JUTUT

Menestynyt ravivalmentaja Aripekka Pakkanen aloitti Hevosopistolla

Aripekka Pakkanen aloitti ravivalmentajan työnsä Ypäjän Hevosopistolla helmikuun alussa.

– Taustalla olivat pohdinnat siitä, että omalla tallilla pitäisi piakkoin tehdä ratkaisuja. Vaihtoehtoina olivat toiminnan pienentäminen tai uusien investointien tekeminen, Pakkanen kertoo.

Kun valmentajan paikka Hevosopistolla tuli haettavaksi, Pakkanen jätti hakemuksen.

– Hevosopisto on iso talo, missä on tukeva selkänoja. Myös hienot harjoitteluolosuhteet houkuttelivat.

Hoitajasta valmentajaksi

Ennen ypäjäläistymistään Aripekka Pakkanen piti tallia Ylöjärvellä.

– Hevosten pariin päädyin koulupoikana Jyväskylässä. Raviurheilu veti puoleensa, ja aikani hevosenhoitajana toimittuani minusta tuli valmentaja. Hevosten kanssa toimiminen näkyy myös kulkevan suvussa, kun tyttäreni Etta tuli mukanani Ypäjälle hevosenhoitajaksi, Pakkanen toteaa.

Ylöjärvellä Pakkasen tallissa oli enimmillään neljäkymmentä ravuria.

– Viime aikoina hevosia oli enää parikymmentä, ja niistä viitisentoista toin mukanani Ypäjälle. Ykköshevoseni on nelivuotias ori Hotshot Luca, joka palkittiin viime vuonna parhaana kolmivuotiaana.

Pakkasen menestyneisiin kaviokavereihin lukeutuu myös kymmenvuotias ruuna Air Gunner.

– Ruuna on juossut hyvin isoja lähtöjä, mutta vähän sitä alkaa jo ikä painaa. Toivon kuitenkin, että vielä kuluvana vuonna hevonen tekee radoilla hyviä esityksiä.

Rahakkaampaa rapakon takana

Ylöjärven tallista muuttaneiden hevosten lisäksi Aripekka Pakkasella on valmennettavana kymmenkunta Hevosopiston pollea.

– Kaiken kaikkiaan valmennettavia on nyt 32. Määrä on suuri, mutta onneksi minulla on hieno ja osaava henkilökunta apuna, Pakkanen kiittelee.y

Pakkasen valmennettavat ovat tehneet vuosien mittaan yhteensä noin kahden ja puolen miljoonan euron tilin. Hippoksen valmennustilastossa Pakkanen on ollut parhaimmillaan seitsemännellä sijalla.

– Karkea arvioni on, että aina olen ollut kymmenen parhaan joukossa, mutta Ruotsissa tehty työ ei Hippoksen järjestelmässä näy. Pidin tallia Tukholmassa viitisen vuotta.

Monen muun raviurheiluammattilaisen tapaan Pakkanen toteaa lajissa liikkuvan rahamäärän aivan toisenlaiseksi Ruotsissa.

– Siellä pelituotot ovat huomattavasti parempia ja rahaa pystytään sitä myöten siirtämään palkintoihin. Ero Suomeen kasvaa kaiken aikaa, ja kyllä täällä olisi jo paineita nostaa palkkioita. Hevosen pitäminen ja valmentaminen on aina arvaamatonta työtä, sillä vain murto-osa hevosista tienaa edes sen verran, että kattaa kulunsa.

Sitä myöten valmennukseen tulevien hevosten valintakin on tarkkaa työtä.

– Hyvä suku on ensisijainen kriteeri, ja valikointi pitää tehdä nopeasti. Kun lahjakas varsa on kykynsä näyttänyt, ei sitä enää lompakkoa näyttämällä itselleen saa.