lukemisella on oma arvonsa. Kirjaston tilasuunnittelu myös vaikuttaa paljon siihen, tulevatko nuoret sinne vai eivät, Oluikpe pohtii.

Ne nuoret, jotka harrastavat lukemista, löytävät mieltymyksensä aika varhain, ja niitä mieltymyksiä pitää myös ruokkia.

– Nuorten kirjoissa pitää olla trendikkäitä aiheita, jotta ne myyvät, Oluikpe sanoo.

Tällä hetkellä trendiaiheita ovat mm. seksuaalivähemmistöt, transsukupuolisuus ja yleensäkin sukupuolen pohtiminen.

– Suomessakin on nosteessa kansainvälinen YA eli Young Adults -kohderyhmäkirjallisuus, joka käsittelee laadukkaasti ajankohtaisia teemoja, jotka tosin vanhenevat nopeasti. Etenkin maaginen realismi ja dystopiat on tosi suosittuja. Ja Harry Potter aina vain.

Noora Oluikpen lahjavinkit

Johanna Venho: Ensimmäinen nainen

Pajtim Statovci: Bolla

Enni Mustonen: Sotaleski

Taija Tuominen: Kuningaskobra

Jari Tervo: Loiri.

Minna Canth: Ihmisen kuvia (novelleja)

Sanna Isto: Sirpale (YA)

Marisha Rasi-Koskinen: Auringon pimeä puoli (YA)

Maria Laakso: Taltuta klassikko

Jeff Kinney: Neropatin päiväkirja: remppaa pukkaa tai Maailman parhaan kaverin päiväkirja

Lin Hallberg: Täyttä laukkaa, Sinttu!

Riikka Jäntti: Pikku hiiri ja paukkupakkanen

Pasi Pitkänen: Kadonneiden eläinten saari

Mauri Kunnas: Hurjan hauska unikirja