JUTUT Forssa

Mahdollisuuksien torin suunnittelussa otettiin nuoren näkökulma mukaan

Mahdollisuuksien tori järjestetään tällä kerralla ilta-aikana, ja sitä myöten ohjelmakin uudistuu. Suunnittelutyöhön järjestäjät saivat mukaan myös Iida Lehtosen, joka on tuonut nuorten toiveita esiin
Iida Lehtonen (vas.) ja Kirsi Hipp suunnittelevat ja rakentavat Mahdollisuuksien toria vapaaehtoistyönä. Kirsin yhdentoista viikon ikäinen koiranpentu Jekku kävi tutustumassa Kehräämön alueeseen.

Kirsi Hipp oli taannoin tilaisuudessa, jossa aikuiset ja nuoret puivat nuorten käyttäytymistä Prisma-keskuksessa.

– Iida osallistui aktiivisesti keskusteluun, ja mietin, että siinä on rohkea nuori, joka puhuu asioista erittäin fiksusti. Pyysin hänet mukaan tämänvuotisen Mahdollisuuksien torin suunnitteluun. Ennenkin meillä on ollut tavoitteena saada nuoria mukaan, sillä he tietävät itse meitä keski-ikäisiä naisia paremmin, minkälaista ohjelmaa kaipaavat, Kirsi kertoo.

Iida Lehtonen otti haasteen vastaan.

– On ollut hienoa päästä suunnittelemaan tapahtumaa, Iida toteaa.

Iida on Forssan nuorisovaltuuston jäsen ja edustaa nuoria sivistys- ja tulevaisuuslautakunnassa.

– Olen aina halunnut luottamustehtäviin ja erilaisiin yhteistyöjuttuihin. Nuorisovaltuustossa käsitellään monenlaisia asioita katuvaloista graffitiseinään, mutta nyt meillä on myös isompia projekteja menossa.

Nuorisovaltuusto pyrkii esimerkiksi saamaan nuorille enemmän kesätyöpaikkoja.

– Hankimme nuorille tietoa kesätöistä ja siitä, miten niihin pääsee käsiksi. Hakijan oma rooli on iso, ja hänen pitää antaa itsestään asiallinen kuva. Ikä voi olla joskus esteenä, mutta periaatteessa Forssassa on aika helppoa saada kesätöitä, kunhan näkee vaivaa.

Sivistys- ja tulevaisuuslautakunnan työ kiinnostaa Iidaa erityisesti.

– Olen kokenut, että meitä nuoria kuunnellaan ja meidät otetaan huomioon. Lautakunnassa kouluverkkoasia on ollut paljon esillä, ja olen vienyt sinne viestiä nuorilta. Koululta nuoret toivovat lähinnä kolmea asiaa; sitä, että koulu on turvallinen ja viihtyisä ja että siellä on hyvä sisäilma.

Iida on myös välittänyt nuorilta viestiä Mahdollisuuksien torin järjestäjille.

– Räppiä on toivottu. Se on ollut yleisin toive. Omien kontaktieni kautta olen saanut talkoolaisia tapahtumaan ja ystävieni Tesma-bändi tulee esiintymään. He eivät kuitenkaan soita räppiä, vaan metallirockia.

Valoa ja tulta

Kirsi Hipp paljastaa, että räppiäkin on luvassa.

– Paleface esiintyy Mahdollisuuksien torilla ja laulaa tapahtuman ideologiaan sopivia biisejä, Kirsi kertoo.

Ideana on, että ohjelmatarjonnasta löytyy jotakin jokaiselle ikäryhmälle.

– Valmistelut ovat hyvällä mallilla. Eihän tässä niin montaa liikkuvaa osaa kuitenkaan ole, ja tällä kerralla asioita helpottaa melkoisesti se, että ruokapuolen hoitavat Tammelan Martat yhdessä maahanmuuttajien kanssa. Tarjolla on erilaisia etnisesti maustettuja täytettyjä lettuja.

Mahdollisuuksien tori on paljolti erilainen kuin aiempina vuosina, sillä tapahtuma järjestetään tällä kerralla ilta-aikana.

– Aloimme miettiä uudenlaisia juttuja ja pohdimme valoteemaa. Sitä myöten ohjelmaan on sisällytetty valosirkusta ja tulitaidetta. Uutta on sekin, että nyt yleisö pääsee katselemaan lyhytelokuvia. Lapsille puolestaan on ohjattu katuseikkailu.

Muussa ohjelmassa on mm. kestävän kehityksen KEKE-areena, jossa yritykset, järjestöt ja yksityishenkilöt pääsevät jakamaan ympäristö- ja kierrätystietoutta.

– Olemme myös miettineet, miten muovijätteen määrää voisi tapahtumassa vähentää. Yksi keino olisi se, että tapahtumavieraat ottaisivat omat haarukat ja veitset mukaansa.

Kirsi toivoo mahdollisimman monen yrityksen ja järjestön tulevan esittelemään toimintaansa ja tuotteitaan Mahdollisuuksien torille.

– Yhtä lailla yksityisihmiset, vaikkapa koruntekijät ja muut käsityöläiset, ovat tervetulleita.

Viime vuonna Mahdollisuuksien tori keräsi 1900 hengen yleisön.

– Forssalaiset valittavat, ettei mitään tapahdu. Olisi kiva, kun näinkin suuria tempauksia järjestetään vapaaehtoistyönä, että tapahtumassa myös käytäisiin.

Mahdollisuuksien torin järjestäjiin lukeutuvat Hämeen Setlementti, Kulttuuriyhdistys Kuvio, SPR Forssan osasto sekä joukko Letkun kyläläisiä.

Mahdollisuuksien tori Kehräämön alueella pe 14.9. klo 18–22. Näytteilleasettajat voivat ilmoittaa osallistumisestaan sähköpostiosoitteeseen niina.salo-lehtinen@hameensetlementti.fi.

 

Juttua muokattu 7.8. klo 9.00: Korjattu tapahtuman ajankohta oikeaksi.