JUTUT

Makuliha hylkää kertakäyttömuovin

Tammelan Makkaramarkkinoilla järjestetään tauon jälkeen myös sinappikilpailu, johon osallistuu 8-10 kotimaista sinappia. Yksi kilpailijoista on Makuliha oy:n tuote.

– Meillä on hyvä sinappi, joka sopii oikein hyvin makkaran kanssa. Voimakkaana ja vähän makeana se korostaa makkaran makua, mutta toimii myös yleissinappina. Yhtä lailla sitä voi käyttää joulukinkun kuorrutukseen, Makulihan makkaramestari Jussi Ali-Lekkala toteaa.

Haasteellinen makkara

Makkaramarkkinoille arvioitavaksi Makuliha tuo myös uutuusgrillimakkaransa Amerikka BBQ:n.

– Makua siihen on haettu perinteisestä amerikkalaisesta grilliruoasta. Makkaran maustamisessa on käytetty savuaromia ja tomaattia sekä esimerkiksi inkivääriä ja korianteria, Ali-Lekkala kertoo.

Trendit vaihtuvat, ja Makulihakin tuo markkinoille vuosittain uusia makkaramakuja.

– Makkara onkin grilliruokana trendikäs, sillä suuretkin valmistajat panostavat kaiken aikaa uusiin tuotteisiin. Houkuttelevuutta haetaan myös uusimalla pakkauksia.

Makuliha puolestaan on ottanut vastuuta ympäristöstä ja siirtänyt leikkeleet muovipakkauksista kierrätettäviin kartonkipakkauksiin.

– Siihen on vasta kovin harva valmistaja ryhtynyt. Jatkossa myös makkarat myydään kartonkipakkauksissa, kunhan tekniset ongelmat on ratkaistu. Leikkelepakkaus on matala, mutta makkaran kanssa haasteena on se, miten kartongista saa muovattua tarpeeksi syvän kupin.

Salarakas voimissaan

Jussi Ali-Lekkala on kehittänyt kymmeniä erilaisia makkaroita. Tuotannossa on nyt kymmenkunta grillimakkaralaatua.

– Välillä on runsaudenpulaa, joten jotakin on jätettävä pois. Toisaalta jotkut makkarat ovat valtavan suosittuja vuodesta toiseen. Pitkäikäisin on vuodesta 2005 alkaen tuotannossa ollut tomaatilla ja mozzarellalla maustettu Salarakas, joka edelleen toimii hittituotteena, Ali-Lekkala toteaa.

Ali-Lekkala kypsyttelee uusia ideoita kaiken aikaa.

– Viime vuonna suunnittelin maamakkaroiden sarjaa. Syntyi Brazil ja sen ympärille aloin rakentaa tuoteperhettä, johon kuuluisivat lisäksi Italia ja Intia. Jälkimmäinen vaihtui kuitenkin Amerikka BBQ:ksi. Maamakkaroissa käytämme maanosien ja maiden tyypillisiä mausteita.

Härkätien lenkki puolestaan sai alkunsa kotiseuturakkaudesta samaten kuin paksumpi Tammelan Kommee.

 

Pienpanimot tulevat Makkaramarkkinoille

Tammelan Makkaramarkkinoilla kilpailevat paremmuudestaan nyt myös pienpanimoiden tuotteet. Paikallisväriä kilpailuun tuo Pub Hukka. 

Perinteisen Makkaramestarikilpailun organisoi Kim Palhus. Kisaan osallistuvia makkaroita grillataan tänä vuonna usealla grillillä, jotta yleisö voi ostaa kuumia makkarauutuuksia markkinahintaan. Kilpailijoina ovat mm. Lihajaloste Hakala ja Makuliha oy, joka tuo tuotteensa myös ohjelmaan palanneeseen sinappikilpailuun.

Torilta asiakkaat voivat hankkia kotiin viemisenä makkaroiden ja sinappien ohella mm. leipomotuotteita, vihanneksia, juureksia ja juustoja.

Lapsille ohjelmaa järjestävät Tammelan MLL sekä Tammelan 4H-yhdistys. Alueella on myös keppihevosrata ja pomppulinna. Muuhun oheisohjelmaan kuuluu mm. voimailukisa, stand up -komiikkaa, musiikkiesityksiä ja karaokea. 

Tapahtuma sijoitetaan tänä vuonna Tammelan kunnantalon takapihalle ja torille sekä kirkon parkkialueen tuntumaan. Hakkapeliitantie sekä torinraitti pysyvät liikenteelle avoimena.

Makkaramarkkinat la 16.6 klo 9.30–23.45.