JUTUT Loimaa

Maatalousmuseossa sukelletaan maidon historiaan

Matka maidon historiaa -näyttely kertoo, miten maito päätyy kuluttajan ostoskoriin.
Jokainen näyttelyvieras pääsee tekemään Valion maitotilojen omistajille ehdotuksia lehmien nimistä. Amanuenssi Iina Wahlström pohti omaa ehdotustaan.

Maatalousmuseo Sarkan museoamanuenssi Iina Wahlström skannaa puhelimella maitopurkin kylkeä. Pian älypuhelimen ruudulla soljuu tarina yhden suomalaisen maitotilan arjesta. Nykymaatilojen arki ja rooli ruoantuotannossa on yksi keskeinen teema tammikuun lopulla avatussa Matka maidon historiaan -näyttelyssä. Se on avoinna vuoden loppuun saakka. Maaseudun arkea on pyritty havainnollistamaan niin sanotun lisätyn todellisuuden avulla, teknologiaa hyödyntäen.

Maidon historiasta kertova näyttely on yksi Sarka-museon vaihtuvista näyttelyistä. Se on Valion tuottama kokonaisuus, joka tarkastelee maidontuotantoa 1900-luvun alusta nykyhetkeen asti.

– Valio on merkittävä tekijä suomalaisen maidon historiassa. Se on vaikuttanut suuresti maitotuotteiden kehitykseen ja maidon jalostukseen maassamme, Wahlström toteaa.

Maatalous kiinnostaa

Näyttely kuljettaa yleisönsä ajasta, jolloin maitoa hyödynnettiin lähinnä voina, aikaan, jossa kaupan kylmähylly pullistelee kymmeniä erilaisia maitotuotteita. 100 vuoden mittainen maidon jalostuksen kaari onkin Wahlströmin mukaan näyttelyn parasta antia.

Valion Matka maidon historiaan -näyttelyssä maitopurkin kylki johdattaa näyttelyvieraan maitotilalle.

– Maatalous kiinnostaa nykyihmisiä. Useimmat kuluttajat eivät osaa liittää sen piirin kuitenkaan kaikkia positiivisia asioita, jotka ovat siihen kuuluvat. Harvoin aamupuuroa lusikoidessa tulee mieleen, että se on jonkun suomalaisen tuottajan työn tulos, amanuenssi pohtii.

Valio on nostanut näyttelyssä esiin vanhoja maitomainoksia. Niiden kautta maidon historia nivoutuu tavallisen kuluttajan arkeen ja henkilökohtaisiin muistoihin. Lisäksi näyttely haastaa kävijänsä keksimään Valion maidontuottajille uusia, R-kirjaimella alkavia lehmien nimiä.

– Oman nimiehdotuksensa voi kiinnittää seinältä löytyvään tauluun. Mikä hienointa, museovieraiden keksimät nimet saattavat päätyä oikeasti käyttöön jollakin maitotilalla, Wahlström innostaa.

Kokoelmat karttuvat

Vuoden alku toi Sarka-museoon uuden näyttelyn lisäksi uutta esineistöä museon kokoelmiin. Viikin maatalousmuseon lopettaessa toimintansa loimaalaismuseo vastaanotti sen kokoelmat. Museon pihalle on myös valmistunut uusi näyttelyrakennus. Sinne rakentuva näyttely esittelee maataloutta ennen koneiden aikaa.

– Perusnäyttelyn lisäksi meillä pääsee tutustumaan muun muassa taidenäyttelyyn. Koen, että maatalousmuseossa sellainenkin kävijä saa hyvän kosketuspinnan, jolla ei ole mitään kokemusta maataloudesta, museoamanuenssi tiivistää.