JUTUT Urjala

Maiju ja Osmo liikuttavat vertaisiaan Urjalassa – Kuntosalikaveri ohjaa ja opastaa

Aktiivinen Ojalan pariskunta saa väen liikkeelle kolmessa eri paikassa.
Maiju ja Osmo Ojala toimivat kuntosalikavereina kuntosaliharrastuksen alkutaipaleella.

Urjalalaiset Maiju ja Osmo Ojala liikuttavat vertaisiaan Urjalassa. Rahallista korvausta vapaaehtoisuuteen pohjautuvasta toiminnasta ei saa, mutta terveyshyödyt ja kokonaisvaltainen hyvinvointi palkitsevat myös ohjaajat.

– On tämä mahdottoman mukavaa puuhaa. Nämä pätkäisevät sopivasti päivän ja vuorokauteen jää kyllä tunteja, jolloin voi maata lötköttääkin, Maiju Ojala naurahtaa.

Toiminnassa on myös tärkeä sosiaalinen puoli niin ohjaajille kuin ryhmäläisille.

– Toiminnan kautta tutustuu erilaisiin ihmisiin, joihin ei olisi ehkä muutoin tutustunut, Maiju miettii.

Maiju ja Osmo kouluttautuivat vertaisohjaajiksi viime keväänä. Tällä erää he ohjaavat joka toinen viikko voima- ja tasapainojumppaa Tursassa, toimivat kuntosalikavereina Urjalan yhtenäiskoululla keskiviikkoaamuisin ja pitävät lisäksi porrastreenejä tai hiihtotreenejä Lammiharjulla vuodenajan mukaan.

– Tursan nuorisoseurantalolla käy noin 10–15 henkilöä per kerta. Ihanan pirteää ja innokasta väkeä, osa yli 80-vuotiaita, Maiju Ojala kertoo.

Lammiharjulla Ojalat ovat johdattaneet väkeä porrastreeniin.

– Siellä on kiivettävää reilusti 300 askelman verran. Muutenkin Lammiharju on hieno maasto ulkoiluun ja liikuntaan, Osmo Ojala tuumaa.

Antti Eskola tutustui uuteen laitteeseen Maiju Ojalan opastuksella.

Voimaa vanhuuteen

Ojalat ovat alkaneet toimia kuntosalikavereina yhtenäiskoululla. He opastavat laitteiden käytössä ja antavat vinkkejä voima- ja tasapainoharjoitteluun.

– Vertaisohjaajan tehtävänä on madaltaa kynnystä tutustua liikuntaharrastukseen. Ja jollei ole ennen kuntosalilla käynyt, niin onhan se outo paikka, Maiju Ojala jatkaa.

Kuntosalikaverin löytää yhtenäiskoulun kuntosalilta keskiviikkoisin klo 10–11 välillä.

– Kuntosalilla voi käydä tutustumassa kolme kertaa veloituksetta ilman avaimen hankkimista.

Ojalat kannustavat kaikkia ikääntyviä kuntosaliharjoittelun pariin, sillä säännöllinen harjoittelu lisää lihasvoimaa ja parantaa sitä kautta tasapainoa ja normaalia arjessa selviytymistä.

– Iän myötä kunto rapisee ja lihakset häviävät. Kuntosalilla ei tarvitse rehkiä, vaan jokainen tekee omien rahkeiden mukaan, kaikki on hyväksi, pariskunta kannustaa.

Eläkkeellä on aikaa

Osmo Ojala sai kipinän liikkumiseen eläkkeelle jäämisen myötä.

– Hiihdin nuorena, 1970-luvulla kävin miesten jumpassakin, mutta taisi siinä mennä melkein 30 vuotta, etten harrastanut muuta kuin arkiliikuntaa. Nyt reilu 10 vuotta sitten eläkkeelle jäätyäni aloin taas pitää huolta kunnostani. Vaimon kannustamisella oli osuutta tähän, Osmo Ojala kertoo.

Maiju Ojalalla itsellään on voimistelutausta.

– Jo koulussa pidin voimistelusta ja olen sitä harrastanut läpi elämän.