JUTUT Urjala

Mari Heinonen avasi KenkäMekan Urjalan keskustaan: “Tässä yhdistyy intohimoni kenkiin”

Mari Heinonen työllisti itsensä ryhtymällä kenkäkauppayrittäjäksi Urjalaan.
KenkäMekan avannut Mari Heinonen on työskennellyt kaupan alalla yli 20 vuotta.
KenkäMekan avannut Mari Heinonen on työskennellyt kaupan alalla yli 20 vuotta.

Urjalan kenkäkaupan uusi yrittäjä Mari Heinonen myöntää olevansa unelmatyössään.

– Tässä yhdistyy intohimoni kenkiin. En ole laskenut omistamieni parien määrää, mutta niitä on enemmän kuin tarpeeksi. Erityisesti korkokenkiä tarttuu helposti mukaan, Mari Heinonen hymyilee.

Heinonen avasi KenkäMekan Urjalantie 15:ssä 10. syyskuuta, avajaiskahvit juodaan toripäivänä, perjantaina 13. syyskuuta.

– Olin työttömänä keväällä, kun kuulin aiemman yrittäjän joutuvan luopumaan liikkeestä. Minulle ehdotettiin ensin auttelua loppuunmyynnin kanssa, mutta he päätyivät pitämään sen omalla porukalla. Lopulta aiempi yrittäjä otti minuun yhteyttä kesällä, ja siitä ajatus yrittäjyydestä kypsyi.

Entinen Urjalan Kenkä oli ehtinyt toimia Urjalantien varressa 25 vuotta. Aiemmalta yrittäjältä Heinonen on saanut apua alkuun.

– Hän on esimerkiksi vinkannut suosituista malleista ja yhteistyökumppaneista, niin ei ole tarvinnut aloittaa tyhjästä. Valikoimaa on tarkoitus uudistaa jonkin verran, mutta ei radikaalisti. Kenkien lisäksi liikkeessä on tällä erää myynnissä esimerkiksi laukkuja, vöitä ja pipoja.

Uusi yrittäjä jatkaa myös yhteistyötä Akaan Pesulapalvelut oy:n kanssa.

– Kenkäkauppaan voi tuoda pyykit, jotka Akaan Pesulapalvelut noutaa ja toimittaa takaisin kauppaan pestyinä.

Kokemusta kaupan alalta

Uuden yrittäjän myötä yrityksen nimi vaihtui KenkäMekaksi.

– Se taisi olla alun perin mieheni idea. Mietin aluksi Kenkä-Maria, mutta kun Urjalassa on jo K-Supermarket Mari ja Kirpputori Wanha Mari, niin ajattelin, että mareja taitaa olla täällä jo tarpeeksi, Heinonen naurahtaa.

Mari Heinonen on toiminut yli 20 vuotta kaupan alalla, myös kenkien ja pukeutumisen parissa Kangasalan Prismassa.

– Yrittäjyys on vierasta, mutta mieheni on ollut korvaamaton apu alussa. Hän toimii vahvasti taustahahmona kenkäkaupassa, oman yritystoimintansa ohessa.

Urjalassa Mari Heinonen on työskennellyt S-Marketissa.

– Sitä kautta on jo Urjalan asiakaskunta tullut tutuksi.

Koti ja kissa vastapainona

Mari Heinonen asuu puolisonsa kanssa Urjalan Halkivahassa.

– Olen syntyisin Kangasalta, mutta muutin tänne vuonna 2013 mieheni perässä. Urjala ei ollut varsinaisesti tuttu aiemmin, mutta olen kotiutunut hyvin. Täällä on tosi mukavia ihmisiä, ja tykkään asua omakotitalossa.

KenkäMekkaa Heinonen pitää avoinna tiistaista perjantaille klo 9–17 välillä ja lauantaisin klo 10–13, sunnuntait ja maanantait hän pitää vapaana.

– Varsinaisia sitovia harrastuksia en ole aloittanut, sillä epäsäännölliset työajat eivät ole oikein mahdollistaneet niitä, mutta omakotitalossa riittää hommia, ja viihdyn myös ihan vain kotona kissan kanssa, Heinonen hymyilee.

Luetuimmat