JUTUT

Metsän parantava voima

Nykyisin luonnon lumoista nautitaan monin eri tavoin.

– Tänä päivänä ihminen on uudestaan lähentynyt luontoa ja löytänyt sen uudelleen. Ehkä kiireinen ja kuluttava elämänrytmi on ajanut ihmisen uudestaan hakemaan luonnon läheisyyttä, Rentoutuskeskus Kehrän yrittäjä Nina Pajanti-Raudus arvioi.

Nina Pajanti-Raudus johdattaa asiakkaitaan metsään joogaamaan ja hyssyttelemään.

– Luonnossa vietetty aika on yksi selkeästi meitä parhaiten palauttavia elementtejä. Pelkästään luonnonmaiseman katselukin voi rauhoittaa ja palauttaa stressistä.

Yhtä luonnon kanssa

Tutkimusten mukaan jo viidentoista minuutin oleilu metsässä vaikuttaa kehoon ja mieleen elvyttävästi: verenpaine laskee, sydämen syke rauhoittuu ja stressihormonitaso alenee. Myös kehon ja mielen tasapainoon pyrkivällä joogalla on lukuisia parantavia ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia.

– Ulkona liikkuminen antaa ihan erilaisen kokemuksen kuin sisäliikuntaa: joogaa metsän siimeksessä, maisemista ja tunnelmasta nauttien. Jalkojen alla metsän sammalmatto ja yläpuolella taivas rajana, Pajanti-Raudus tunnelmoi.

Nina Pajanti-Raudus on ohjannut metsäjoogaa noin 4-5 vuotta, ja suosittelee sitä jokaiselle.

– Vaikka et pystyisi kunnolla tekemään joogaliikkeitä, niin luonto hoitaa sinua joka tapauksessa. Joogaliikkeet tehdään myös aina omaa kehoa kuunnellen ja metsäjoogaliikkeet ovat luonnonympäristöön sovellettuja, ja niissä käytetään luonnonelementtejä hyväksi muun muassa tukena liikkeissä.

Hyssyttelyä metsässä

MetsänHyssy on Pajanti-Rauduksen itse kehittämä kokonaisuus ja tuotemerkki.

– Kyseessä on kokemuksellinen tunti luontoympäristössä, joka sisältää metsäjoogaa, mielipaikkaharjoituksen ja hyssyttelyn.

– Mielipaikassasi rentoudut, irtaudut arjesta, huolet unohtuvat, ja saat pohtia omaa elämääsi ja itseäsi.

Nina Pajanti-Raudus korostaa että sekä metsäjooga että MetsänHyssy soveltuvat myös luonnosta vieraantuneemmalle.

– Et tarvitse mitään eräjormataitoja, jotta voit nauttia luonnosta ja siellä liikkumisesta. Nämä voivat myös auttaa löytämään luonnon uudelleen.

Paluu juurille

Ninalle itselleen luonto on tärkeä rauhoittumisen paikka.

– Lapsuudessa se oli aina lähellä, nuoruuden aikana ehkä hieman etäännyin, mutta vanhemmuuden myötä suhde taas lähentyi, koska halusin tarjota lapselle luontokokemuksen. Oman kilpaurheilu-urani jälkeen luonnon merkitys korostui jälleen, ja nyt ei pysty elämään, jos ei pääse säännöllisesti aistimaan luontoa.

Hän uskoo, että tulevaisuudessa nykyihmisen polku tulee johtamaan yhä useammin metsään.

– Ehkä ympyrä sulkeutuu ja ihminen palaa taas juurilleen, koska olemmehan me osa luontoa.

Luetuimmat