JUTUT Forssa

Messuilla tarjolla hyvinvointivinkkejä ja jutustelua sosiaalisen robotin kanssa

Kaikille toimiva arki -messuilla Forssassa jaetaan tietoa mm. asunnon muutostöihin saatavista avustuksista.
Sanna Toukkari ja Maarit Heikkilä pitivät seuraa Fain sosiaaliselle robotille.
Sanna Toukkari ja Maarit Heikkilä pitivät seuraa Fain sosiaaliselle robotille.

Forssan ammatti-instituutin Faicare-hankkeen puitteissa järjestettiin ensimmäiset hyvinvointimessut vuosi sitten.

– Messut olivat uudenlainen tapahtuma seutukunnalla ja tietoisuus tapahtumasta lähti hyvin heräämään, projektipäällikkö Sanna Toukkari kertoo.

Toukkari toteaa joulukuussa pidettävät Kaikille toimiva arki -messut ainutlaatuiseksi tilaisuudeksi tutustua palveluihin ja apuvälineisiin sekä järjestöihin ja yhdistyksiin. Näytteilleasettajia on tulossa noin kaksikymmentä.

– Tuote-esittelijät kertovat tapahtumassa esimerkiksi laitteista, jotka auttavat ikäihmisiä asumaan kotonaan pidempään. Forssan ammatti-instituutin datanomiopiskelijoilta taas saa opastusta mm. matkapuhelimensa, tablettinsa tai tietokoneensa käyttöön.

Aivan uutena ohjelmanumerona Toukkari mainitsee Vanhustyön keskusliiton korjausneuvoja Kari Tahvanaisen antaman korjausneuvonnan. Tahvanainen luennoi aiheesta klo 13–14.

– Luennoitsijalta saa neuvoja ja vinkkejä kodin muutostarpeisiin ja lisäksi hän kertoo, miten ja mistä korjauskustannuksiin voi saada avustusta.

Messuilla voi tutustua myös moniin tietoteknisiin laitteisiin, jotka osaltaan tukevat kotona asumista.

– Ammatti-instituutin uusin hankinta on sosiaalinen robotti, joka juttelee ja neuvoo. Robotti kertoo asioita, joita sen muistiin on kirjoitettu, ja se voi pitää vaikkapa tuolijumppaa tai tietovisaa.

Osana opintoja

Sanna Toukkari ja projektityöntekijä Maarit Heikkilä toteavat messujen suunnittelun vaatineen paljon aikaa.

– Olemme halunneet suunnata tapahtuman kaikille hyvinvoinnista ja toimivasta arjesta kiinnostuneille ja myös ammattilaisille. Yhdistyksillekin on tärkeää päästä tapaamaan opiskelijoita ja messuvieraita, Toukkari arvioi.

Lähihoitajaopiskelijoiden toimintapisteillä jaetaan tietoa mm. hyvinvoinnista ja terveydestä, ravinnosta ja liikunnasta. Lisäksi opiskelijat pitävät messuilla bingoa.

– Messutapahtuman järjestäminen tukee lähihoitajaopetusta, johon kuuluu asiakas- ja työelämäprojektien käytännön toteutusta, Heikkilä sanoo.

Faissa lähihoitajan perustutkintoa opiskelee noin kaksisataa ihmistä.

– Enemmänkin heitä saisi olla, mutta ikäluokat ovat kuitenkin nykyään pieniä. Valmistuttuaan moni työllistyy alalle ja osa suuntaa jatko-opintoihin.

Kaikille toimiva arki -messutapahtuma Forssan ammatti-instituutin A-rakennuksen liikuntasalissa torstaina 12.12. klo 12.15–15.

Luetuimmat