JUTUT

Luontomuseossa rakennetaan ötökkähotelleja ja vietetään pimeitä viikkoja

Juhlavuoden kunniaksi Forssan luontomuseossa järjestetään tänä vuonna erityisohjelmaa vuoden jokaisena kuukautena.

– Tarkoituksenamme on ollut kehittää mahdollisimman erityyppistä ohjelmaa, museoamanuenssi Annukka Partanen kertoo.

Ohjelmassa on muun muassa työpajoja, luentoja, tapahtumapäiviä ja näyttelyitä.

– Koko perheen tapahtumien on luonnollisesti tarkoitus madaltaa kynnystä museossa pistäytymisessä.

Museon kävijäennätys koettiin vuonna 2016, kun museossa vieraili 11 300 kävijää.

– Viime vuonna, vaikka museo oli puolet toimintavuodestaan remontin takia kiinni, kertyi vuoden aikana silti yli 10 600 kävijää. Tavoitteenamme on uusia kävijäennätys juhlavuotena.

Viime vuonna museon perusnäyttely uusittiin kokonaan, ja saliin rakennettiin Hämeen luonto -lajistonäyttelyn rinnalle luonnonsuojelun teemanäyttely Suojassa. Vuonna 2017 myös museon nimi vaihtui Forssan luontomuseoksi.

– Näyttelyuudistus on herättänyt valtavasti positiivista palautetta, mikä on tärkeää, koska kävijöille näyttelyä tehdään.

Museoiden yö

Seuraavaksi luontomuseolla vietetään perhelauantaita 17. helmikuuta klo 10–14.

– Tuolloin tutustutaan kestävään elämäntapaan leikin ja askartelun siivellä. Tapahtuman ohjelmasta vastaa HAMK:in opiskelijaosuuskunta Team Kestävä.

Maaliskuun 3. päivä vietetään eläinpäivää, joka on viime vuosina muodostunut varsinaiseksi kävijämagneetiksi.

– Tapahtumassa voi tutustua eri lemmikkien oikeaan ja hyvään hoitoon, askarrella, tehdä ostoksia ja osallistua työpajoihin.

22. huhtikuuta teemana ovat kasvit ja pistokkaiden vaihtopäivä.

– Asiantuntija on mukana vastaamassa kysymyksiin huonekasveista ja jakamassa hoitovinkkejä.

18. toukokuuta museo osallistuu ensi kertaa kansainväliseen Museoiden yö -tapahtumaan.

– Osallistumme tapahtumaan yhdessä Forssan museon kanssa. Tuolloin on mahdollista tulla kokemaan luontomuseo iltahämärässä.

Teemaillan vieraita on muun muassa kalloja ja luita keräilevä biologi Maija Karala. Museo on avoinna poikkeuksellisesti illalla klo 17 alkaen.

Ötököitä ja eläinsatuja

Kesäkuussa museo järjestää ötökkähotellityöpajan. Hyönteisten luonnolliset pesintä- ja talvehtimispaikat ovat vähentyneet vuosi vuodelta ihmisten pihanhoidollisten töiden tuloksena. Kun pihat siistitään puhtaaksi lehdistä, kuivuneista kasvuistoista ja risuista, hyönteisille jää entistä vähemmän suoja- ja pesäpaikkoja.

– Ötökkähotelli on nimensä mukaisesti hyönteisten pesäpaikka, jonka voi ripustaa esimerkiksi omaan pihapiiriin. Hyönteiskannat ovat laskussa ja monet hyönteiset ovat erittäin hyödyllisiä meille ja ympäristölle, me olisimme pulassa ilman niitä.

Heinäkuussa luontomuseolla kuullaan Viron luontomatkailu ja -kohteet -luonto, joka on osa Viro 100 -tapahtumasarjaa. Se liittyy myös Vinkkelissä tuolloin avoinna olevaan luontovalokuvanäyttelyyn.

– 25. elokuuta vietämme taas Suomen luonnon päivää ja syyskuussa tutustuttavissa on perinteinen sieninäyttely, ja paikalla koko tapahtuman ajan on myös sienineuvoja vastaamassa kysymyksiin ja määrittämässä lajeja.

Lokakuussa teemana ovat eläinsadut, joita käsitellään monin eri tavoin.

– Marraskuun pimeinä viikkoina kurkistamme pimeässä ja hämärrä elävien eläinten elämään.

Joulukuussa viisikymppinen luontomuseo juhlii merkkipäiväänsä.

Forssan Luontomuseo on avoinna talvikaudella eli 14.6. asti ke, pe ja su klo 12–16. Museoon on maksuton sisäänpääsy

 

 

Forssan luontomuseo 50 vuotta

Forssan luontomuseon historia kietoutuu tiiviisti yhteen sen taustayhteisönä toimivan Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys ry:n tarinan kanssa. LHLY ry perustettiin vuonna 1951 Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja museoyhdistyksen toimikunnaksi, mutta jo vuonna 1956 se itsenäistyi omaksi yhdistyksekseen. 

– Yhdistyksen perustaja ja silloinen pitkäaikainen puheenjohtaja tohtori Torild Brander aloitti koko Lounais-Hämeen alueella laajamittaiset luontokartoitustyöt. Yhdistyksen ohjauksella inventoitiin jokaisesta pitäjästä siellä esiintyvää lajistoa.

Näin saatiin koko alueelta kattavat luettelot putkilokasveista, selkärankaisista sekä hyönteisistä, museoamanuenssi Annukka Partanen tietää.

Perinpohjaisesta kartoitustyöstä kertyi pian mittavat luonnontieteelliset aineistot, jotka tallennettiin yhdistyksen toimitiloihin Vapaudenkadun toimistolle Forssaan. 
– Tutkijat ja yleisö pääsivät tutustumaan näihin aineistoihin pyynnöstä. Vuonna 1968 aineistojen määrä oli kasvanut niin suureksi, että niistä päätettiin erottaa erikseen yleisölle sopiva näyttely. 

Museo avasi ovensa samana vuonna Kartanonkadun virastotalolla, jolloin museo sai nimekseen Forssan luonnonhistoriallinen museo.

– Museo muutti vuonna 1973 Forssan palolaitoksen voimistelusaliin, kun museon vanhat toimitilat tarvittiin muuhun käyttöön. Koska tilaa oli vähemmän kuin aiemmassa paikassa, tieteelliset hyönteis- ja kasvikokoelmat täytyi palauttaa takaisin yhdistyksen toimitiloihin Vapaudenkadulle.

Vuonna 1988 museo kokoelmineen muutti viimeisen kerran, tällä kertaa Kehräämölle Loimijoen varteen.