JUTUT

Mad Science houkuttaa kemian maailmaan – nuoret tieteilevät Humppilassa

Mikko kertoo, mitä Humppilan Mad Science -tiedekerhossa tehdään.

– Olemme esimerkiksi opiskelleet alkuaineita ja sitä, miten atomeista muodostuu molekyylejä. Yhtenä lauantaina teimme limaa ja analysoimme sen koostumusta, Mikko valaisee asiaa.

Koska Mikko on vasta kymmenvuotias, vastaus häkellyttää. Kemian ja fysiikan lainalaisuuksista ikiaikaisesti pihalla ollut toimittaja yrittää selvittää, mistä on kyse.

Yhteistyötä NASAn kanssa

Mad Science (hullu tiede) on kanadalainen konsepti, joka toimii ympäri maapalloa franchise-yrittäjien pyörittämänä. Suomeen Mad Science rantautui runsaat kaksi vuotta sitten.

– Pirkanmaalla toiminnan käynnisti Science Wizards Oy, johon hain ja pääsin töihin kerhokoordinaattoriksi, kolmen pienen lapsen äiti, jätehuoltotekniikan diplomi-insinööri Soile Kutila kertoo.

Science Wizards (suomeksi tiedevelhot) järjestää tiedekerhoja ja -leirejä pääosin ala-asteikäisille, mutta vähän vanhemmillekin Pirkanmaalla ja Humppilassa.

– Toiminnan ytimenä ovat kemian, fysiikan ja avaruustekniikan kerhot sekä keksijäkerho, ja leirejä järjestämme erilaisten teemojen ympärille. Avaruustekniikan osalta Mad Science on oikeasti yhteistyössä NASAn kanssa.

Kutila toteaa hullun tieteen kiinnostavan lapsia varsinkin, kun nämä pääsevät myös toteuttamaan ohjelmaa.

– Alakoulun neljänteen luokkaan saakka kerholaisten joukossa tyttöjä ja poikia on koko lailla yhtä paljon. Sen jälkeen pojat ovat enemmän kiinnostuneita tieteestä. Toivoisin kuitenkin, että tyttöjenkin kiinnostus jatkuisi.

Teemana kuivajää

Yksitoistavuotias Pietu on innostunut tieteistä ja etenkin kemiallisten kokeiden tekemisestä kerhossa.

– Tällaiset jutut ovat hienoja, ja olen ollut yhtä kiinnostunut jokaisen kerhopäivän ohjelmasta. Tiedemiestä minusta ei kuitenkaan isona tule, Pietu miettii.

Nyt kerhopäivän teemana on kuivajää. Soile Kutila kysyy tieteilijänaluilta, mikä on kuivajään lämpötila. Veikkaukset kulkevat runsaan 70 pakkasasteen pinnassa eli hyvin lähellä oikeaa vastausta, joka on 78 miinusastetta.

– Kuivajää tehdään hiilidioksidista, ja sublimoituessaan kuivajää muuttuu kaasuksi, nuoret tieteilijät kertovat.

Kuivajään kanssa tehdään erilaisia kokeita, ja naurua mahtuu Humppilan paloaseman opetustilaan, kun koepullon korkki napsahtaa ilmoille. Kolmen vartin kemiallisten ilmiöiden ihmettelyjen jälkeen vuorossa on turvavartti, jonka vetää Soile Kutilan puoliso, Humppilan VPK:n nuoriso-osaston vetäjä Matti Kutila.

– Rakennan turvavartin aiheen aina sellaiseksi, että se liittyy kulloisenkin tiedekerhon ohjelmaan. Koska kuivajään myötä tänään oli teemana jäähdytys, näytän lapsille, miten tulipalo saadaan sammutettua vesisammuttimella, Matti Kutila kertoo.