JUTUT Lounais-Häme

Luonnossa liikkuminen halutaan tehdä yhä houkuttelevammaksi – LounaPlussa käynnistää REITISTÖ-hankkeen

LounaPlussan uusi hanke pyrkii edistämään kotiseudun luonnossa liikkumista. Hankkeen myötä kunnostetaan luontoalueilla olevia rakennelmia kuten nuotiopaikkoja ja opasteita olemassa olevien reittien yhteyteen.
LounaPlussan REITISTÖ-hankkeen turvin kunnostetaan luontokohteiden laitureita ja muita rakennelmia yhdistyksen toimialueella. Kuvassa rantamaisema Matkusta.

LounaPlussa ry:n REITISTÖ-teemahanke lähti liikkeelle kentän tarpeista.

– Pöytälaatikkoon on kertynyt hankeideoita, ja nyt puramme sumaa käynnistämällä REITISTÖ-hankkeen. Yhdistyksistä on tullut yhteydenottoja luonto- ja virkistysalueiden rakennelmien ja kalusteiden tiimoilta. Toimijat ovat kokeneet, että remonttia olisi tarpeen tehdä siellä täällä, hankeneuvoja Elina Hujanen kertoo.

Alueiden rakennelmien kohentamista Hujanen pitää hyvänä ideana.

– Palveluita pitää parantaa, sillä asianmukainen varustelu saa osaltaan asukkaita ja matkailijoita liikkumaan näissä paikoissa enemmän. Toisaalta luonnossa olevat rakennelmat ovat kaiken aikaa säiden armoilla, joten niitä pitääkin päivittää välillä. Tämänsisältöinen hanke myös sopii hienosti LounaPlussan ideologiaan.

Hanke koskee esimerkiksi laitureita, nuotiopaikkoja, opasteita ja puuvajoja.

– Kylätalojen pihamailla olevat rakennelmat eivät ole hankkeen piirissä.

Kymppitonnin hanke

REITISTÖ-hankkeen hakemukset tulee jättää LounaPlussan toimistolle huhtikuun 5. päivään mennessä. Esitetyn kohteen kustannusarvion pitää olla 1000–10 000 euroa.

– Tukea myönnetään 75 prosenttia kustannuksista, jolloin yhdistyksen oma osuus on 25 prosenttia. Ensisijaisesti yhdistyksen tulisi hoitaa osuutensa riihikuivalla rahalla, Elina Hujanen toteaa.

LounaPlussan hallitus päättää hankkeiden valinnasta huhtikuun kokouksessaan.

– Hallinnointi teemahankkeessa on yhdistykselle helppoa, koska me asioimme Hyrrä-järjestelmässä, ja autamme papereiden kanssa kädestä pitäen.

REITISTÖ on LounaPlussan neljäs teemahanke. Aiemmassa Harraste-hankkeessa yhdistykset hankkivat erilaisia harrastustoimintoihin liittyviä välineitä ja varusteita. Hanke kestää tämän vuoden loppuun saakka. Uusia toimijoita ei voida ottaa, mutta mahdollisesta uudesta hankkeesta ilmoitetaan myöhemmin.

Juhlavuosi menossa

Jouko Lindroos palasi LounaPlussan hallituksen puheenjohtajaksi.

– Jouko oli jo perustamassa LounaPlussaa, mutta oli välillä poissa puheenjohtajan pallilta, sillä meillä puheenjohtajakausi on kerrallaan korkeintaan kuusi vuotta. Tässä välissä puheenjohtajana toimi kahden vuoden ajan Esko Tonteri, Elina Hujanen kertoo.

LounaPlussa on ehtinyt jo kahdenkymmenen vuoden ikään.

– Juhlavuoden kunniaksi menemme keväänkorvalla retkelle. Mitään isompia juhlallisuuksia ei ole luvassa, sillä aika uppoaa työhön. Syyskuun 7. päivänä pidettävä perinteinen lasten maatalousnäyttely Mansikkikin sitoo resursseja aika tehokkaasti.

Luetuimmat