JUTUT

Mellilän kyläyhdistyksen uutuuskirja kertoo kylän entisistä ja nykyisistä taloista

Mellilän kyläyhdistys on tehnyt jo kaksi kyläkirjaa, ja nyt valmistumassa on kolmas.

– Ensimmäinen kirja julkaistiin vuonna 2012, toinen kaksi vuotta myöhemmin. Näissä kirjoissa käsiteltiin Mellilän historiaa ja tarinoitiin ihmisistä. Kolmannessa kirjassa keskitytään rakennuksiin, Mellilä – vanhat rakennukset ja kuvakooste Mellilästä -teoksen toimittaja Seija Rantanen kertoo.

Kirjatoimikuntaan kuuluvat Rantasen ohella Leena Salakka ja Markku Laurinen.

Yritystoiminta hiipui

Melliläkirja pitää sisällään reilun määrän valokuvia nykyisistä ja entisistä rakennuksista.

– Samalla kerromme ihmisistä rakennusten sisällä. Matkan varrella höysteeksi tarttui myös esimerkiksi runo ja ruokareseptejä, Seija Rantanen kiittelee.

Mellilän vanhoihin, olemassa oleviin rakennuksiin lukeutuvat mm. vuonna 1825 valmistunut alun pitäen kaksitorninen kirkko, nuorisoseurantalo ja nykyisin kirpputorina toimiva meijeri.

– Iäkkäimmät rakennukset ovat yksityisomistuksessa olleita perheiden koteja 1700-luvulta.

Rakennuskanta on muuttunut vuosisatojen ja -kymmenten myötä. Osa rakennuksista on purettu, jotkut ovat palaneet maan tasalle.

– Kylän raitti on niin ikään muuttunut melkoisesti. Taloja on mennyt ja tullut ja niiden käyttötarkoitus on vaihtunut. On aika uskomatonta, että ennen täällä oli kolme ruokakauppaa, useampikin kampaamo, pyöräliike, leipomo ja kaikenlaista muuta yritystoimintaa. Nykyään alkuperäiset liikerakennukset ovat asuinkäytössä, Mellilän kyläyhdistyksen rahastonhoitaja Hilkka Palomäki pohtii.

Viime vuosien aikana Mellilän rakennuksista otsikoissa on ollut terveysasema, jonka palvelut ajettiin alas kuntaliitoksen myötä.

– Terveydenhuoltopalveluja ei enää ole ollenkaan, kun nyt rakennuksessa kerrotaan olevan homeongelma. Apteekki siinä päädyssä vielä toimii.

Mellilän uusi kirja lanseerataan Melliläpäivässä 7. heinäkuuta. Tapahtumaan kuuluu myös mm. kyykän MM-finaali, laulelmaa ja muuta musiikkia sekä kiertoajelu ja poniratsastusta.