JUTUT Jokioinen

Metsää, geenivaroja ja suurpetoja – Kaksikymppinen Elonkierto sai uuden esittelykohteen

Juhlavuotensa kunniaksi esittelypuisto Elonkierto on saanut uuden esittelykohteen Jokioisilla. Alueella pääsee havainnollisesti tutustumaan tulevaisuuden ruokaan, metsään, geenivaroihin ja suurpetoihin.
Tutkimusassistentti Katriina Rautala (vas.), tutkimusassistentti Minna Pajunen ja Elonkierron työnjohtaja, tutkimusmestari Pentti Raiskio viimeistelivät uuden esittelyalueen metsäruutua juhlakuntoon.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) esittelypuisto Elonkierto uudistuu ja seuraa monipuolistuvia tutkimussuuntia.

– Aikoinaan Elonkierto on rakennettu kertomaan suomalaisesta maataloudesta ja ruoantuotannosta. Kun Maatalouden tutkimuskeskuksesta tuli Luonnonvarakeskus, tutkimukseen tuli ja tulee kaiken aikaa uusia asioita, ja siksi Elonkierronkin pitää olla ajassa mukana, tutkimusassistentti Anneli Nuoranne toteaa.

Luken aikana tutkimus on viime aikoina suuntautunut perinteisten maatalouden tutkimusalojen lisäksi mm. metsään, riistaan ja kalatalouteen. Luke hoitaa myös maatalouden tilastopalveluita.

– Sitä myöten Elonkiertoon on tänä kesänä rakennettu uusi esittelyalue. Eri asioista kerrotaan havainnollisesti esittelyruuduissa.

Riistantutkimuksen osa-alueeseen kuuluvat suurpedot, joita tosin ei livenä esitellä. Suurpedoista kertovat esimerkiksi luonnollisen kokoinen karhuveistos sekä pronssivaloksena toteutettu suden tassunjälki.

– Suurpetojen osalta Luke tekee DNA-tutkimusta eläinten ulosteesta. Tutkimuksessa arvioidaan esimerkiksi susikantaa ja sen levinneisyyttä. Yksilöitä voidaan tunnistaa ja määrittää sukulaisuussuhteita.

Hevoset työllistävät

Ruokaruudulla saa tietoa ravitsemussuosituksista ja biopohjaisista kasviravinteista.

– Siinä voi tutustua uusimpaan tutkimukseen ja viimeisimpiin ruokatrendeihin kuten hyönteisiin ja papuihin, samaten kuin tulevaisuuden ruokakasveihin ja, Anneli Nuoranne kertoo.

Perinteisesti Elonkierron laitumilla on ollut suomenhevosia ja muita eläimiä.

– Uudella alueella esitellään hevostalouden vaikuttavuutta, sitä, kuinka merkityksellistä se on. Hevostalous työllistää suoraan 14000–15000 ihmistä, minkä lisäksi siitä saavat välillisesti toimeentulonsa monen eri ammattiryhmän ihmiset.

Luke täydentää Elonkiertoa kaiken aikaa.

– Tietoa jaetaan vierailijoille kansantajuisesti. Tutkimustuloksia puolestaan löytyy niistä kiinnostuneille Luken nettisivuilta.

Puiston hoidosta päätyökseen huolehtiva tutkimusassistentti Minna Pajunen kertoo Elonkierron vetävän nykyisin aiempaa enemmän ulkomaisia turisteja.

– Kaiken kaikkiaan tänä kesänä helleilmoilla oli ehkä tavanomaista hiljaisempaa, mutta ryhmiä ja varattuja opastuksia on ollut silti jonkin verran. Lapsiperheitä täällä käy paljon. Aikuisia kiinnostaa ruoka ja lapsia eläimet, Pajunen toteaa.

Elonkierrolla on pinta-alaa 20 hehtaarin verran.

– Tilan puolesta pystymme edelleen rakentamaan uusia esittelyalueita, kunhan rahkeet muilta osin riittävät.

Uuden esittelyalueen suunnittelutyötä on tehnyt joukko tutkijoita.

– Päävastuu on ollut itselläni. Monta kokousta on pidetty, ja tämä on ollut ison tiimin työ, jonka päätteeksi kenttätyöntekijät ovat hoitaneet käytännön toteutuksen, Anneli Nuoranne kertoo.

Kaupallinen yhteistyö

Luetuimmat