JUTUT Tammela

Luonnon kiertokulku sanelee mökkitalkkarin työt – ”Koskaan ei tiedä, mitä asiakas pyytää, kun puhelin soi”

Aina ei tarvitse ehtiä tai osata itse, vaan hätiin voi pyytää vaikka mökkitalkkarin.
Tammelalainen Ilkka Mäki-Tulokas tekee mökkitalkkarin työtä viidettä vuotta.

Tammelalainen Ilkka Mäki-Tulokas työskentelee viidettä vuotta mökkitalkkarina.

– Idea tuli mökkitalkkarin työt lopettaneelta sedältäni. En tehnyt kauppoja valmiista paketista, mutta tuttu sukunimi on varmasti auttanut alkuun, Ilkka Mäki-Tulokas kertoo.

Mäki-Tulokkaan huoleksi voi jättää esimerkiksi kiinteistöhuollon haastavimmat tai epämieluisimmat työt aina rännien puhdistuksesta pihapuiden kaatoon tai haravoinnista lumitöihin.

– Koskaan ei tiedä, mitä asiakas pyytää, kun puhelin soi. Kerron asiakkaalle aina rehellisesti osaamiseni. Molemminpuolinen rehellisyys on kulmakivi pitkäaikaisten asiakassuhteiden kehittymiselle.

Helpotusta arkeen

Mökkitalkkari Mäki-Tulokkaan asiakkaisiin kuuluu mökkiläisten lisäksi myös omakotitaloasujia sekä asunto-osakeyhtiöitä.

– On esimerkiksi eläkeläisiä tai kiireisiä työikäisiä. Aina ei tarvitse ehtiä tai osata itse, ja harvalta myöskään löytyy välineitä tai työkaluja ihan joka tarkoitukseen.

Ei niitä ollut Ilkka Mäki-Tulokkaallakaan, kun hän aloitti työssään.

– Aloittaessani ostin pakettiauton ja haravan. En ottanut lainoja, enkä saanut mitään tukia, koska olin aluksi sivutoiminen yrittäjä. Olen maksanut kalustoni omalla työlläni, ja siitä olen ylpeä, Mäki-Tulokas toteaa.

– Tietysti se vaati sen, että tein kolme vuotta työtä, kunnes sain siitä varsinaista palkkaa, hän jatkaa.

Mäki-Tulokas työskenteli mökkitalkkarin työnsä ohella lihamestarina Makulihalla viime syksyyn asti.

Laaja toimenkuva

Mökkitalkkarin toimenkuvaan lukeutuu muun muassa pihan ja puutarhan kunnossapito eri vuodenaikoina ja viherrakentaminen, kuten kivetykset ja istutukset, sekä erilaiset metsurin palvelut.

– Luonnon kiertokulku vaikuttaa vahvasti työhöni. Nämä ovat muutenkin sesonkihommia, joten kellokorttia en voi katsoa. Joskus voi olla 80 tuntia viikossa, joskus vain 10, mutta sekin on vain hyväksyttävä.

Yrityksen toimialaan kuuluvat myös terassien, laitureiden ja katosten valmistaminen sekä sisäkohteiden remontointi ja isompienkin kohteiden maalaaminen. Mäki-Tulokkaalla on apunaan myös työntekijä.

– Työntekijän pitäminen tarkoittaa sitä, että käyn toisinaan Paijan tilateurastamolla leikkaamassa ja teurastamassa. Leipä on revittävä sieltä mistä se irtoaa.

Satunnaisista asiakkaista tulee monesti vakituisia asiakkaita, jotka kutsuvat mökkitalkkarin hätiin, kun kiinteistö kaipaa huoltoa.

– Joskus minut saatetaan kutsua tekemään yksi työ, mutta samalla kerralla esiin nousee muutakin. Pakettiautoni on vähän kuin sveitsiläinen linkkuveitsi, josta kaivetaan ylös mitä työkalua milloinkin tarvitaan.

Mäki-Tulokas asuu Tammelassa ja työskentelee pääosin omalla seutukunnalla.

– Lähden toki kauemmaksikin, jos tekijä ja asiakas kokevat sen järkeväksi.

Työ opettaa

Maatilan poikana Mäki-Tulokas on tottunut tekemään töitä. Armeijan jälkeen hän ehti myös suorittaa opintoja metsäoppilaitoksessa puoleen väliin

– Taidan olla vähän levoton, kun en ole saanut yhtään ammattitutkintoa loppuun asti, mutta olen ehdottomasti sitä mieltä, että työn oppii parhaiten tekemällä. Onni on myös se, ettei minun ole ollut koskaan vaikeuksia tarttua työhön.

Vapaa-aikana Mäki-Tulokas rentoutuu perheen parissa. Rakas harrastus hänelle on metsästys.

– Se on itse asiassa koko perheen yhteinen juttu. Yrityksen myötä on löytynyt enemmän vapautta perheen kanssa olemiseen, 8- ja 9-vuotiaiden tyttöjen isä kertoo.