JUTUT Tammela

Maria Malmström rakentaa minikokoisia kumisaappaita ja sohvia – Insinööristä tuli nukkekodin emäntä

Tammelalainen Maria Malmström jätti atk-insinöörin työt ja löysi uuden ammatin nukkekotien parista. Maria tekee työtään kirjaimellisesti pienessä mittakaavassa, ja nukkekodin esineiden valmistamisessa tarvitaan välillä myös pinsettejä ja suurennuslasia.
Maria Malmström on keskittynyt nukkekodin pienesineiden suunnitteluun ja valmistukseen. Puoliso Esa Malmström puolestaan opettaa nukkekodin rakentamista esimerkiksi vastikään alkaneella kurssilla Wahren-Opistossa.

Tammelalainen Maria Malmström sai kahdeksantoista vuotta sitten nukkekodin joululahjaksi puolisoltaan Esa Malmströmiltä.

– Se oli menoa saman tien, Maria naurahtaa.

Nyt Maria on ensimmäistä huomattavasti suuremman nukkekoti Väinölän emäntä, nukkekodin pienesinekursseja pitkin eteläistä Suomea vetävä yrittäjä, bloggaaja, nukkekotiyhdistyksen sosiaalisen median aktiivinen tuottaja ja kirjailija.

Nukkekodeista ammatti

Aikanaan Maria Malmström opiskeli puusepäksi Tammelan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa.

Maria teki Väinölän olohuoneeseen sohvan, jollaista kaipasi omaan kotiinsa.

– Esa oli opiskellut saman alan jo aiemmin. Omat opintoni olivat kariutua, kun minulle puhkesi puupölyn takia astma, mutta sinnittelin homman loppuun saakka, vaikka se vaikeaa olikin, Maria kertoo.

Sittemmin Maria löysi uudenlaisen koulutuksen ja toimi valmistuttuaan atk-insinöörinä Nokialla Salossa kolmentoista vuoden ajan.

– Viihdyin kyllä työssäni, mutta kolmansien yt-neuvottelujen yhteydessä valitsin eropaketin ja lähdin.

Maria alkoi kehitellä kädentaidoista uutta ammattia.

– En tosin olisi koskaan uskonut, että joskus elätän itseni nukkekodeilla.

Kun Esan tekemässä nukkekodissa alkoi olla ahdasta, Maria tarvitsi uuden ja isomman. Nukkekoti Väinölässä on kahdeksantoista huonetta, mutta tavaraa sinnekin on kertynyt kiitettävästi.

– Väinölässä asuvat ompelija Liisa ja puuseppä Olavi lapsineen. Yläkerrassa on isovanhempien koti ja Leena-tytön vuokra-asunto. Katutasossa toimii erilaisia liikkeitä kuten konditoria ja osto- ja myyntiliike. Liisa ja Olavi ovat hirveän rikkaita käsityöläisiä, Maria virnistää.

Sormet harjaantuvat

Moni harrastaja rakentaa nukkekotinsa asukkaille sukuhistorian ja päivittää näiden elämänmenoa.

Nukkekoti Väinölän alakerrassa toimii konditoria.

– Minulle nuket ovat enemmänkin statisteja. Minua kiinnostaa käsityö ja pienesineiden tekeminen. Puusta teen vieläkin silloin tällöin yksittäisiä esineitä, mutta enemmänkin materiaalina ovat langat, tekstiilit, muovit ja metalli. Nyt opiskelen keramiikkakurssilla ja sitä myöten olen opetellut tekemään esimerkiksi kaakeliuuneja, Maria Malmström kertoo.

Nukkekodin tavaroiden mittasuhde on 1:12.

– Kaiken voi tehdä pienoiskoossa, mutta onhan se haastavaa ja hirveän työlästäkin. Yllättävästi sormet silti harjaantuvat pienen mittakaavan töihin.

Moni esine valmistuu vasta pitkällisen pähkäilyn jälkeen.

– Esimerkiksi kumisaappaiden tekemisessä oli järjettömän paljon miettimistä. Pohdin eri materiaaleja, joista polkupyörän kumi osoittautui liian paksuksi eikä sadetakkikangaskaan toiminut. Lopulta keksin jumppatrikookankaan, josta saappaat valmistuivat kovettamalla.

Mustien nokialaisten saappaiden pohjassa on myös kokonumero.

– Aivan kaikki ei kuitenkaan onnistu enkä ihan kaikkeen ryhdykään. Kaverini lahjoitti Väinölään nukkekotikokoiset sormikkaat, jotka hän oli kutonut ompelulangasta. Siihen en olisi ryhtynyt.

Ongelmien ratkaisua

Kun Maria Malmström alkoi jakaa nukkekodin pienesineiden valmistusohjeita blogissaan, seuraajat toivoivat Marian tekevän ohjeista kirjan.

Aino-tossujen ja muiden pienenpienten tavaroiden tekeminen on haastavaa.

– Nyt kirjoja on ilmestynyt jo viisi. Ensimmäisessä tutustutaan Väinölään, toinen kertoo Väinölän joulusta, kolmas vuodenajoista ja juhlapyhistä, neljännessä esiintyy Onneli ja Anneli -nukkekoti ja viidennessä opastan retronukkekodin esineistön valmistamiseen, Maria kertoo.

Tänä keväänä Maria opettaa pienesineiden valmistusta Forssassa, Loimaalla, Koskella, Hämeenlinnassa, Porissa, Riihimäellä ja Karkkilassa.

– Tykkään kauheasti tästä työstä. Ihmiset ovat innostuneita, ja kaiken kaikkiaan nukkekotiväki on avointa ja mukavaa. Paljon haemme yhdessä ratkaisuja ongelmiin jonkin pienen esineen rakentamisessa.

Nykyään Suomessakin on todella paljon nukkekotiharrastajia.

– Usein innostus lähtee siitä, että on lapsena halunnut nukkekodin, mutta ei ole saanut. Monella taas on lapsuudenaikainen nukkekoti, joka kaipaa entisöintiä ja uutta esineistöä.

Maria kertoo toteuttavansa omia haaveitaan sisustamalla nukkekotia.

– Esimerkiksi Väinölän olohuoneen sohva on yksi toteutunut haave. Esa osti meille sohvan, jonka patja ja tyynyt ovat harmaita, kun taas itse olisin halunnut samanlaisen okranvärisenä. Siksi tein sellaisen Väinölään.

Nukkekoti heijastaa laajemminkin Marian ja Esan perheen mieltymyksiä. Väinölän seinillä on kuvia Beatlesista ja omien lasten kulloisetkin kiinnostuksen kohteet näkyvät niin ikään sisustuksessa. Väinölässä on asunut mm. Indiana Jones.

Väinölän jouluun Maria sisällytti rosollin valmistusta.