JUTUT

Mistä ja milloin kannattaa ostaa mansikoita? – Tärkeintä on löytää omaan suuhun sopiva marja

Mansikan ostossa tärkeintä on löytää omaan suuhun sopiva marja. Pelkän lajikkeen perusteella ei kannata tehdä oletuksia mansikan herkullisuudesta.
Marjat.fi-palvelusta löydät oman alueesi suoramyynti- ja itsepoimintatilat. Itse pellolle ei ole mikään pakko lähteä kyykkimään, nykyään mansikat saa vaikka suoraan kotiin toimitettuna.
Marjat.fi-palvelusta löydät oman alueesi suoramyynti- ja itsepoimintatilat. Itse pellolle ei ole mikään pakko lähteä kyykkimään, nykyään mansikat saa vaikka suoraan kotiin toimitettuna.

 

Satokauden ollessa parhaimmillaan myyntipöydät notkuvat isoja ja mehukkaita mansikoita. Kylän komein mansikka ei ehkä kuitenkaan ole se, mikä kannattaa ostaa. Mansikat pitäisi ostaa sen mukaan, menevätkö ne sellaisinaan syötäviksi vai vaikkapa pakkaseen.

– Aina kannattaa miettiä, miten marjat käyttää. Jos mahdollista, viljelijältä kannattaa kysellä, mitä eroja hänen viljelemillään lajikkeilla on. Ei ole kuitenkaan vain tiettyihin käyttötarkoituksiin sopivia lajikkeita vaan on kuluttajasta itsestään kiinni, mistä hän pitää Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki opastaa.

Mansikan ostajan kannattaa aina myös maistaa, jos mahdollista. Pelkän lajikkeen perusteella ei kannata tehdä oletuksia, sillä mansikan makuun vaikuttavat muutkin asiat kuin nimi. Esimerkiksi maaperä vaikuttaa makuun suuresti.

Maistamaan pääsee todennäköisimmin, jos käy itse poimimassa mansikkansa. Osoitteella www.marjat.fi löytyy sivusto, joka listaa mansikoiden suoramyynti- ja itsepoimintatilat. Vaikka suoraan tilalta ostamista pidetään usein edullisimpana tapana hankkia mansikat, ei Ilomäki nostaisi suoramyyntiä mitenkään itsestään selvästi parhaaksi tavaksi hankkia marjat.

– Kysymykseen mistä mansikat kannattaa hankkia, ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Kaikki myyntikanavat ovat omalla tavallaan hyviä. Kesäaamu torilla on mukava tapa hankkia mansikat, marketin parkkipaikalta ne saa kätevästi samalla kun muutenkin käy kaupassa.

Säällä ei juuri vaikutusta laatuun

Ostipa marjansa mistä tahansa, ainakin myyjään voi tavallisesti luottaa. Torilla mansikoiden mittauksen yleensä pääsee itse todistamaan, mutta valmiiksi pakattujakin uskaltaa ostaa. Suomessa mansikoiden myyntiä valvoo kunnan elintarvikeviranomainen pistokokein.

Säällä ei juuri ole vaikutusta mansikoiden laatuun, marjoja uskaltaa ostaa yhtä hyvin helle- kuin sadejaksonkin aikana. Kuivuus tai kosteus ei pääse vaikuttamaan, koska mansikkapellot ovat tavallisesti erittäin hyvin hoidettuja.

– Jos vettä tulee paljon, se saadaan yleensä myös hyvin pois pelloilta. Oikein sateisena kesänä harmaahometta voi kuitenkin esiintyä tavanomaista enemmän.

Kun mansikat on ostettu, kannattaa pitää kiirettä. Marjat pitäisi saada viileään mahdollisimman nopeasti. Myös pakastuksen kanssa tulisi olla ripeä.

– Marjat kannattaa ostaa silloin, kun itsellä on aikaa hoitaa ne heti kotiin päästyä pakkaseen. Tarvittaessa mansikat kyllä säilyvät jääkaapissakin neljä, jopa viisi päivää, Ilomäki kertoo.

Säällä ei ole juuri vaikutusta mansikoiden laatuun.
Säällä ei ole juuri vaikutusta mansikoiden laatuun.