JUTUT Forssa

Metsälannoitus on ilmastoteko – Omistajan porkkana lienee lihava tilipussi

Metsälannoitus lisää puuston kasvua, mutta lannoitettu metsä sitoo myös huomattavasti hiiltä.
Metsästä voi lannoittamalla saada tuntuvasti lisätuloa.
Metsästä voi lannoittamalla saada tuntuvasti lisätuloa.

UPM Metsä lyö parhaillaan lukkoon tulevan kauden lannoituskohteita.

– Forssan seudulla meillä on omia lannoituskohteita ainakin 10-tieltä Perähuhdan suuntaan ja näillä näkymin myös Salkolan alueella, Forssan seudulla UPM:n metsäasiakasvastaavana toimiva Timo Berggren kertoo.

UPM kyselee omien kohteittensa lähialueilta metsänomistajien kiinnostusta lannoitukseen.

– Silloin metsänomistajilla on käytössä parhaat edut. Lannoitettava alue voi olla vain parin hehtaarin suuruinen, jos se on lähellä omaa kohdettamme. Kauempana olevien alueiden minimikoko puolestaan pitäisi olla mielellään ainakin 5-6 hehtaaria, jotta kalusto olisi järkevää tuoda paikalle.

Hehtaarihinta määräytyy tapauskohtaisesti riippuen työmaan koosta, levitysmatkasta ja lannoitevalmisteesta. Hinta vaihtelee 300–575 euron välillä.

– Lannoitus tehdään lentolevityksenä helikopterilla tai maalevityksenä metsätraktorilla. Lentolevitys on kalliimpaa ja sitä käytetään lähinnä isoissa hankkeissa, minimissään 10–20 hehtaarille. Oikea ajankohta on tavallisesti harvennuksen jälkeen.

Tuntuvat lisätulot

Timo Berggren toteaa metsälannoituksen hyväksi sijoitusvaihtoehdoksi.

– Lannoituksen parhaat edut ja hyödyt toteutuvat vain oikein valituilla kohteilla, Berggren muistuttaa.

Lannoituksen myötä metsän kasvu lisääntyy 2-6 kuutiolla vuodessa hehtaarilla, puusto järeytyy nopeammin ja arvokkaan tukkipuun määrä lisääntyy.

– Metsästä voi lannoittamalla saada jopa 15–20 prosentin lisätulot vuodessa.

Berggren kertoo lannoituksen olevan myös ilmastoteko.

– Metsä voi lannoituksen vaikutusaikana sitoa hehtaaria kohti peräti kymmenentuhatta kiloa enemmän hiiltä kuin lannoittamaton metsä. Metsänomistajan vinkkelistä lannoituksen etu ja porkkana lienee kuitenkin se nopeampi kasvukierto ja lihavampi tilipussi, joskin lannoituksen ympäristöhyödyt voivat tuoda lisäarvoa.

Lannoitus jaetaan kasvatus- ja terveyslannoitukseen.

– Kasvatuslannoitusta tehdään kivennäismailla, ja siinä vaikuttavat aineet ovat typpi ja fosfori. Turvemaiden terveyslannoituksessa käytetään rakeistettua tuhkaa, jossa on fosforia, kaliumia ja booria. Terve, hyvin kasvava metsä pitää myös taudinaiheuttajia loitolla.