JUTUT Forssa

Matkatoimistojen rooli on kokenut murroksen – ”On oltava aina ajan hermoilla tai jopa askeleen edellä”

Omatoimimatkailijan vapaus menettää hohtonsa, jos lentolakko tai luonnonmullistukset sulkevat ilmatilan.
Forssan Matkatoimiston Mari Rauhaniemi (oik) ja Eve Lilja räätälöivät asiakkaille matkoja heidän toiveidensa mukaan.

Matkailuala on jatkuvasti uusiutuva ala. Erityisesti matkatoimistojen rooli on kokenut murroksen viime vuosikymmenten aikana, mutta ihmisen halu matkustaa ja kokea uutta on samanaikaisesti vain vahvistunut.

– On oltava aina ajan hermoilla tai jopa askeleen edellä, sillä maailma muuttuu nopeasti, Forssan Matkatoimiston toimitusjohtaja Mari Rauhaniemi myöntää.

Vuonna 1977 Mari Rauhaniemen Leila-äiti toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja perusti Forssaan Matkatoimiston. Hänelle oli heti selvää, että matkat räätälöidään aina asiakkaan toiveet huomioiden.

– Yritys erikoistui jo tuolloin ammatti- ja erikoismatkoihin. 1970-luvun lopulla tehtiin esimerkiksi ensimmäiset tulppaanimatkat Hollantiin. Matkat olivat pidempiä ja ne tehtiin bussilla.

Palvelua arvostetaan taas

Vuosien saatossa ihmisten matkustustyyli muuttui ja lentomatkat sivuuttivat bussimatkat.

– Lentäminen on toki nopeampaa, mutta bussilla matkustaen näkee enemmän. On mielenkiintoista nähdä, miten matkustaminen tulee muuttumaan tulevaisuudessa, kun ilmastohaitoista puhutaan.

Tänä päivänä matkan varaaminen omatoimisesti on helppoa ja vaivatonta, mutta maailman muuttumisella on myös varjopuolensa, mikä on tuonut monia omatoimimatkailijoita takaisin matkatoimistojen asiakkaiksi.

– Kaivataan henkilökohtaista palvelua ja ihmistä, jonka kanssa asioida. Luonnonmullistukset, lentolakot ja terrorismin uhka vaikuttavat matkustamiseen. Matkatoimistot seuraavat jatkuvasti tilannetta maailmalla ja pitävät huolta asiakkaistaan. Ilman toimiston turvaa matkailija voi olla maailmalla aika yksin.

Varaa valita

Matkatoimistojen tarjonnan tulee olla laaja, jotta jokaiselle löytyy omansa, oli kyse sitten ammatti- tai seuramatkasta, kotimaan tai ulkomaan kohteesta tai kulttuuri- tai messumatkasta.

– Asiakkaiden suosikkikohteita ovat perinteiset kestosuosikit eli Espanja ja Kreikka sekä Kroatia, joka on viime vuosina nostanut vahvasti suosiotaan.

Forssan Matkatoimiston erikoismatkojen valikoimasta hyvin suosittuja ovat esimerkiksi Yorkshireen Englantiin suunnatut matkat, missä tutuksi tulevat tv-sarjoista ja elokuvista tutut maisemat.

– Yorkshiren hurmaavan kauniilla maisemilla on filmattu monia tv:stä tuttuja sarjoja ja elokuvia. Vierailemme muun muassa Emmerdalen kuvauspaikoilla ja kulisseissa.

Forssan Matkatoimisto ei pelkästään vie forssalaisia maailmalle, vaan tuo ulkomaalaisia ryhmiä seutukunnalle yhteistyökumppaneidensa avulla. Seutukunnalla on vieraillut turisteja muun muassa Saksasta, Ranskasta, Hollannista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista.

– On kierretty esimerkiksi Kehräämön ehtootoreilla ja tutustuttu paikallishistoriaan. Australialaisen yhteistyökumppanimme kartasta löytyy Helsinki ja Forssa – siitä olen aika ylpeä.