JUTUT Loimaa

Marinka ja Kirsi valmistuivat toimitilahuoltajiksi – Työ on mukavaa ja palkka ”yllättävän hyvä”

Marinka Malinen ja Kirsi Tammelin opiskelivat toimitilahuoltajiksi Loimaalla. Koulutuksen kautta töihin päässeet naiset toteavat siivousalan mukavaksi ja palkkauksenkin yllättävän hyväksi.
Kirsi Tammelin ja Marinka Malinen toivovat määräaikaisen työsuhteensa jatkuvan.
Kirsi Tammelin ja Marinka Malinen toivovat määräaikaisen työsuhteensa jatkuvan.

Novidan puhtaus- ja kiinteistöpalvelualalta valmistui toimitilahuoltajiksi kahdeksan opiskelijaa. Opiskelijat suorittivat puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon osat ylläpitosiivouspalvelut ja perussiivouspalvelut.

– Puolen vuoden koulutus järjestettiin työvoimakoulutuksena, ja koulutukseen sisältyi kolmen kuukauden työharjoittelujakso. Opiskelijoista jo kuusi on saanut koulutusta vastaavia töitä aluksi ainakin määräaikaisina työntekijöinä, puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan vastuuopettaja Tiina Rautanen-Suominen kertoo.

Rautanen-Suominen sanoo alalla riittävän töitä, joskaan vakituinen työpaikka ei välttämättä heti aukea.

– Koulutus on nykyisin työnsaannin edellytys tälläkin alalla. Jotkut työnantajat kouluttavat siivoojia itsekin.

Opettaja pohtii, että alan houkuttelevuutta pitäisi saada lisättyä.

– Vielä on olemassa sellaista vanhanaikaista käsitystä, että siivoojan työ olisi jotenkin epäsiistiä. Työ ei myöskään ole enää niin raskasta kuin ennen koneiden ja uusien menetelmien ansiosta, varsinaisena työnään Loimaan kaupungin siivouspalvelujen esimiehenä toimiva Rautanen-Suominen muistelee.

Koulutus tuo varmuutta

Marinka Malisella on ennestään keittiöalan koulutus. Viimeksi Malinen oli työharjoittelussa Peltoisten päiväkodissa, missä hän jo teki siivoustöitä.

– Kuulin toimitilahuoltajakoulutuksesta päiväkodissa työskennelleiltä tytöltä ja kiinnostuin asiasta. Koulutuksen jälkeen olen kokenut olevani ammattilainen ja saanut varmuutta työhöni, Malinen kertoo.

Työn hyviin puoliin lukeutuu Malisen mukaan esimerkiksi se, että työpäivänsä kulusta voi paljolti itse päättää.

– Tietyt asiat on aina tehtävä, mutta järjestystä voin muunnella asiakkaat kuitenkin huomioiden, Kartanonmäessä työskentelevä Malinen toteaa.

Malisen määräaikainen työsuhde päättyy syyskuun loppupuolella.

– Toivon, että voisin jatkaa Kartanonmäessä, sillä pidän paikasta ja työstäni.

Kirsi Tammelin pääsi koulutuksen jälkeen töihin Loimaan sairaalaan. Määräaikainen työsuhde päättyy hänenkin osaltaan syyskuun lopulla.

– Työ on vastannut odotuksiani hyvin. Tykkään siitä, että työpäivän aikana voi olla koko ajan liikkeellä sen sijaan, että pitäisi istua jossakin toimistossa, aiemminhoitoalalla työskennellyt Tammelin kertoo.

Sairaalassa Tammelin tekee myös iltavuoroja.

– Työ ei ole pelkkää siivoamista, vaan siihen liittyy avustustehtäviä kuten vuodehuoltoa ja avustamista ruoanjakelussa.

Tammelin ja Malinen toteavat, että palkkaus alalla ei ole ollenkaan niin huono kuin moni ehkä kuvittelee.

– Päinvastoin palkka on yllättävänkin hyvä, Tammelin sanoo.

Seuraava toimitilahuoltajakoulutus alkaa Novidassa syyskuun 23. päivänä. Hakuaika päättyy 2.9. Koulutukseen haetaan osoitteessa www.te-palvelut.fi.